Aşırı Ya da Sürekli Yeme İhtiyacı ve Çareleri

Sürekli yeme ihtiyacı duymak, herkeste gelişebilen bir bozukluktur. Tıkınmak olarak tabir edilen bu bozukluk, özellikle travmatik bir dönem geçirirken büyük porsiyonların tüketildiği bir zihinsel sağlık sorunudur. Utanç ve suçluluk duyguları, aşırı yemeyi tetikleyebilir. Vücudunuzun kontrolünü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz.

Aşırı ve sürekli yeme ya da tıkınma alışkanlığı kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi obeziteye ve buna bağlı komplikasyonlara yol açabiliyor.

Aşırı yemek yemenin üstesinden gelmenize, tıkınmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilecek birkaç ipucunu paylaşıyoruz.

1- Bol su için

Bol su tüketmek, aşırı yemekten kaçınmanıza ve iştahınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Su içmek metabolizmayı da hızlandırır. Yetişkinlerin günde en az 3 litre su içmesi gerekiyor.

su içme

2- Lifli Gıdalar Tüketin

İşlenmemiş yiyecekler, meyveler, kepekli tahıllar ve sebzeler, açlığınızı işlenmiş gıdalardan ve rafine edilmiş tahıllardan daha iyi doyurur. Sindirim sistemi boyunca yavaş hareket eden life sahip bu yiyecekler, sindirim sürecini uzattığı için açlık hissini uzun süre uzak tutar.

Ancak, fast food ya da rafine şeker tüketirseniz, yalnızca anlık bir doygunluk yaşarsınız. Bunlar, uzun vadede yoğun yeme isteğine yol açar. Muz, havuç, elma, yulaf ezmesi, yeşil fasulye, fındık, çilek ve tam tahıllı ekmeği, öğünlerinizin bir parçası haline getirmeye çalışın.

bezelye - sürekli yeme ihtiyacı ve çareleri

3- Kısıtlayıcı diyetlerden kaçının

Sizi çok canınızın çektiğini yemekten alıkoyan bir diyetten kaçının. Aksi halde, sık sık atıştırma isteğiniz daha da artar.

Hızlı kilo vermeyi vaat eden, egzersiz yapmadan kilo vermeyi teşvik eden ve katı beslenme planları içeren diyetlerden uzak durum.

Egzersizi ihmal etmemeli, iştahınızı gideren ve yeterli besin değerine sahip gıdalardan oluşan bir beslenme yaklaşımını tercih edin.

4- Öğün atlamayın

Öğünleri atlarsanız, aşırı yeme bozukluğu yaşayabilirsiniz. İyi bir metabolizmaya sahip olmak ve yeterli enerji seviyesini korumak için kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini zamanında yemelisiniz. Öğünler için sabit bir zaman belirlemek, aşırı atıştırmalardan kaçınmanıza ve tok kalmanıza yardımcı olur.

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Bu yüzden yumurta, tavuk, yulaf, yoğurt ve badem gibi yüksek proteinli gıdalardan oluşması önemlidir. Öğle yemeğinde bakliyat ve pirinç yiyebilirsiniz. Akşam yemeği için daha hafif seçenekleri tercih edin.

yürüyüş

5- Düzenli egzersiz yapın

Egzersiz yapmak, bedeninizi ve ruhunuzu rahatlatır. Tıkınırcasına yeme bozukluğunda bir etken olan stresi yönetmenizde size yardımı büyüktür.

İlla spor salonuna gitmeniz gerekmiyor. 30 dakikalık bir yürüyüş, dans, bisiklet turu, yoga, meditasyon ve yüzme de stresle başa çıkmanıza yardımcı olur. Ayrıca geceleri aşırı yemek yememek için en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.

Önerilenler

Benzer İçerikler