Ortak iş kurmak

Kategori

Ortak iş kurmak

Bu yazımda sizlere ortak iş kurmanın eksi ve artılarını anlatmaya çalışacağım. 27 yıllık meslek hayatımın 19 yılı kendi işletmemde çalışarak geçti. Bu süre içerisinde işletmemi sadece altı yıl tek başına yönettim.

Kendi yetiştirdiğim bir elemanımla da ortak iş yaptım, hiç tanımadığım meslektaşlarımla da. Halen bir meslektaşımla ortak salon işletmekteyiz. Öncelikle ortak iş yapmak için tek sebebin işi bilmiyor olmak anlamına gelmediğini idrak etmemiz gerekir. Ortaklık bu meslekte bazen kaçınılmaz bir seçim olabiliyor. Mesleğimizi pratik anlamda çok iyi icra ediyor olmamız bizi iyi bir yönetici veya denetici kılmamaktadır. Bilindiği üzere çoğu sektörde işyeri tek başına yönetilememektedir.

Bizim sektörümüzde de artık bir yöneticiye, personel sorumlusuna, eğitimciye ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmeniz küçükse ve sadece bir iki elemanla çalışıyorsanız, kontrolü sağlamak zor değildir. Fakat daha fazla elemanla çalışıyorsanız, mücadele etmek zorlaşacaktır. Sadece elemanlarınızı takip etmek şöyle dursun, işletmenizin finansal sorunlarıyla tek başınıza boğuşmak bazen size ağır gelip işlerinizi aksatmanıza sebep olacaktır. ''Bir elin nesi var iki elin sesi'' ve ''Birlikten güç doğar'' sözleri boşuna sarf edilmemiş olup, atalarımızdan miras kalmış anlamlı ve  güzel sözlerdir.

İşletmenizin şekli ne olursa olsun artı ve eksileri muhakkak olacaktır. Bazı durumlar da güvenebileceğiniz, daha fazla sorumluluklar vererek yükünüzü hafifletecek bir elemana ihtiyaç duyarsınız. Bu da sizin için ekstra bir maliyet anlamına gelmektedir. Ya da mesleğini iyi icra etmesinin yanı sıra eğitici ve yönetici kabiliyeti güçlü olan bir meslektaşınızla ortaklığa gidebilirsiniz.

Bir ortaklığın evlilikten farkı olmadığını, bu işe soyunurken çok iyi düşünerek hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekmek isterim. Tek kişilik işletmelerde her kararınızı tek başınıza verirken, bir ortak işetmede bu böyle değildir. Aldığınız her karar ortağınızın da onayını gerektirir.

Atacağınız her adım ve yapacağınız her harcama sadece sizin değil ortağınızın da cüzdanına yansıyacağı için anlaşmazlıklara da yol açabilir. Uyum içinde çalışabilmenin diğer gereksinimi ise ortakların birbirlerini dengeliyor ve tamamlıyor olmalarıdır. Aynı işgücünü sergilemeleri ve aynı özveriyi eksiksiz göstermeleri gerekir ki, bu her zaman mümkün olamaya biliyor.

 

Ortakların çalışmaları esnalarında birbirinden üstün yada zayıf yönleri de olacaktır. Önemli olan olumlu yönlerini iyi değerlendirerek olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Çoğu durumlarda işbölümüne gidilmesinde de fayda vardır. Satış ve iletişim gücü daha fazla olan ortak, personeli satış ve müşteri ilişkilerinde daha iyi bilgilendire bilir ve daha fazla verim almayı sağlaya bilirken, diğer ortak teorik ve pratik bilgilrini daha fazla kullanarak verimli olabilir. İşletmenin iki yöneticisi olmasının Çalışana getireceği sıkıntılar olacaktır. Çalışanlarınızı  yönlendirirken ve eğitirken aynı çizgi üzerinde hareket etmediğiniz taktirde onlara sorunlar yaşatacağınızdan, iki yöneticiyle birlikte çalışmak istemeye bilirler.Ancak bir ortaklık sözleşmesi ile sınırlarınızı, şartlarınızı belirleyerek ve bu sözleşmeye uyum sağlayarak hareket edildiği sürece sorunlar ortadan kaldırılabilir. Ortaklığın size getirdiği bir diğer fayda ise, ek bir gider olmaksızın daha fazla verim ve gelir sağlayacak bir iş arkadaşınızın olmasıdır. Böylelikle iş yerinizin daha az giderle kar marjının yükselmesini sağlayacak yatırımlar yapma olasılıkları da artacaktır. Ortaklığın bir başka olumlu yönü ise işletmenizde olmadığınız zamanlar, mesela seminerler, eğitimler, hastalık ve yaz tatili gibi durumlarda gözünüz arkanızda kalmadan işletmenizi yönetebilecek bir ortağınızın olmasıdır. Böyle durumlarda da yetki ve sınırlar belirlenmeli, gereksiz masraf ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Batılı ülkelerin çalışma şartlarına dayanarak ve giderleri engelleye bilme adına şahsen ortak çalışmayı tercih etmişimdir. Avrupa ülkelerinin işçi çalıştırma koşullarının işverene yüklemiş olduğu vergiler ve deneyimli elemanların yüksek maliyetleri, maalesef her işverenin büyük sıkıntılarından. Evrenselleşmenin getirdiği bir takım kurallar günümüzde artık ülkemizde de uygulanmaya sunulmaktadır. Bu kısa süre içeresinde sizlerin de işçi ve işveren yasalarını iyi tanımanız ve işletmenizde düzenlemelere gitmeniz ve hatta bir takım kısıtlamalar getirmeniz anlamına gelmektedir.

Ülkemiz de her ne kadar meslek eğitimlerinin kalitesi artışa gitse de, yüksek eğitimin artması nedeni ile meslek eğitimlerine ilgi azalmakta ve yeni kuaför eleman sayısını giderek düşmektedir. Bu şartlar meslektaşların bir çatı altında toplanarak çalışmalarını kaçınılmaz kılmaktadır. Ortak veya kendi işiniz. Tercihiniz ne olursa olsun, tek hedefiniz başarı olsun. Hedefiniz sadece para kazanmak değilse, çalışkan ve verimli bir kişiliğe sahipseniz her türlü başarılı olmanız mümkündür.

 

Gülgün Biçerel Uysal

Önerilenler

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler