Gotik Dönemde Kuaförlüğün Tarihçesi

Kategori

 

Gotik Dönem (1230–1500)

Meslek ve saç tarihi için Yüksek Orta Çağda Hıristiyanlığın yayılmasından sonra, kilise yüzünden baş örtme eğiliminin başladığının bilinmesi gerekir. Yalnızca genç kızlar, örülmüş ve toplanmış saçlarını açık bırakabiliyorlardı. Alın bantları ve çemberleri süs olarak kullanılıyordu. Evli kadınlar, saçlarını örtüyorlardı. Bu kilise yasağı, kadının erkeğe olan bağımlılığının sembolüydü. Yalnızca kocası, kadının saçını görebilirdi.

Asıl saç, süs olarak sergilenemediği için çeşitli baş örtüleri ile süslenilmeye başlandı. Örtülerin ve ince peçelerin üstleri altınla işlenirdi. Ayrıca ipek örtüler de kullanılırdı. Alın ve yanaklara bukleler düşürülürdü. Alın ve yanak çevresine sarılan bağlar üzerine şapka oturtulurdu. Sonra barete benzer alacalı baş süsü olan çeşitli başlıklar kullanıldı. Evli kadının tipik örtüsü başlıktır.

Genç Orta Çağda boynuzlu başlıklar ve külah biçimli, tel üzerine kumaş geçirilmiş şapkalar moda oldu. Ucunda uzun bir peçe sarkardı.

Yüksek ve düz alına çok değer verilirdi. Öndeki saçlar örülerek gergin olarak arkaya yatırılırdı ve görülen saçlar tıraş edilirdi.

Asilleri örnek alan erkekler, saçlarını kısa kestirdiler ancak sonraları yeniden uzattılar ve bukle yaptılar. 12. yüzyılda örgü modası vardı.

Kadın

Gevşek örgüler vardı ve 13. yüzyılın sonunda çeşitli örgülü peçesiz saçlar kullanıldı. Şeker kellesi biçimli sivri tepeler yapıldı. Devasa ölçülere ulaşan boynuz hotozlar moda oldu. Metal çemberler ile alın ve şakak derisini ortaya doğru çekerlerdi. Siyah ya da sarı saç sevilirdi; metal boyaları ya da soldurma ile elde edilirdi. Gür saç kesilirdi.

Erkek

Asiller ve personel uzun ya da yarı uzun, dalgalı ya da bukleli hanım saçları taşırdı. Hatta 12–14. yüzyıllarda örgüler kullanıldı, erkekler tıraş olurlardı ve çok ender çene sakalı görülürdü.

Bir loncada toplanan berberler saça şekil verir, sakal tıraşı yapar, peruk imal eder, yara tedavi eder ve hamamlarda daha onurlu davranırlardı. Kırışık yüzü tıraş etmek için müşterinin ağzına kaşık sokarlar.

 

Kaynak: Kuaförlüğün Tarihsel Gelişimi

 

Önerilenler

Benzer İçerikler