Sürdürülebilir Kozmetik Ambalajları için 5 Yeni Trend

Tüketicilerin sürdürülebilirlik konusundaki beklentileri arttıkça, markaların da bu talebe yönelik çözüm arayışları hızlanıyor. Sürdürülebilir kozmetik ambalajları da bu arayışın önemli bir parçası.

Tam bir alüminyum yelpazesine geçmeniz veya sıfır atık geliştirmeniz durumunda %100 PCR malzemeleri kullanmanız, yeni yenilikçi malzemeleri keşfetmeniz gerekiyor.

Sürdürülebilirlik dönüşümünün kolay bir yolu yok. Bununla birlikte, akılda tutulması gereken bazı temel unsurlar var.

Şirket kaynakları danışmanlık ve eğitim şirketi kurucusu Eva Lagarde, sürdürülebilirlik yolunda markalara yardımcı olmak ve 2022’de nelerin başarılı olacağını netleştirmek için sürdürülebilir ambalaj açısından beş ana trend belirledi.

Yeni sürdürülebilir malzemeler

Tarım veya gıda endüstrilerinden (deniz ürünleri, mantar, Hindistan cevizi, bambu, şeker kamışı…), ormancılıktan (ahşap, ağaç kabuğu vb.) veya seramik atıklardan gelen yan ürünle olmak üzere birçok yeni malzeme, ambalaj dünyasını istila ediyor.

Bu malzemeler, sağladıkları yenilikçi fikirler ve sundukları hikaye değeri açısından oldukça cazip. Tüketicilere yeni ambalaj bileşikleri hakkında söylenecek çok şey var. Petrolden, mikroplastiklerden, okyanus atıklarından uzaklaşılıyor olması ve teknolojik olduğu kadar doğayı ilgilendiren yönüyle de büyüleyici bir hikaye.

Örnek olarak, TheShellworks şu anda tamamen biyolojik olarak parçalanabilir, bakteri tarafından sindirilmiş bir polimerden sertifikalı yeni ambalajlar geliştiriyor. Bunlar, yaklaşık 5 hafta içinde endüstriyel bir kompost makinesinde bozunacak. Şirket şu anda kirli beyazdan koyu turuncuya, lacivertten siyaha kadar 10 renk paleti sunuyor.

Başka bir iyi örnek de Chanel’in bambu ve küspe (şeker kamışı atığı) liflerinden kalıplanmış hamuru kullanması. Yeni Chanel n°1 serisi için biyo-bileşikle yapılan kapaklar (%10’u ürün, %90 biyo-bazlı malzemeler) kamelyalardan türetiliyor. Lüks moda evinin bu atılımı, muhtemelen daha fazla markayı bu yeni malzemeleri benimsemeye teşvik edecek bir hamle.

Sürdürülebilir Kozmetik Ambalajı – Tekrar Doldurma

tekrar doldurma
NF Beauty Group – Tekrar Doldurulabilir Şişeler

Bu fikir, Tata Harper, Fenty Beauty, Charlotte Tilbury, L’Occitane gibi pek çok marka tarafından geliştirildi.

Mağaza içi yeniden doldurma cihazına ve boş ambalajların yeniden dolumunu dayanan bu sistem, daha az formül kontaminasyonu riski olduğu durulanan ürünlerde çok iyi çalışıyor. The Body Shop, Re (İngiltere), The Refillery (Filipinler), Mustela (Fransa), Algramo (Şili), gibi bazı markalar oyuna çoktan girdi. Fransız Cozie markası, cilt bakım ürünlerinde yeniden doldurma sırasında formülü hava geçirmez hale getiren ve mevzuata uygunluk için parti numaralarını yazdıran bir cihaz geliştirdi. Marka, ambalajların toplanması, temizlenmesi ve iadesi için genel bir lojistik zincir üzerinde de çalışıyor.

Diğer bir yol ise tüketicilere düzenli olarak yeniden dolum yapabildikleri bir abonelik fırsatı sunmaktan geçiyor. Bu modele sahip markalar, tüketicinin çok sayıda tablet satın alarak içerikleri evde yeniden sulandırdığı doğaçlama formüller sunuyor.

Tek kullanımlık plastikleri yasaklayan yeni düzenlemelerin getirilmesiyle, yakın gelecekte birçok yeni girişimi göreceğiz. Tüketicilerin bu yeni alışkanlığı benimsemesi, aynı şekilde perakendecilerin de alan, maliyet ve lojistik güçlüklerinin üstesinden gelip sürece uyum sağlaması zaman alabilir. Tedarik zincirinin de mağazalara sorunsuz bir şekilde “toplu” formüller sağlamak için süreçlerini yeniden düzenlemesi gerekecek.

Kullanım Ömrü Yönetimi

Güzellik markaları, güzellikteki boşlukları yakalamak ve yönetmek için uzmanlaşmış kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Örneğin ABD’de Credo Beauty, Pact Collective ile, L’Occitane ve Garnier ise TerraCycle ile işbirliği yapıyor. Ayrıca ABD’de bir marka koalisyonu, geri dönüşümü optimize etmek için küçük format analizi üzerinde çalışıyor.

Ancak, bu da yeterli olmayacak. Kullanım ömrünün sorunsuz bir şekilde sona ermesini sağlamak üzere, kullanım ve geri dönüşüm talimatları için ambalajlara akıllı çözümler uygulanabilir. Yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte her şeyi paketin üzerine basmak zorlaşacak, bu nedenle ambalajın QR kodları veya NFC çipleri ile daha akıllı hale getirilmesi gerekecek.

Atığı yönetmenin bir başka yolu da, gerekli olmayan tüm ambalajları kaldırarak, mevcut geri dönüşüm akışlarıyla eşleşen tek malzemeli öğelere geçmek. Markalar bu konuda gelişmeye devam edecek, hatta güvenli çözümler uygulamak için tedarikçilerle birlikte çalışacak.

Sürdürülebilir Kozmetik Ambalajı – Kağıtlaştırma

Kağıt (veya karton),  ahşaptan yapılmış yeşil bir seçenek olarak kolayca tanımlanabildiğinden, sürdürülebilirlik açısından cazip bir çözüm.

Plastik kullanımını önemli ölçüde azaltan ahşap reçineden veya Holmen Iggesund’un “konik” olarak adlandırılan en son inovasyonundan yapılan kavanozların kullanımı gündemde. Bununla birlikte, kağıt henüz su geçirmez değil ve onu bu şekilde tanıtmak yanıltıcı olabilir.

Ayrıca, işlenmemiş kağıt, geri dönüştürülmüş kağıttan daha az karbon yoğun değildir. Plastik, su geçirmez olması için kağıdın içine yerleştirildiğinde, plastik ömrü sona erdiğinde atılır ve geri dönüştürülmez.

Kağıt kutular da artık plastikte vakumsuz geliyor. Başka bir “kalıplanmış” kağıt hamuru teknolojisi bambu, ahşap veya diğer bitki atıklarından daha fazla seçenek sunuyor, ancak mevcut kartonla kıyaslandığında, bu çözümlerin CO2 ayak izini bilmiyoruz.

Ahşap kapaklar da, daha iyi bir kullanım ömrüne izin veren, takılı olmayan veya çıkarılabilir ek parçası bulunmayan pazarı işgal ediyor.

Aslında, ahşap ve kağıt çözümler sonunda biyolojik olarak parçalanabiliyor. Bu nedenle çevre dostu bir yaklaşıma yönelmek için ideal seçenekler olarak öne çıkıyorlar.

Erişilebilir Güzellik

Son yıllarda artan ve halen devam eden “çeşitlilik” ve “kapsayıcılık” trendlerine paralel olarak, “erişilebilir güzellik” kavramına geçiyoruz.

Daha kolay açılan kapaklardan kullanımı daha kolay fırçalara, daha basit kapatıcılardan daha okunaklı talimatlara, daha çeşitli ve erişilebilir bir güzellik için keşfedilecek birçok yol var.

Artık, genel olarak güzellik standartlarını da tümden etkileyecek olan “kusurların güzelliği” çağına geliyoruz. Güzellik artık bir yargı aracı olmaktan çıkarak daha bütünsel ve iyi hissetme yaklaşımına doğru evrim geçiriyor.

Önerilenler

Benzer İçerikler