SALONUNUZU VE EKİBİNİZİ SALGIN HASTALIKLARDAN NASIL KORURSUNUZ?

Dünya Sağlık Örgütü’nün, hızla yayılan Wuhan coronavirus ( Vuhan koronavirüs 2019-nCov) için uluslararası acil durum ilan etmesiyle birlikte endişeler de giderek artıyor. Wuhan coronavirus için aşı geliştirilene kadar kendinizin, ailenizin, ekibinizin ve müşterilerinizin güvenliğine son derece dikkat etmelisiniz.

Yakın zamanda yurt dışı tatil planınız varsa, durum kontrol altına alınana kadar gitmemeniz tavsiye ediliyor.

Virüsten daha fazla zarar veren şey kaos ortamıdır.

Bu nedenle en önemlisi paniğe kapılmamak, Facebook ve Twitter gibi bilgi kirliliğinin çok olduğu yerlerde güvenli kaynaklar dışındaki hesaplara inanmamak. Aldığınız bilgilerin doğruluğunu mutlaka sağlık örgütleri ve yerel kaynaklardan doğrulayın.

Wuhan koronavirüs salgını, ilk olarak Çin’in  Wuhan kentinde görüldü ve 23 ülkeye yayılarak kısa sürede sağlık afetine dönüştü. Bilenen rakamlara göre virüsten etkilenen kişi sayısı  9.776 iken virüs kaynaklı ölüm sayısı 213.

Wuhan koronavirüs bir diğer adıyla  2019-nCoV, mutasyona uğramış bir virüs tipi olduğundan şimdilik bilinen bir tedavisi yok. Fakat dünya çapında aşı geliştirmek için yoğun bir çaba var. Daha önce de sağlık felaketine dönüşmüş olan Sars ve Mers salgınları da coronavirus tipiydi ve bunlara karşı aşı geliştirilerek kontrol altına alınmıştı.

Salgın henüz Türkiye’de neyse ki görülmedi. Fakat yoğun turist ve göç alan, dünya ticaretinde de aktif olan bir ülke olduğumuzu göz önünde bulundurarak önemlemlerimizi, bu acil duruma karşı büyük bir titizlikle almalıyız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Acil Durum ilan ettiği  Wuhan coronavirus (2019-nCoV) salgınına karşı dikkat etmeniz gereken hususlar ise şöyle;

Koronavirüs (coronavirus) belirtileri nelerdir?

Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.

Koronavirüsler orta derece soğuk algınlığından ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.

İnsandan insana nasıl bulaşıyor?

Başta virüsün sadece hayvandan insana bulaşabildiği açıklanmıştı. Ancak daha sonra virüsün, insandan insana da bulaştığı anlaşıldı. SARS, insandan insana çok kolay bulaşabiliyordu. Virüse yakalanmış bir kişinin kalabalık bir ortamda öksürmesi dahi SARS’ın yayılması için yeterli olabiliyordu.MERS ise insandan insana daha zor bulaşan bir koronavirüstü.

Yeni virüs solunum yollarını etkiliyor. O nedenle öksürük ve temas yoluyla bulaşıyor olması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.

Çin, virüse yakalananların belirti göstermeye başlamadan hastalığı bulaştırabildiğini açıklamıştı.

Ne kadar hızlı yayılıyor?

Vakaların sayısı hızla 40’tan 7711’e yükselmiş gibi gözükebilir.

Ancak Çinli yetkililerin testleri yoğunlaştırmasıyla birlikte zaten virüse yakalanmış olan birçok kişi tespit edildi ve bu da virüse yakalan kişi sayısının hızlı biçimde yükselmesine yol açtı.

Salgının ne kadar hızlı yayıldığı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.

kaynak: BBC, WHO, CDC

Önerilenler

Benzer İçerikler