Daha Sağlıklı Bir Yaşam Sürmek İçin 24 İpucu

Sağlık sadece beslenme ve egzersizle değil, aynı zamanda olumlu bir tavır, özgüven ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmakla da ilgilidir. İşte sağlıklı bir yaşam sürmek için 24 ipucu:

Covid-19 virüsüyle mücadele ederken bağışıklığınızı, ruh sağlığınızı ve moralinizi güçlendirmeyi ihmal etmeyin. Ne kadar sağlıklı yaşıyorsunuz? Sağlıklı besleniyor musunuz? Düzenli egzersiz yapıyor musunuz? Günde en az sekiz bardak su içiyor musunuz? Her gün yeterince uyuyor musunuz? Vücudumuz bizim tapınağımızdır ve ona bakmamız gerekir. 

Bugün hayati organlarınız iyi çalışıyor olabilir, ancak yarın işler değişebilir. Sağlığınızı hafife almayın. Vücudunuza uygun şekilde özen gösterin. Sağlık sadece beslenme ve egzersizle değil, aynı zamanda olumlu bir tavır, özgüven ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmakla da ilgilidir. İşte sağlıklı bir yaşam sürmek için 24 ipucu:

1. Daha fazla su için

sağlıklı bir yaşam

Çoğumuz her gün yeterince su içmiyoruz. Vücudumuzun çalışması için su şarttır. Vücut işlevlerini yerine getirmek, atıklardan kurtulmak ve vücudumuza besin ve oksijen taşımak için suya ihtiyaç duyar. İdrar, bağırsak hareketleri, terleme ve nefes alma yoluyla günlük su kaybettiğimiz için bol su içerek bu kaybı dengelememiz gerekir.

Ayrıca su içmek kilo vermeye de yardımcı olur. Daha fazla su içmek midenizi doldurduğu için sizi daha az aç hissettirir ve aşırı yemek yeme olasılığının azalmasına neden olur.

2. Uykusuz kalmayın 

İyi dinlenmediğinizde ve yeterli uykuyu alamadığınızda bu eksikliği daha fazla yiyerek telafi edersiniz. Genellikle de seçilen yiyecekler  abur cuburdur. Ayrıca uykusuzluk erken yaşlanmaya neden olur.

3. Meditasyon yapın

Meditasyon zihninizi ve ruhunuzu sakinleştirir. İnternette kolayca erişip öğrenebileceğiniz basit nefes egzersizleriyle işe başlayabilirsiniz. 

4. Egzersiz yapın          

sağlıklı bir yaşam

Hareket hayattır. Araştırmalar, günlük olarak egzersiz yapmanın, yaşam süresinin uzaması, hastalık riskinin azalması, daha yüksek kemik yoğunluğu ve kilo kaybı dahil olmak üzere sağlığımıza muazzam faydaları olduğunu gösteriyor. Hayatınızdaki aktiviteyi artırın. Yakın mesafelerde yürümeyi tercih edin. Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanın. 

Zevk aldığınız egzersizleri seçin. Bir spordan zevk aldığınızda, onu yapmaya daha çok istekli olursunuz. Bu, bir dans dersi bile olabilir. Egzersiz acı çekmek ve kendinizi zorlamak demek değildir. 

Vücudunuzun farklı bölümlerini çalıştırın. Trekking, yürüyüş, yüzme, basketbol, temis, yoga gibi egzersizler bedeninizi tümüyle çalıştırır. 

5. Meyve ve sebze yiyin      

Meyvelerde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Portakalların sağlık açısından 100 vitamin hapından daha fazla fayda sağladığını biliyor musunuz? Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca haplarla değil, beslenme yoluyla tüketin. 

Sebzeler, folat, K vitamini, A vitamini, manganez ve potasyum gibi birçok besin ve mineralin kaynağıdır. Lifli yiyecekler bağırsak sağlığı için çok önemlidir ki bağırsak sağlığının ruh sağlığı da dahil olmak üzere pek çok alanı etkilediği artık biliniyor. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ağırlıklı sebze tüketmeye özen gösterin. Farklı renklere sahip meyve ve sebzeler, hücrelerimize zarar veren ve vücudumuzdaki serbest radikalleri ortadan kaldırarak enflamasyonla savaşan antioksidanlardır. Ek olarak, çok çeşitli meyve ve sebze yediğimizde, bağırsağımızda iyi bakteriler çoğalır, bu da vücudumuzda güçlü bir savunma hattı oluşturur, bağışıklık sistemimizi geliştirir ve uzun vadeli sağlığımızı güçlendirir

6. İşlenmiş gıdaları azaltın       

İşlenmiş gıdalar sağlığımız için iyi değildir çünkü besin değerinin çoğu bu yiyeceklerin üretim aşamasında kaybolur ve bu gıdalara eklenen koruyucular sağlığımız için kötüdür. İşlenmiş yiyeceklerin çoğu, yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açan yüksek miktarda tuz içerir. Genel olarak, bir yiyeceğin etiketinde ne kadar çok içerik varsa, o kadar çok işlenmiş demektir. Cips yerine fırında patates, beyaz ekmek yerine tahıllı gıdalar gibi daha az işlenmiş yiyecekleri tercih edin. Yulaf, esmer pirinç, kinoa, karabuğday gibi bozulmamış tahılları deneyin. Örneğin, makarna yerine esmer pirinci tercih edin. 

7. Kendinizi sevin 

Kendini sevmek, sağlıklı bir yaşam sürmenin çok önemli bir parçasıdır. Olumsuz bir benlik imajınız olduğunda, bu doğal olarak zihinsel bakış açınıza ve sağlığınıza baskı yapar. 

8. Çıplak ayak yürüyün

sağlıklı bir yaşam

Çimlere ya da sahilde kuma basabileceğiniz imkanlar yaratın. Çıplak ayakla yürümek / koşmak, daha iyi bir duruşa sahip olmanıza yardımcı olur, ayaklarınız ve eklemlerinize daha az baskı yapar. . 

9. Negatif insanları hayatınızdan çıkarın 

Ruh sağlığı, sağlıklı yaşamın bir parçasıdır. Hayatınızda toksik insanlar varsa, onlardan uzaklaşın. Bir arkadaşınızın aşırı derecede eleştirel veya olumsuz olduğunu düşünüyorsanız, ondan vazgeçin. Negatif düşünen ve olumsuz enerji yayan insanlar sizi de aynı enerji alanına çeker. 

10. Tetikleyici gıdalardan kaçının         

Tetikleyici gıdalar, yedikten sonra elinizden bırakamamanıza neden olan yiyeceklerdir. Herkesin tetikleyici yiyecekleri farklıdır (Kimininki hamur işi, kimininki çikolata, kimininki de yüksek şeker içeren gıdalar ya da cipstir. Bu gıdalar kan şekeri dengesizliğine neden olarak kişinin daha fazla yemesine neden olur. Tetikleyici yiyeceklerinizin ne olduğunu belirleyin ve onları diyetinizden çıkarın. 

11. Düzgün nefes alın   

Oksijen yaşam için hayati önem taşır. Nefes alıyor olmanız yetmez, asıl mesele düzgün nefes alıp almadığınızdır. Çoğumuz sığ nefesler alıyoruz (akciğer kapasitemizin üçte biri kadar). 

12. Duruşunuzu iyileştirin     

İyi bir duruşa sahip olmak nefesinizi geliştirir ve daha çekici görünmenizi sağlar

13. “Duygusal yeme” alışkanlığından vazgeçin

Stresli, sıkılmış veya sinirli hissettiğinizde yemek yer misiniz? Duygusal yeme, gerçek açlıktan ziyade bir duyguyu bastırmak ya da yerini doldurmak için yemektir. Bununla birlikte, duygusal yeme sizi asla mutlu etmez çünkü yiyecekle hiçbir ilgisi olmayan bir boşluğu doldurmaya çalışıyorsunuzdur. Yemek size sevgi ya da mutluluk vermez; o sadece bir yiyecek. Sorunun kökenine inip gerçek problemi çözmeye çalışın. 

14. Küçük öğünler yiyin

Enerji dağılımını eşitlediği için büyük öğünler yerine küçük öğünleri tercih edin. Doymuş hissettiğinizde yemeyi bırakın. Çoğumuz, ne zaman doyduğumuzu söylemek için, herkesin yemeyi bitirip bitirmediği veya tabağınızın boş olup olmadığı gibi dış ipuçlarına güveniriz. Bunlar güvenilir ipuçları değildir. Tabakta yemek var diye yemeyin. İçgüdülerinizi dinleyin ve ne zaman durmanız gerektiğini öğrenin.

Günün ilk öğünü olarak meyve yiyin. Bir öğünde proteini asla nişasta ile karıştırmayın, proteini sadece nişastalı olmayan sebzelerle karıştırın. 

15. Amaçlı bir hayat yaşayın

Mavi bölgeler, dünyada insanların en uzun ve sağlıklı yaşadıkları bölgelerdir. Bu bölgelerin özelliklerinden biri deinsanlarının bir amaca sahip olmasıdır. Okinawalılar buna “yaşam planı’ diyorlar. Her günü amacınız doğrultusunda mı yaşıyorsunuz? 

16. Yağda kızartılmış yiyecekleri azaltın

Yağda kızartılmış yiyecekler, potansiyel olarak kansere yol açan bir kimyasal olan akrilamid içerir. Onun yerine fırında ya da buharda pişmiş, ızgara gibi yöntemler kullanılarak hazırlanmış daha sağlıklı yiyecekleri tercih edin. Fast food, patates kızartması, çörek, cips gibi yiyecekleri azaltın.

17. Şekerli yiyecekleri / içecekleri azaltın

Daha Sağlıklı Bir Yaşam Sürmek İçin

Hamur işleri, çikolata, kurabiyeler, kekler sadece sizi doyurmaz, aynı zamanda şeker hücumundan dolayı sizi daha fazla yemeye teşvik eder. Arada bir yemek yemek iyidir, ancak her gün değil. Bunun yerine sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. Şekerli içecekler maalesef günümüzde her yerde kola, gazoz, meyve suyu (işlenmiş) olarak önümüze  gelmektedir. Bu içecekler sağlıksızdır ve kilo alımına neden olur. Bunun yerine su, yeşil çay ya da sodayı tercih edin. 

18. Alkol tüketimini azaltın

Alkol bir idrar söktürücüdür, yani vücudunuzdaki suyu boşaltır. Alkolün vücudumuz ve sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri defalarca kanıtlanmıştır; beynimizin, karaciğerimizin, akciğerlerimizin ve diğer ana organlarımızın düzgün işleyişini etkiler. Düzenli olarak alkol içiyorsanız, en azından tüketiminizi azaltma zamanı.

19. Yemeklerinizi kendiniz hazırlayın

Yemeklerinizi hazırlarken, içine ne gireceğini siz kontrol edersiniz. 

20. Sigarayı bırakın 

Sigara, kanser ve kalp krizi riskini ciddi şekilde arttırır ciddi şekilde artırır. 

21. Sağlıklı atıştırmalıklar edinin 

İş yerinde acıktıysanız, katıksız kuruyemiş, meyve, sebze suları ya da yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar yiyin. Bunlar besleyicidir ve vücudunuza şeker hücumu yapıp size daha çok yedirmez. Bunları hazır bulundurun, 

22. Prebiyotik ve fermente edilmiş yiyecekler tüketin

sağlıklı bir yaşam

Prebiyotikler, iyi bağırsak bakterilerinin gelişmesi için önemlidir. Bunları bağırsak mikrobiyomunuz için gübre olarak düşünün. Araştırmalar, bağırsak floramız ile genel sağlık arasında gciddi bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Prebiyotik yiyecekler arasında çiğ soğan, çiğ pırasa, çiğ sarımsak, patates nişastası ve olgunlaşmamış muz bulunur. Büyük bir probiyotik kaynağı olan fermente yiyeceklere ağırlık verin. Fermente gıdalar arasında lahana turşusu, kefir, kimchi ve turşu bulunur. Yemeğinizi nasıl fermente edeceğinizi öğrenin, ev yapımı lahana turşusu yapın.

23. Diş hijyenine önem verin

İyi diş hijyeni iyi sağlıkla doğrudan bağlantılıdır. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın, her yemekten sonra ağzınızı çalkalayın ve mümkünse her yemekten sonra diş ipi kullanın. Diş eti sağlığınızı korumak için florür içermeyen bir diş macunu kullanın.

24. Sağlıklı insanlarla takılın

En çok zaman geçirdiğiniz 5 kişinin ortalaması sizsiniz, bu nedenle sağlıklı insanlarla ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar iyidir. Sağlık bilincine sahip kişilerle yemek yiyin ve egzersiz arkadaşları edinin. 

Sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için bu ipuçlarını aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın.

Önerilenler

Benzer İçerikler