Kuaförlük eğitimine adanmış bir hayat…

Kategori

Ahmet Erkan, aradan yıllar geçmesine rağmen içindeki meslek sevgisi azalmayan, meslek aşkıyla dikkat çeken ve enerjisi, gücü yettiğince hala mesleği için düşünen, çaba harcayan bir isim.

2015 yılında Estetica Meslek Onur Ödülü ile onurlandırılan Ahmet Erkan’ın mesleki eğitim çalışmalarının yer aldığı yazısını sizlerle paylaşmaktan, örnek olarak göstermekten mutluluk duyuyoruz.

‘1963 yılında Ankara Kuaförler Derneği akşam kuaför kursunda bana öğretmen olarak görev verildi. Bu kursta değişik semtlerden ve değişik ustalar yanında çalışan, daha çok bilgi edinmek için gelen 16-17 yaşlarında 20 öğrenciye sözel ve uygulamalı ders veriyor, öğretmenliği çok severek yapıyordum. Öğretmeye çalışırken ben de öğreniyor, öğrencilerime daha fazla hangi bilgileri verebilirim diye heyecan duyuyor, gündüz iş yerimde akşamki derslerim için notlar tutuyordum.

Bu düşünce ve duygularla mesleğime olan sevgim ve heyecanım gittikçe daha artıyor, başka neler yapabilirim diye düşünüyordum.

Her kuaför, mesleğinde gerçek bir başarıya ulaşmak ve bunu daha da ileriye götürebilmek için, sadece teknik bilgilerle yetinmemeli, meslek ahlakı, sorumluluk duygusu, insan ilişkileri ve sosyal bilgileri de öğrenmeli, uygulamalı, meslek öğrenirken sadece usta-çırak ilişkisi geleneğine bağlı kalmamalı, yeniliğe açık olmalıdır. Bunun sağlanması, bu güzel sanatımızın gelişmesi için yeni bir PENCERE AÇILMALIYDI. Bu düşünce ve gitgide artan meslek sevgisi ve içimdeki coşku beni kitap yazmaya kadar götürdü.

Çok sevdiğim ve kurslarda beraber öğretmenlik yaptığımız değerli meslektaşım İlhan AKINCILAR ile 2 yıllık çabamız sonucunda yazdığımız ”Modern Kuaförlük Sanatı” isimli kitabımızı, 1971 yılı 23 Nisan günü Büyük Ankara Oteli’nde düzenlediğimiz bir kokteyl toplantısı ile Türk Kuaförlük sanatının hizmetine sunduk.

Kitabımız M.E.B. Talim ve Terbiye Dairesi Başkanlığı tarafından eğitim kitabı olarak onaylanıp, öğretmen ve öğrencilere tavsiye edildi.

Kuaförlük eğitimine adanmış bir hayat... Kitabımızın beğenilip ilgi görmesi bende doping etkisi yaptı ve cesaretlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Kız Meslek Eğitimi Genel Müdiresi Sayın Mahiye İyikan hanımefendiyi ziyarete gidip, kendisine kitabımızı imzalayıp, konuyu anlatarak ”Türkiye’de Kız Meslek Liseleri ve Olgunlaşma Enstitüleri’nde çok değerli günlük ve gece kıyafetleri, gelinlik gibi çok şık ve güzel işler yapılıyor, fakat bu giysileri daha da değerli kılacak ve bu bütünü tamamlayacak saçların rengi ve modeli olarak estetik güzelliği yansıtan kuaförlük eğitimi yapılmıyor. Bu bir eksiklik değil mi?” şeklindeki konuşmam üzerine, Mahiye Hanım isteğimizi uygun buldu ve 2 eğitim uzmanını bizimle beraber eğitim programını yapmak üzere görevlendirdi. Ben ve o zaman dernek başkanımız olan Mustafa Bilgen ile beraber dört kişi eğitim programını hazırladık. Bu programın iyi şekilde uygulanabilmesi için kuaför kozmetik ürünleri imal eden firmalarla da görüşmenin faydalı olacağını düşünerek Wella’nın Türkiye Temsilcisi İstanbul’daki Türkimya A.Ş. ‘den randevu alındı. Programı hazırlayan dört kişi İstanbul’a gidip, Nişantaşı’ ndaki Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi’nde bir gece misafir edildik. Ertesi sabah bu lisenin müdiresi hanımla beraber beş kişi Dolapdere’ deki Türkimya A.Ş. ‘ ye gidip, şirket sahibi Orhan Bey ile görüştük. Dosyayı gördü “Bu eğitim bizim için de çok önemli, sizinle beraberiz” dedi. Bu görüşmenin neticesi olarak Orhan Bey’in Almanya’dan temin ettiği çalışma tezgahı gibi bazı eşyalar hediye olarak geldi. Bunlar İstanbul Rüştü Uzel, Ankara Yeni Mahalle ve Balgat 100. Yıl Kız Meslek Liseslerine dağıtıldı. 1980’li yıllarda MEB Kız Meslek liseleri kuaför sınıflarında eğitime başlandı. Ben de Ankara Balgat, Aliye Yahçi Kız Meslek Lisesi ve Ankara Keçiören Hatice Hikmet Oğultürk Kız Meslek Lisesinde birer yıl her 2 eğitim döneminde öğretmenlik yaptım.

1988 yılı ekim ayında derneğimizde beni ziyarete gelen bir hanımefendi “adım Zeynep Polat, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Kız Sanat Okulu Müdiresiyim”diye kendini tanıttıktan sonra “1988-1989 Akademik yılında okulumuzda kuaförlük eğitimine başlıyoruz. Fakat bu yılki tahsisatımız bittiği için gerekli araç gereçleri alamadık. Öğretmenimiz de yok. Bize yardım eder misiniz?” dedi. Ben de kendisine “Mesleğimiz için böyle çok önemli bir eğitime severek yardımcı oluruz” dedim. Ö.S.S. sınavlarında başarı gösteren 14 kız öğrenci ile ben öğretmenleri olarak derneğimizin eğitim merkezinde teorik ve uygulamalı olarak 4 ay kadar eğitim yaptık. Yeni yılda tahsisatları gelince, okullarında kuaför sınıfı açıldı. Ben de bu okulun ilk öğretmeni olarak 7 yıl görev yaptım. Mezun olan öğrenciler, kız meslek liseleri, çıraklık ve halk eğitim merkezlerindeki kuaför sınıflarına eğitmen olarak atanmaya başladılar.

1936 doğumlu ve ilkokul mezunuyum. Mesleğe 1953 yılında başladım. Çalıştığım salona sabah erken giderken, sanki sevgilimle buluşacakmış gibi coşku ve heyecanla gider, verilen her işi severek yapardım. İşi bitirip akşam eve dönerken sevgilimin güler yüzünü, sıcak ellerini bırakıp gidiyormuş gibi içim hüzünle dolardı.

Kuaför salonları, çalışanlar için bir akademi gibidir. İşte ben bu akademide yetiştim. Dernek yönetiminde başkanlık görevim sırasında daima doğru ve iyi olanı yapmaya özen gösterdim. Öğrencilerime, yanımda çalışanlara hep dürüst, çalışkan olmalarını ve güzel mesleğimize sahip çıkmalarını anlatmaya çalıştım. Bunu yaparken sosyal hayatımdan, mesleki çalışmalarımdan, inanç ve ilkelerimden hiç taviz vermedim.

46 yıl önce mesleki eğitim kitabımızı yazarak başlattığım çalışmaların kısa bir özetini burada sunmaya çalıştım. Kuaförlük sanatının iyi bir eğitim formasyonu ile aydınlatılması ve daha da değer kazanması için açılan bu PENCERE’den gelen ışık sayesinde kız meslek liselerinde ve üniversitelerde kuaförlük eğitimine başlandı.

Mesleğine aşık, gelişim ve yeniliğin önemini bilen ve bu uğurda uzun yıllar çok emek veren bir meslektaşınız olarak, yetiştirdiğim öğrencilerimin başarısını görerek, kitabımızı okuyup bilgi edinen meslektaşlarıma faydalı olmanın sevinci, gururu, eksilmeyen aşkı ve heyecanıyla Alanya’da yaşıyorum.’

Ahmet Erkan

Ahmet Erkan hakkında:

Ahmet Erkan; 1953 yılından beri kadın kuaförü olarak çalışmaktadır. 1963 yılında Ankara Kuaförler Derneği Yönetim Kurulu’na seçilip, derneğin akşam kurslarında öğretmenlik yapmıştır. Kuaförlük sanatına hazırladığı kitaplarla da katkı sağlayan Ahmet Erkan; 1971 yılında meslektaşı İlhan Akıncılar ile birlikte “Modern Kuaförlük Sanatı” kitabını, 1992 yılında İbrahim Güngör ile birlikte “Modern Kuaförlük Sanatında Eğitim” kitabını ve 1995 yılında ise “Berberlik Sanatında Eğitim” adlı kitabı yayımlamıştır.

Ahmet Erkan mesleğine hissettiği aşkı Hairist 2014 röportajında şu şekilde ifade etmiştir: “77 yaşımdayım, köşeme çekilip, mesleğimden uzaklaşmadım. Türk kuaförlük sanatına hizmet ettiğimi, kitabımı okuyan binlerce insanın benden bilgi edindiği duygusu ve onuruyla mesleğimi çok seven biri olarak yaşıyorum. Dünyaya bir daha gelmek mümkün olsa yine kuaför olurdum.”

Mesleğe ilk başladığı günden beri mesleğini yaşayan biri Ahmet Erkan. Kuaförlüğe duyduğu saygı ve yaptığı katkılar ile sektörün, takdiri en çok hak eden isimlerinden biri…

Kuaförlük eğitimine adanmış bir hayat...

Ahmet Erkan ile gerçekleştirdiğimiz röportajı okumak için tıklayın.

Meslek aşkının temsilcisi: Ahmet Erkan

Önerilenler

Benzer İçerikler