Dünya Kadınlar Günü neden 8 Mart’ta kutlanıyor?

Kategori

İlk defa 1910 tarihinde Dünya Emekçi Kadınlar Günü adıyla kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Dünya Kadınlar Günü’nün hikayesinde can veren 123 kadın işçi var…

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu vurgulayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınların mücadelesini simgelemektedir. Kadınların sosyal, siyasi, ekonomik ve sosyal başarılarını kutlamak için ilk defa Clara Zetkin tarafından önerilmiştir.

Dünya Kadınlar Günü neden 8 Mart’ta kutlanıyor?

Kadınlar Günü’nü yaratan etkenler…

Ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, uzun iş günleri ve ABD-New York’ta grev kararı alan 15.000 kadın işçi. Talep ise daha iyi koşullarda çalışmak, eşit işe eşit ücret ve daha adil çalışma saatleri ile oy hakkı. Grev sırasında çıkan olayların sonucunda polis tarafından bir dokuma fabrikasından çıkmalarına izin verilmeyen işçilerden fabrikada çıkan yangınla hayatlarını kaybeden 123 kadın bugünkü Kadınlar Günü’nün temelini oluşturuyor..

İlk defa 1909 yılında kutlandı

Amerika Sosyalist Partisi tarafından yaşanan olaylara istinaden ilk defa 28 Şubat tarihinde başlayan kutlamalar  Şubat ayının her son pazarı olmak üzere 1913 yılına kadar Ulusal Kadın Günü olarak kutlandı.

1910

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen 2.Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi Kadın Kolları Başkanı Clara Zetkin’in Uluslararası Kadınlar Günü önerisi 17 ülkedeki sendikalardan, sosyalist partilerden, farklı kadın örgütleri ve Finlandiya parlamentosuna seçilen ilk kadın milletvekillerinden oluşan 100 kadar temsilci tarafından kabul edildi.

1911

Kopenhag’da alınan karardan sonra Uluslararası Kadınlar Günü ilk defa Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre tarafından 19 Mart’ta milyonlarca kadının ve erkeğin katılımıyla kadınların oy hakkı, çalışma koşulları ve ayrımcılığa son verme amacıyla kutlandı. Kutlamadan kısa bir süre sonra New York’ta grev yapanların yaşadığı yangın sonucu hayatlarını kaybetmeleri ABD’nin de gözlerini Uluslararası Kadınlar Günü’ne çevirmesinde etkili olmuştur.

1917

Rus kadınları Barış ve Ekmek gösterilerini Jülyen takvimine göre 23 Şubat, Miladi takvime göre 8 Mart tarihinde gerçekleştirdi.

1975

Uluslararası Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından ilk defa kutlandı.

1977

Birleşmiş Milletler üye ülkelerin de kendi tarihleri ve ulusal gelenekleri çerçevesinde kutlaması kararını aldı.

Kaynaklar: womenwatch.unwomen.org ve internationalwomensday.com

 

 

 

 

 

Önerilenler

Benzer İçerikler