“Ghosting” nedir?

Karşı cinsle buluştunuz, iyi vakit geçirdiniz ve bu buluşmadan ikinizin de memnun kaldığını düşündünüz. Ancak, bir araya gelişinizden sonra mesajlarınızın hiçbirine yanıt alamadınız ya da aramalarınız cevapsız kaldı. Adeta bir hayalet oldunuz. İşte, bu davranış biçimi “ghosting” olarak adlandırılıyor. Flört dünyasında karşılaşılan bu davranış, isimlendirilmesini gerektirecek kadar neden yaygınlaştı?

Psikologlar, durumla olgunlukla yüzleşmektan kaçınma ve iletişimden kaçma şeklinde tezahür eden “ghosting” davranışının güvensizlik, korku ya da kaygının işareti olabileceğini belirtiyorlar. Ghosting, kendimizde rahatsız olduğumuz şeylerle yüzleşmekten kaçış sağlıyor, ancak zorlu durumlarla yüzleşmeyerek kendi gelişimimizi de engellemiş oluyoruz. 

Zor konuşmalardan veya konulardan kaçınmak

İşitmek istemesek de gerçeği duymak en iyisidir. Genellikle sıkı bir sohbete ihtiyacımız olduğunda (ister bir ilişkide ister işte olsun), onu ertelemek sadece durumu daha da kötüleştirir. Kaçan kişi bu zorlu konuşmalardan kaçınarak bencil davranır ve diğer kişinin duygularını düşünmez.

Anksiyetinin tavan yaptığı, korkuların ve güvensizliklerin ayyuka çıktığı bu dönemde, iletişimsizlik ilişkilerde hiç olmadığı kadar yaygın hale geldi.

"Ghosting" nedir?
“Ghosting” nedir?

Olumsuz haber vermek rahatsızlık vericidir. Hiç kimse “kötü adam” olmak istemez, özellikle de diğer kişinin ilişkiyi bitirmek istemenize nasıl tepki vereceğini bilmediğinizde. Ghosting, kararımızın diğer kişiyi nasıl etkileyeceğine dair sorumluluğu kabul etmekten kaçmamızı sağlar. Diğer kişiyle yüzleşmeyerek, aynı zamanda büyük ihtimalle rahatsız edici bulacağımız tepkisinden de kaçmış oluruz.

Birine ondan hoşlanmadığınızı söylemek, diğer kişinin hayal kırıklığına uğrayacağına dair içsel bir öngörüyü de beraberinde getirir. Başkalarını hayal kırıklığına uğratmaktan kaynaklanan kendi rahatsızlığımız nedeniyle, durumla olgun bir şekilde yüzleşmekten kaçınırız.

Flörtün doğal bir getirisi olan ilişki beklentisi, iki kişiden birinde gelişmediğinde bunu karşı tarafa uygun bir dille belirtmek, ortadan kaybolarak ona vereceğimiz psikolojik zarardan çok daha az olacaktır.

Başkalarının duygularını önemsememek, davranışlarımızın sorumluluğunu almamak empati eksikliği belirtisidir.

Ghosting’e maruz kaldıysanız…

Herhangi bir ilişkide (romantik ya da profesyonel), birinin size kendinizi kötü hissettirmesine asla izin vermemelisiniz. Olgun insanlar sağlıklı iletişim kurarlar; davranışları ve duygularının sorumluluğundan kaçmazlar. Kendinizi suçlamaktan özellikle kaçınmalısınız.

Mutluluğunuz ya da özgüveninii, birinin dikkatine, ilgisine bağlı olarak değişiyorsa, burada büyük bir sorun var demektir. Başkalarının davranışlarına bağlı olarak yaşamak mutsuz ve tatminsiz hissetmenin garantili bir yoludur. Kendinize karşı dürüst olun, kendinizi sevin, öz değerinizin farkında olun. Ayrıca bu özellikler, başkaları için de çekici niteliklerdir.

Önerilenler

Benzer İçerikler