EsteticaForum Bursa’dan yansıyanlar

Kategori

EsteticaForum Bursa'dan özetler

İlki Mersin, ikincisi İzmir’de gerçekleşen EsteticaForum’un üçüncüsü Bursa Kuaförler Odası ev sahipliğinde Bursa Yıldırım Faik Çelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Bursa Kuaförler Odası üyelerinin ve Estetica Dergisi okuyucularının yanı sıra foruma katılan üç ayrı meslek lisesinden mesleki değerler hakkında bilgi edinmek isteyen öğretmen ve öğrenciler büyük bir ilgi ile forumu takip etti.

Moderatörlüğünü Estetica Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erkan Güzel’in ve MM Bahçecik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Bahçecik’in gerçekleştirdiği EsteticaForum’da konuşmacılar; L’Oréal Professionnel Ürünler Genel Müdürü Emine Akad Gürpınar, Hakan Köse Difference’den Hakan Köse, Stüdyo Kuaför’den Salih Pehlivan ve L’Oréal Professionnel Eğitim Müdürü Zeynep Atasoy’du.

Forumda; “Meslek örgütleri ve mesleki dayanışmanın katkıları, etkileri nelerdir? Meslek örgütleri nelere imza atmalı? Neden mesleki sorumluluk ve gönüllülük?” başlıkları çerçevesinde mesleki değerlendirmeler ele alındı.

Bursa Kuaförler Odası Başkanı İlker Hüseyin Tan gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından Estetica Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erkan Güzel’i kürsüye davet etti. Erkan Güzel’in konuşmacıları takdim etmesiyle beraber EsteticaForum Bursa başladı.

İşte EsteticaForum Bursa’dan özetler:

Metin Bahçecik:

Öncelikle burada olmaktan dolayı, mesleğimizi paylaşmaktan dolayı mutluyum. Çok teşekkür ederim. Neden dünyanın en güzel mesleği bizim mesleğimiz; bu ruhla yapılan, kalple yapılan bir iştir. Kuaförlüğün içinize işlemiş olması lazım. Tırnaklarınıza kadar mesleğinizi hissetmelisiniz. Çünkü gerçekten kuaförlük bir aşktır. Şöyle tarif edebiliriz: Bize kim olduğumuzu sormuşlardı bir toplantıda, bütün kuaförler bakıyordu ve bir cevap yoktu. Oradan Ali Poyrazoğlu “Kim olduğunuzu ben söyleyeyim mi?” dedi ve ekledi: “Sizler çok önemli ve değerli insanlarsınız; annelerin, babaların ve eşlerin dokunduğu saçlara dokunuyorsunuz.” Biz kuaförler o kadar değerli o kadar önemli bir iş yapıyoruz ki çok özel insanların dokunduğu saçlara bizler dokunuyoruz. Bir kadın için saçı en değerli varlığıdır. Şunu da biliyoruz ki bir kadın kıyafet almak için girdiği bir mağazada bile kabinden çıktığında önce elbiseye bakmıyor, önce saçlarına bakıyor. Çok çok özel bir şey ve tabi mesleğinize âşık oluyorsunuz. Zaman içerisinde size gelen güzel sözler, birebir kadınlarla olan iletişim, müthiş bir duygu ve bu duygu siz meslek aşkı ile kavruluyorsunuz.

Hakan Köse:

Kuaförlük çok özel bir meslek. Bazen bazı şeyleri kelimelerle anlatamazsınız ama şunu söylemek isterim. Ben gönül olmadan hiçbir şey olmayacağını düşünüyorum. Mevlana’nın dediği gibi “Sevgisiz, aşksız geçen ömrü ömürden sayma.” Aşk ile neyi yaparsan güzel olacaktır. Biz de aşkımızı kuaförlüğe verdik. Dolayısıyla bizim aşkımız o. Kuaför olunca kadınların hayatında kendini iyi hissetmesi için çok önemli bir yerde oluyorsun. Metin Bey’in dediği gibi başka bir alışveriş bile yapsa kadın önce saçına bakıyor. Kuaförlük çok özel bir iş ve mesleğimi seviyorum.

Salih Pehlivan:

Seyircilerin arasında, kuaförlüğün başladığı yerde olmak isterdim. Ben orada olamadım. Sizlerin yaşında aktif olarak kuaförlük yapıyordum. Aile mesleğimiz kuaförlük olduğu için kuaförlüğe ortaokulda başladım. İçimde ukde kaldı; neden bu meslek bize okul ile aynı anda aktarılmıyor ve neden bu şekilde yetişmedik diye çok üzülürdüm. Bizler kuaför salonuna direk girip kuaför olmaya çalıştık. Sizler ise öğretmenlerinizin elinde yoğurulmuş olarak, bir şeyleri aşmış olarak biz sanatkârların eline geldiğinizde biz çok heyecan duyacağız. Çok keyif alacağımıza inanıyoruz. Kuaförlük dünyanın en güzel mesleğidir. Bunun yanı sıra işletme toplantılarında hep zikredilir, dünyadaki en değerli, en geçerli iki meslekten bir tanesidir kuaförlük. Dünyanın en geçerli iki mesleğinden birini seçtiğiniz için hepinizi ben alkışlıyorum.  

Erkan Güzel:

Kuaförlük bölümleri zaman içerisinde gerçek değerine kavuşabilmiş. Gazi Üniversitesi’nde ilk bölüm kurulmuş olmasına rağmen kuaförlük programlarından yetişen öğrencilerin sektörle kaynaşması gördüğümüz kadarıyla çok kolay olmamış. Hatta kuaförlük bölümü öğrencilerine pek de bu işi yapabilecekleri gözüyle bakılmamış. Fakat bugün hem sektöre hizmet veren kuaförlük markalarıyla hem de eğitim veren öğretmenlerle, ustalarla, meslek örgütleriyle birlikte bu buluşmalara imza atıyoruz. Kuaförlüğü alkışlıyoruz. Hem de büyük bir heyecan ve enerjiyle.

Zeynep Atasoy:

Bana göre kuaförlük sanatı, gönüllü insanların sanatıdır. Başka bir meslek daha tanımıyorum ki meslektaşına şov yapsın, eğitimler versin. Bence kuaförlük her şeyden önce bu yüzden çok güzel bir meslek. 16 senelik sektör tecrübemde en çok gözlemlediğim konu budur.

2002 senesinde, L’Oréal Professionnel Ürünler Bölümü ve HCF oluşumuyla birlikte AKD’nin ilk binası alındığında, bir okul kurulmasına karar verildi. Bu okul, sektörde öncü olan firmaların da yardımcı olması ve yön vermesi gereken bir oluşumdu. L’Oréal Professionnel olarak bütün bu süreç içerisinde AKD’ye elimizden gelen her yardımı yapmıştık. Çünkü iki büyük sıkıntı var sektörde; bir tanesi salonlar için kalifiye, donanımlı ekip arkadaşı bulma zorluğu, bir diğeri ise kuaförlük okuyan gençlerimizin kuaförlük mesleğinde kalarak ilerlemelerini sağlamanın zorluğu.

L’Oréal Professionnel olarak biz, parça parça çalıştığımız okulları geçtiğimiz sene bir bütün haline getirmek istediğimizi ve bir bütün okul projesi yapmak istediğimizi AKD’ye dile getirmiştik. Bunun için yönetime de teşekkür ediyoruz. Geçen sene İstanbul’da pilot olarak beş okul ile başladık. Beş okulda 160 öğrenciyle birebir çalıştık. Önce öğretmenlerle birlik olduk daha sonra öğrencilerle beraber olduk. Bütün bir seneyi beraber geçirdik ve çok da güzel dönüşler aldık. Öğrencilerin stajyer olarak gittikleri salonların sahiplerinden de çok güzel dönüşler aldık. Öğrencilerin de çok memnun olduklarını gördük. İlerleyen zamanlarda yine bu tip çalışmaları okul ve öğrenci sayısı artarak yapmaya devam edeceğiz. Çünkü sektörün geleceği öğrencilerdir.

Emine Akad Gürpınar:

Öncelikle devraldığımız mirasla ilgili bir şeyler söylemek isterim. Anlatacağım yüz yılı aşkın geçmişe sahip bir şirket olan L’Oréal’in nasıl kurulduğuna dair çok değerli bir hikâye ve bu mesleğe şirketimizin verdiği değeri çok iyi gösteriyor. L’Oréal Fransız bir kimyager tarafından kuruluyor. Aslında ilk saç boyası formülünü kuaför salonu olan bir arkadaşı için üretiyor yani ilk etapta bir arkadaşına yardımda bulunmak amaçlı ilk saç boyasının formülünü geliştiriyor. L’Oréal, günümüze kadar yine kuaförlerden aldığı ilhamla L’Oréal Professionnel Ürünler Bölümü olarak nesiller boyunca adını devam ettiriyor. İşte bu noktada L’Oréal ve kuaförler arasında ticaretin çok ötesinde bir ilişki söz konusu. Çünkü L’Oréal sektörel bir dayanışmanın içerisinde her geçen gün sektörü büyütmek için çalışıyor. Bunu da yine kuaförlerle beraber yapıyor. Burada hepinizin yanımda gördüğü çok önemli isimler gibi iş ortaklarıyla beraber aslında mesleğe yatırım yapıyor. Mesleği üç önemli alanda; teknik, artistik ve iş yönetimi alanlarında geliştirmek için çalışıyoruz. Bizim önceliğimiz her geçen gün daha fazla sayıda kadının, daha fazla sayıda ve daha fazla salona yüksek bir güvenle gitmesini sağlamak. Saçlar; Türk kadını için son derece kıymetli, son derece önemli ve bu meslekte olan arkadaşlarımız kadının aslında en önemli, en değerli güzellik unsuru olan saçlarına dokunuyor. Saçlarıyla ilgili onlara yönlendirmede bulunabiliyorlar ve güzelliklerine güzellik katabiliyorlar. Bu bakımdan çok önemli. Sektörü eşsiz kılan başka bir unsur ise meslektaşlar arasındaki dayanışma. Aslında kuaförün rakibi yan salondaki kuaför değil. Kuaförün rakibi kadınların kendi problemlerini kendilerinin çözmeye çalışmalarıdır. Bunun da bilincinde olmak önemli. Kuaförlükteki bağlılık, buradaki o gönül verme konusu son derece bu mesleğe özgü bir durum. Çok değerli bir meslek ve hep beraber bu mesleği yüceltmek için, bu mesleğin daha nice Metin Bahçecik’lerini, Hakan Köse’lerini, Salih Pehlivan’larını yaratmak için çalışıyoruz ve çalışmalarımıza devam ediyor olacağız.

Kaynak: Estetica Dergisi Aralık/Ocak sayısı

Abonelik işlemleri için 0212 275 22 15 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Bilginin daha ulaşılabilir olduğu günümüz teknolojisinde kuaförlüğün dijital ortamdaki haber kaynağı hairist.com.tr’nin resmi

 mobil uygulaması Android ve IOS işletim sistemli akıllı telefonlarda!  

İndirmek için tıklayın:   

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobiroller.mobi9450942228

 

https://itunes.apple.com/tr/app/hairist/id982145975

 

Önerilenler

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler