Dişlerinizi doğru temizlemek, diş sağlığınızı korumak için elzemdir. Diş sağlığı için nelere dikkat etmeniz ve dişlerinizi hangi teknikle fırçalamanız gerektiğini biliyor musunuz? Peki, nelere dikkat etmeli? Doğru diş fırçalama tekniği nedir?
Bir şey yiyip içtiğinizde, yiyecek parçaları veya artıkları dişlerinize ve diş etlerinize yapışarak bakterileri plak adı verilen yapışkan bir filme dönüştürür. Bu plak dişlerde uzun süre kalırsa kireçlenir. Bunlar da diş taşı olarak bildiğimiz sonucu yaratır ve diş fırçasıyla çıkarılması mümkün değildir.
Diş taşının içinde boşluklara neden olan, diş minesini parçalayan ve tedavi edilmediği takdirde asit salgılayan bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Uzmanlar, söz konusu bakterilerin ve enfeksiyonun tedavi edilmediği takdirde beyin, kalp ve akciğerlere sirayet edebileceği konusunda uyarıyor. (Diş taşı nasıl temizlenir?)
Diş plaklarıyla ilgili bakteriler ayrıca diş etlerini tahriş ve enfekte ederek diş eti dokusuna ve dişleri yerinde tutan bağlara zarar verir. Bu da diş kaybına neden olabilir.
Sağlıksız dişler yüksek tansiyon, kalp sorunları, diyabet, romatoid artrit, osteoporoz, Alzheimer hastalığı ve zatürre gibi hastalıklarla da ilişkilendiriliyor.
İyi bir diş fırçası seçin
Diş fırçası söz konusu olduğunda, seçenekler basit kıllı diş fırçalarından titreşen kıllara sahip yüksek teknoloji aletlere kadar uzanır. Ama uzmanlara göre önemli olan diş fırçası değil, fırçalama tekniği. Bütün işi sizin yerinize yapan elektrikli bir dış fırçanız olabilir. Ancak doğru fırçalama tekniğini uygulamıyorsanız, elektrikli diş fırçasıyla bile plağı kaçırırsınız.
Diş fırçalarken nelere dikkat etmelisiniz?
Diş fırçasının kıllarını, diş eti sağlığınıza göre seçin. Diş etleriniz hassassa, tahrişe neden olmayan yumuşak kıllara sahip olan bir fırça seçin. Diş eti probleminiz yoksa, sert kıllara sahip bir fırça kullanmanızda sakınca yok.
Diş fırçanızı birkaç ayda bir değiştirin. Fırçanın kılları genişlediyse ve artık dik durmuyorsa veya fırçaladıktan sonra dişlerinizi temizlenmiş hissetmiyorsanız, eski fırçanızı yenisiyle değiştirmenin vakti gelmiştir.
Doğru diş fırçalama tekniği
Ne tür bir diş fırçası kullanırsanız kullanın, günde iki kez aşağıdaki fırçalama yöntemine başvurun ve her seferinde öncesi veya sonrasında diş ipi kullanın.
- Florürlü diş macunu ile 2 dakika fırçalayın. Süreyi bölüm başına 30 saniye ayırmak üzere sol üst, sağ üst, sol alt ve sağ alt dişler arasında bölün.
- Fırçaya açı verin. Fırça kılları, diş plağı ve diş taşının birleştiği bir kavşak olan diş etlerine doğru yönlendirilmelidir. Kılların dişlerinize 90 derecelik bir açıyla dik olmasını değil, 45’lik bir açıyla dokunmasını sağlayın.
- Fırçayı dişleriniz üzerinde daireler yaparak uygulayın. Diş eti hattındaki artıkların temizlenmesini sağlamak için kılları hafif bir süpürme hareketiyle döndürün.
- Fırçayı nazik bir şekilde kullanmaya ve çok bastırmamaya dikkat edin, aksi takdirde diş etlerinizi tahriş edebilirsiniz.
- Ağzınızı iyice çalkalayıp fırçanızı yıkayın. Diş macununu ve artıkları ağzınızdan tamamen arındırdığınızdan emin olun.