Davines Türkiye Kreatif Direktörü Ceyhun Çallılar ile renklendirmenin incelikleri

Kategori

Davines Türkiye Kreatif Direktörü Ceyhun Çallılar bizimle!

Davines Türkiye Kreatif Direktörü Ceyhun Çallılar ile 2018 renklendirme trendlerini, farklı renklendirme tekniklerini ve sektörü konuştuk.

Davines Türkiye Kreatif Direktörü Ceyhun Çallılar

Kuaförlüğe nasıl başladınız?

1998 yılında Bağdat Caddesinde Barboros Mutlucan’ın yanında başladım. Amcamın eşi vesile oldu. Okuldan ayrılmıştım. 16-17 yaşlarındaydım. Kendi kuaförüne götürmeyi teklif etti. Ben de gittim ve ilk gün saç yıkama ile kuaförlüğe başladım. İlk ustam Barboros Mutlucan’dı. Çok değerli bir ustaydı. Ali Gür’ün hissedarlarından biriydi. Oradan ayrılıp kendi salonunu açmıştı. O dönemde de bizim karşımızda Erdem Kıramer vardı. Erdem Kıramer’in rakip salonuyduk. Fiyatlarımız da Erdem Kıramer’den daha pahalıydı.

Ben ikizler burcuyum. Ön planda olmak, hayal dünyam geniş o ışıkta hep ilerledim. Askerden sonra Salih Pehlivan ve Adnan Serter ile yolum kesişti. Onlar yerli ve yabancı markaların eğitimlerini yapıyorlardı. Benim şu anki durumuma gelmemde onları çok etkisi var çünkü o misyonda ilerledim.

Benim hayallerime yakın şeyler yapıyorlardı. İdol olarak gördüm onları. Türkiye’nin her yerinde onların asistanlığını yaparak gezdim. Sahnede neler yapıyorlar, eğitimlerinde neler yapıyorlar bunlara dikkat ettim. 2013’de Sibel Bircan ile tanıştım. Sibel Bircan ile kendimiz bir şeyler yapmaya karar verdik. Senin böyle bir geçmişin var bunu kullanabiliriz, benimle partner olarak sahneye çıkmak ister misin dedi. Sonra beraber işler yaptık. 2015’in ağustos ayına kadar hem lokal hem de bazı global markalara da dışarıdan destek verdim. Seminerlerinde bulundum. Ardından Davines Türkiye’den teklif geldi. O zamandan beri Davines Türkiye’nin Kreatif Direktörü olarak çalışmalarıma devam ediyorum.

Kuaförlüğün en büyük sorunları nelerdir?

Şu anda dünyada sosyal medyanın yarattığı bir atmosfer var. Sosyal medya sayesinde kuaförler yaptıkları işleri herkesle paylaşabiliyorlar. Aslında kendi tarzlarını, misyonlarını ve vizyonlarını çok kolaylıkla karşı tarafa gösterebiliyorlar. Önceden salonlar kapalı kutuydu. Müşteri bir salona gittiğinde ne ile karşılaşacağını bilemezdi. Fakat şimdi sosyal medyada yaptığı işlerle orada nelerle karşılaşabileceğini tahmin edip gidiyor.

Sosyal medyanın yarattığı atmosfer biraz da tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Bir kuaför renklendirme yaparak hemen kuaför oldum diye düşünüp piyasaya kendini rahatlıkla sunabiliyor. Herhangi bir ustanın elinden çıkmayıp birdenbire kendini star olarak ilan edebiliyor. Bu çok tehlikeli bir şey. Şu anda kuaföre yakışmayan bir çok video görüyorum. Kuaförlük çok saygın bir meslek ve ustanın verdiği terbiye çok önemli. Ustanın verdiği terbiye yoksa kuaför ileride çok büyük sorunlar yaşayabilir.

Kuaförlük sektöründe branşlaşma ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de kolay kolay oturabilecek bir sistem değil. Bir müşteri kuaförüne güvendiği zaman ondan her servisi almayı istiyor. Yurtdışında renklendirme uzmanları ve kesim uzmanları ayrılıyorlar. Geçmişten bugüne çıraklık ile yetiştiğimiz için salona gelen müşteri öncelikle salonun sahibinin saçını yapmasını istiyor. Salon sahibinin müşteriyi saç kesim ve renklendirme için ayrı uzman kuaförlere yönlendirmesi gerekiyor.

2018 renklendirme trendleri nelerdir?

İki üç yıldır ombre hayatımıza girdiği zamandan beri soğuk renkler üzerine çok yoğunlaşıldı. Gri, buz renkleri vardı. Şimdi bunun yerine biraz bejler alıyor. Sıcaklığı görebiliyoruz. Rose gold renkleri, soğan kabuğu renkler, sarının üzerine geçici pembeler çok moda olacak. Ton üzerine ton boyamalar, sıcak üzerine metalik yansımalar çok moda. 9 3 seviyesindeki bir saçı A New Color’ın 10 22’si ile metalik bir yansıma verebiliyorum.

Piksel renklendirmeler çok moda dünyada. Öncülük eden eğitim markaları var. Dünyada yapıldıktan sonra Türkiye’de yapılması iki seneyi buluyor. Angelo Seminera da piksel çalışmalar yapıyor. Artistik renklendirmelerde yatay çizgiler ve es çizgiler yaratarak kuaförlerin çok kolaylıkla yapacağı bir sistem geliştirdi Davines. 2018 yılında bunun çalışmasına başlayacağız.

Davines’in Scene koleksiyonunda nasıl renklendirmeler var?

Davines 2017 İlkbahar Yaz Saç Modelleri Koleksiyonu

2017 İlkbahar Yaz Scene koleksiyonunda soğuk renkleri de görebiliyoruz. Soğuk ve sıcak bir arada kullanılmış küt grafik bir kesimi var. Kısa bir saç makine ile kesilmiş saçta soğuk renk kullanılmış. Açık ve inci tonlarında bir renk kullanılmış. Küt kesimde soğuk nüanslar var. Grafik küt kesilmiş. Bulut tekniği kullanılarak renklendirilmiş bir saç var. Saç bonus havasında çok yoğun dalgalı, maşa ile şekillendirilmiş saçta yuvarlak bir yapı hakim. Aralarında da mavi, griler var. Saçın rengi kızıl kahve. Yüzü tamamen çerçeveleyen arkaya doğru uzayan bir bob kesimi var. Bunda da bir ışık süzmesi var. Doğal bir ana renk kullanılmış.

En sevdiğiniz saç renklendirme tekniği nedir?

Şu anda en çok istenilen renk sarı. Zeminde hiçbir sıcak renk yansıması görünmeyip uçlarda yine soğuk yansımalı renkleri yaratmayı çok seviyorum. Çalışmalarımızda da bunları yapıyoruz. Salonların da hoşuna gidiyor. Çünkü oldukça ticari. Bu renkleri oluşturmak için saçların baz rengi çok önemli. Bunu oluşturmak için de numarayı yukarı çıkar aşağı çek tekniği kullanılıyor. Müşterinin salona geldiği rengi 10 seviyesine kadar açıp sonrasında baz rengini 7 8 seviyesinde geri çekmek bunu da soğuk bir şekilde geri çekmek ve sonrasında ucundaki balyaj tekniğini oluşturmak. Benim en sevdiğim tekniklerden biri bu.

Paylaşmayı çok seviyorum. Teknik uzmanlarımız ile beraber günlerce çalıştık nasıl daha iyisini bulabiliriz diye. Elimizdeki bütün boya formülleri ile çalışmalar yapıp ek saçlar üzerinde en güzelini bulduğumuzu düşünüyorum. Bunu yaratırken de bize yardımcı ürünler var. Özellikle yukarı çıkar aşağıya çek tekniğinde kullandığım boya Davines A New Color. Amonyaksız bir boya. Saçın numarasını yukarı çıkarırken saç dipleri toz açıcı ile açılıyor. Açıldığında baş derisinde bazı yıpranmalar oluşuyor. Buna engel olabilmek için de A New Color ile çalışıyorum. Kokusu da yok. İstediğim sonuca ulaşıyorum. A New Color’dan 9 22 ve 8 11 boyaları ile baz rengini çok güzel bir şekilde yakalayabiliyoruz. Uçlarda bej rengi yakalamak için kullandığım formül ise 9 22 ve 9 3. Bej rengi yakalamak için hem soğuk tonlardan hem de sıcak tonlardan destek alıyorum. İkisinin karışımında beji otaya çıkarıyorum. Sonunda da Davines Alchemic Silver serisi ile saçlarını yıkıyoruz ve müşterimize de mutlaka Silver serisini tavsiye ediyoruz. Bu seri rengi taze tutuyor.

Saçtaki turunculaşmayı engellemek için neler yapılması gerekiyor?

Ombre servisleri çok moda, kadınların soğuk renkleri tercih etmesinin ardından nötrlemenin önemi artmaya başladı. Kozmetik markalarının boya kataloglarının arkasında bir yıldız vardır. O yıldız neyin neyi nötrleyeceğini gösterir. Yıllardır bir çok salonda şahit oldum. Ne yazık ki yıldızın ne olduğunu bilmeyen birçok salon var. Bunları paylaştığımda herkesin gözünde o aydınlanmayı görebiliyorum çünkü yıldız çok önemlidir. Nerede bir kırmızılık varsa bunu hangisi ile nötrlemen gerektiğini o yıldız sana gösteriyor.

Silme işlemi nasıl yapılır?

Koyu renkten açık renge geçmek için birçok ürün var. Toz açıcılarla saçı yıpratmadan düşük volümlerle gerçekleştiriyoruz. Çıraklık zamanımda eski ustalar şöyle bir teknik uygularlardı. Saçı açmadan önce yıkama setinde saçı arındırırlardı. Saçtaki kimyasal maddeleri atarlardı. Ellerindeki en güçlü detoks özelliği olan şampuanı kullanırlardı. Ben de bunu Davines’in detoks şampuanı ile gerçekleştiriyorum. Önce saçı yıkıyorum sonra hafif nem bırakarak saçı kurutuyorum. Sonra elimdeki en yüksek viyola renkli boya ile 12 21 olabilir Davines’de. Ya da A New Color’ın boyalı saçı açma özelliği olan Booster 000 numaralı boyası ile A New Color’ın 40 volumü ile karıştırıp saça sürüyorum. Sonra jelatin film ile saçı kapatıyorum ve 35 dk bekletiyorum. Bu saç tellerindeki kapakların açılmasını sağlıyor. Toz açıcı olmadığı için saçın yıpranma olasılığı yok. Numarayı 2-3 ton yukarı çıkarabiliyorsunuz bu şekilde. Sonra saçı yumuşak bir şampuan ile yıkayıp krem yapmadan daha düşük volüme bir toz açıcı ile Latte Color’ın krem açıcısını tavsiye ediyorum. Saçı açılması gereken yerlerine açıcıyı sürüyorsunuz. İlk yaptığım işlemde kimyasalları aslında dışarı çıkarmış oldum. Açıcının işini hafifletmiş oluyorsunuz. Saçın yıpranmasını da engellemiş oluyorsunuz. Açıcının içinde Olapleks de kullanıyoruz. Olapleks ile ilgili bir bilgi kirliliği var. Olapleksi söyle düşünmek lazım. Bir araba kullanıyoruz. Ayağımızda gaz pedalı ve fren var. Gaz pedalına ne kadar basarsanız araba o kadar hızlı gider frene basarsanız araba durur. Analizimizi yapacağız. Saçı yıpratmadan ne kadar açabilirim diyerek Olapleksin kullanma oranını ayarlamamız gerekiyor. Daha önce işlem görmüş bir saçı açmaya çalışıyorsak Olapleksin kullanım oranı 30 gr toz açıcının içerisine 7.5 ml. Maksimum kullanılan Olapleks miktarı bu. Kuaförler yıllardır Olapleksi kullanıyorlar. Yıpranma payı hiç olmayacak bir saçta 7.5 ml kullanıldığında kuaför saçın açılma süresini çok fazla bekliyor. Türkiye’deki kuaförler hızlı olmasını istiyorlar bütün işlemlerin. Analizi iyi yapıp Olapleksin oranlarını iyi ayarlayıp o şekilde çalışmak lazım.

Kuaförlük sektöründe idolünüz kim?

İlk ustam Barboros Mutlucan, Salih Pehlivan, Tim Hartley, Bertram K., Angelo Seminara. Onların izinden ilerlemek beni motive ediyor.

Önerilenler

Benzer İçerikler