Bir Kuaförlük Markası: Kemal Gümüş

Kategori

Kemal Gümüş

İzmir’in önde gelen kuaförlük markalarından Kemal Gümüş ile konuştuk.   

hairist:online: Kuaförlüğe nasıl başladınız?

Kuaförlüğü ondülacılık olarak bilirdim. Ta ki gelin saçı yapılırken görene kadar. Dayımın düğünü için geldiğim İzmir’de kuaför olmaya karar verdim. 2 dayım da kuafördür. Kuaför Hüseyin’in yanında meslek hayatıma başladım, 9 ay çalıştım. Şükrü Elçilli’nin salonunda devam ettim. Orada çok kısa zamanda çok yol aldım. 4 sene sonra askere gittim. 

Bende çok büyük emekleri olan dayım Yahya Duyulur salondan ayrılıp salon açmıştı. Döndüğüm zaman onun yanında başladım. Bu mesleğe adım attıysam onlar sayesindedir. 1 sene orada çalıştıktan sonra ayrılıp, Osman Çapa ile birlikte salon açtım. 3-4 sene ortaklığımız oldu. Daha sonra ayrıldık ve ben Ferit Girengin ile ortak oldum. Kardeşim Mustafa askerden sonra İstanbul’a geldi ve Yunus Kuaför (Yunus Yurga) ile çalıştı. Sonra Ferit ile yollarımızı ayırdık. 1984 yılında sokak arasında bir salon buldum ve kardeşimle açtığımız salonun adı Kemal Mustafa oldu.  Herkes “sokak arasına girme, orada kaybolursun” dedi. Ben de onlara “müşteri salonu gördü ve girdi devri bitti artık, eğer sen işini doğru yaparsan, müşteri seni bulur” dedim. Kardeşim ile birlikte çıktığımız salonda biz “Kemal Mustafa” olduk. 

hairist:online: Sektörde bir idolünüz var mı?

Meslekte benim idolüm olan biri vardı: Bayram Demir, mesleğini çok seven, gönülden bağlı olan bir insan şu an 76 yaşında ve hala işini büyük bir tutkuyla yapıyor. Yazları Çeşme’de onunla birlikte çalışırız.

hairist:online: Şu an kaç salonunuz ve çalışanınız var?

5 salon, 58 çalışanımız var.

hairist:online: Kemal Mustafa’yı Kemal Mustafa yapan üç özellik sayar mısınız?

Disiplin, sanat ve ekip ruhu. En geç 8.20’de salonda oluyorum. Kardeşimin çok güçlü bir bileği var. İzmir'de bizden ayrılıp kendi salonunu açmış oln 45 kişi var.

hairist:online: Salonunuzdan ayrılan ve gurur duyuyorum diyor musunuz?

Tabii ki. Ortak bir geçmişimiz var, bir yerde karşılaştığımız zaman geliştiklerini görüyorum. Bana bunu yapmıştın ama iyi ki de yapmışsın, çok şey öğrendim diyorlar.

hairist:online: Peki, dayınız yanından ayrıldığınızda sorun oldu mu?

Bir kırgınlık oldu ama sonra düzeldi.

hairist:online: Çalışanlar salondan ayrılınca siz nasıl bir tepki veriyorsunuz?

Gelecek planlarınız ile ilgili ben size bir şey veremeyeceksem ayrılın diyorum. Manevi olarak hep yanlarında olacağımı söylemişimdir. Hiçbir zaman gönül koymadım. Çünkü bu onların en doğal hakkı. Ama dürüst olmak çok önemli. Ben de aynı şeyleri yaşadım. Doğuran ana güzeldir. Her ayrılan çocuk bana hırs kazandırdı ve motive etti. Her ayrılan kişiden sonra yenilendiğimi hissettim. İşime biraz daha sarıldım. Ayrılan insanlar da 'biz Kemal abiye, Mustafa abiye çok şey borçluyuz' diyorlar. Bunu söyletebilmek çok önemli. Bizim hakkımızda olumsuz bir şey söyledikleri zaman da müşteri buna izin vermiyor. Müşteri de  sahiplendi.

hairist:online: İzmir’de nasıl bir kuaförlük yapısı var? Ticaret Odası’nda üyeliğiniz devam ediyor.

Bizim jenerasyondan Osman Çapa, Nizam Kuaför, Orhan Çetiner gibi kuaförler bir araya gelmeyi beceremedik. Ben bu konuda çok mücadele ettim. Bizim bir araya gelmemizi istemeyen belli bir kesim vardı. 

48 yıldır mesleki faaliyetlerde bulundum. İzmir Ticaret Odası'nda da faaliyetteyim ve şimdi Artistik Kuaförler Derneği’nin canlanması ile ilgili projelerimiz var.

hairist:online: Kadın neyi ifade ediyor?

Ben kadınsız bir dünya düşünemiyorum. Kadının olduğu yerde disiplin, ahenk, güzellik vardır. Kadının olduğu yerde o cemiyette bir itibar oluşur.

hairist:online:  Kemal Mustafa Salonu’nda en çok hangi işlem en mükemmel şekilde yapılır?

Bir gün ustam bana 'salonun duruşu çok önemlidir, salonun karakterine göre müşteri oluşur' dedi. Benim salonumuzda en hoşuma giden şey salonumuzun duruşu. Çizgimizin bozulmaması ve müşteriden bunu duymak da çok önemli.

hairist:online: En sevdiğiniz renk?

Kızıl bakır.

hairist:online: İlham aldığın bir kuaförlük markası?

Çıraklığımdan beri benim idolüm Bayram Demir’dir. Çeşme’de beraber çalışıyoruz. Alexander de Paris’in hikayesini okumuştum. Fransa’da Güzel Sanatlar okuduktan sonra kuaförlüğü tercih etmiş. Alexandre’nin salonuna gittim. İçerisini görmek istiyorum dedim ve çok mutlu oldular, beni çok iyi ağırladılar. 

hairist:online: Tekrar dünyaya gelseniz neyi tercih ederdiniz?

Yine kuaför olurdum. Okuldayken başarılı bir öğrenciydim, imkanımız olmadığı için okuyamamıştım ama kuaför olduğum için hiç pişman olmadım.

hairist:online: Eğitim neyi ifade ediyor? 

Biz alaylı yetiştik ama eğitim almaya başladıktan sonra bir şeyleri daha iyi kavradık. Temel eğitim çok önemli. Biz eğitimli olsaydık, şimdi çok farklı yerlere gelirdik.

hairist:online: Kuaförlüğe yönelik eğitimler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sektör olarak eğitime biraz daha ağırlık vermemiz lazım.Her zaman içinde olduk ve destekledim.

hairist:online: Kuaförlük eğitimi veren Meslek Liseleri için ne düşünüyorsunuz?

Meslek Liselerini önemsiyorum. Bizde her sene 8-9 stajyer vardır. Meslek Liselerine gidip bilgilerimi paylaşıyorum. Sektörde olanları anlatarak daha iyi bir noktaya gelmeleri için görüşüyorum.

hairist:online: Estetica Dergisi ve hairist etkinliği için neler söyleyeceksiniz?

Türkiye’ye geldiğinde çok mutlu olmuştum. Gün geçtikçe daha da gelişti ve mesleğe faydalı olabilecek insanları bir araya getirmeyi başardı. Türkiye’de kuaförlük mesleği adına çok güzel şeyler olmasına aracılık ettik. Meslektaşlar birbirlerine saygı duymaya başladılar. Mesleğin dayanışma ile bir noktaya geleceği anlaşıldı. Daha da ileri seviyeye taşınacağından eminim.

HAIRiST’e bizlerin de katkısı olması, sürekli yeni bir şeylerin eklenmesi lazım. Çok güzel bir organizasyon. Senede bir defa da olsa sektörün bir araya gelmesi harika bir şey. Bu kalitede yapılıyor olmasından mutluyuz.   

hairist:online: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Mesleğime ve meslektaşlarıma çok değer veriyorum. Meslektaşlarıma çok sevgilerimi iletiyorum.

Önerilenler

Benzer İçerikler