Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir?

Yalnız kalamama, boğucu derecede başkalarına bağımlılık, güvensizlik, sorumluluk almaktan kaçınma ve takıntılı bir terk edilme korkusu … Bunlar, en temel göstergeleri arasında yer alıyor.

Kırılgan bir egoya sahip olan bağımlı kişilik, özünde, dikkat çekici bir özgüven eksikliği ve sürekli güvence ve destek görme ihtiyacıyla kendini belli eder. Bu kişilik yapısına sahip biri çaresiz hisseder ve kendisine bakmakta güçlük çeker.

Bağımlı Kişilik Bozukluğu Olan Kişilerin Özellikleri

  • Yalnız kalamama
  • Sorumluluklardan kaçınma
  • Aşırı pasiflik
  • Eleştiriyi kabul etmede veya onunla yüzleşmede zorluk
  • Bir ilişkinin kopmasıyla baş edememe
  • Terk edilme konusunda takıntılı korku
  • Kişilerarası ilişkilerde aşırı pasiflik
  • İnisiyatif eksikliği: Başkalarının desteği veya tavsiyesi olmadan karar veremezler.
bağımlı kişilik

Bağımlı kişiliğe sahip kişiler, kendilerine bakılması ve korunmaları adına başkalarının iradesine boyun eğebilirler. Günlük yaşamla kendi başlarına baş edemeyeceklerini düşünebilir ya da kendilerini böyle lanse edebilirler. Bağımlı kişilik, küçük kararlar verirken bile tavsiye ve güvence talep eder. Hiçbir girişimde bulunmaz ve başkalarının hayatının sorumluluğunu üstlenmesine izin verir.

Bağımlı kişilik bozukluğuna sahip olanlar, onaylanmamaktan yoğun bir şekilde korktukları için aşırı derecede hoşnutsuz olabilirler. Özellikle bağlı oldukları kişilerden gelen talepleri reddetme konusunda zorlanırlar. Başkalarını yabancılaştırma korkusuyla haklı öfkeden bile kaçınırlar. İhtiyaç duyduklarını düşündükleri desteği elde etmek için hoşlarına gitmeyen işler için gönüllü olabilirler, mantıksız taleplere boyun eğebilirler ve sözlü, fiziksel veya cinsel istismara tolerans gösterebilirler.

Hayatınızda bu tür bir insan varsa yapabileceğiniz en büyük hata, bunun normal olduğunu ve bu konuda hiçbir şey yapılamayacağını düşünmek. En doğru şey, onu mutlaka psikoterapi görmeye ikna etmektir. Psikolojik yardımla, bu tür kişiler kendi başlarına inisiyatif almayı ve kendilerine güvenmeyi öğrenebilirler.

Önerilenler

Benzer İçerikler