Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Merak Edilenler

Kategori

Tüp mide ameliyatı (Sleeve gastrektomi), obezite ile mücadele hususunda hastalara ışık olan bir bariatrik cerrahi işlemidir. Tüp mide ameliyatı ile midenin yaklaşık %80’i alınır. Ancak bu durum başlı başına kilo vermenize neden olmaz. Tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde alacağınız önlemler, kilo verme ve iyileşme hızını belirleyecektir. Aynı şekilde ameliyat sonrasında sarkmalar oluşup oluşmaması da ameliyat olmak isteyenlerin en çok merak ettiği hususlar arasındadır. Bu nedenle yazımızda, ameliyat sonrası dikkat etmeniz gereken noktalara değineceğiz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sarkma ve Kilo Alımı

Tüp mide ameliyatı olduktan sonra yaşanacak gelişmeler, birçok hastayı kaygılandırabilir. Ancak bu kaygıların doğal olduğunu bilmeniz ve panikle karar almamanız gerekiyor Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verdiğinizde, deride sarkmalar meydana gelebilir. Ancak bilmelisiniz ki, sarkma yaşasanız dahi endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü sarkma yaşamanız da doğaldır ve “kilo kaybettiğinizi” açıkça kanıtlayan bir durumdur. Aynı zamanda bu durumları önleyici tıbbi müdahaleler mevcuttur. Düzenli egzersiz ve önleyici cerrahi müdahaleler sonucu, sıkı bir vücuda ve fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Ameliyat sonrasında fiziksel olarak midenin hacmi oldukça küçüldüğünden, hızla doyuma ulaşırsınız ve iştahınız azalır. Aslında bu durum sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeniz için bir fırsattır. Ancak ameliyat sonrası kilo alma durumunuz tamamen alışkanlıklarınıza bağlıdır. Ameliyat sonrasında kilo verip, bir süre sonra eski beslenme alışkanlıklarınıza döner ve düzenli spor yapmayı bırakırsanız, tekrar kilo almanız mümkündür.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Egzersiz

Tüp mide ameliyatı kilo vermek için tek başına yeterli değildir. Ameliyat olduktan sonra kilo verme kararlılığı göstermeniz, düzenli olarak spor yapmanız ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmeniz gerekir. Unutmamalısınız ki, eski alışkanlıklar obeziteye ve tekrar kilo almanıza yol açacaktır. Uzman bir diyetisyen gözetiminde doktorunuz size özel bir diyet ve egzersiz programı hazırlayacaktır. Doktorunuzun hazırladığı diyet ve egzersiz programına uymak başlarda ne kadar zor olsa da bu rutine uymak ve günden güne kilo vermek size iyi hissettirecektir. İnternette var olan diyet ve egzersiz programlarına itibar etmemeli, doktorunuzun size özel hazırladığı programa itaat etmelisiniz. Şok diyetler insan sağlığına zararlı olabilir. Zira hazırlanan diyet programları kişiye özeldir. Sizin için en uygun çözümü doktorunuz ve gözetimi altında olduğunuz diyetisyeniniz verecektir.

Taburcu olduktan sonra ilk ay sıvı beslenmeniz, ikinci ay besinleri püre olarak tüketmeniz gerekir. Dördüncü aydan itibaren normal beslenmeye başlayabilirsiniz. Altıncı aydan itibaren ise doktorun hazırlayacağı beslenme düzenine uymanız ve kontrollere düzenli olarak gitmeniz gerekir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında ağır ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Ameliyat sonrası ilk ay sadece küçük ve yavaş adımlarla yürüyüş yapabilirsiniz. İlk ay sonrasında doktorunuz genel sağlık durumunuza yönelik sizin için egzersiz planı belirler. Tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme süreci uzadıkça ve fiziksel kondisyon arttıkça, tekrardan düzenlenen egzersiz programı ile düzenli kilo verebilirsiniz.

Önerilenler

Benzer İçerikler