Saç Yıkamanın İncelikleri

Kategori

 

Birçok kuaför salonlarında müşterinin saçının yıkanmasını basit bir işlem gibi düşünüp, bu görevi çıraklara verir. Çıraklar da bir an önce kendilerini gerçekleştirmek için fırsat yakalamaya çalışırlar ve saç yıkamayı herkesin yapabileceği bir iş olarak görürler. 

Oysa saç yıkama işlemi, yapılacak olan işin başlama noktasıdır. Saç yıkama bilgisi olmayan bir elemanın ellerine bırakılan saçlar iyi temizlenmemesinin yanı sıra dolaşır, bozulur ve dolayısıyla müşteri memnun kalmaz. Saçların yıkanması saç diplerinin rahatlığı ve saç sağlığı için de önemlidir.

 

Yıkama işleminde baş üzerinde yapılan yumuşak hareket ve parmak uçlarıyla saç diplerine masaj yapmak müşterinin sinirlerini dinlendirir, yorgunluğunu alır ve saç diplerindeki besleyici kan damarlarını harekete geçirerek saçın kuvvetlenmesini sağlamış olur.

 

Ustalar saç yıkama işlevini mutlaka bu konuda bilgi ve yeteneği olan birine yaptırmalı. Müşteri tutmak ve meslekte ilerlemek, iyi bir saç yıkama tekniğini bilmek ve uygulamakla mümkündür.

 

Saç Yıkamada Ön Hazırlık

Yıkanacak saçın cins ve karakterine uygun olacak şampuan ve kremin seçimiyle, müşterinin rahat edebileceği de düşünülerek ön hazırlık olarak şu hususlara dikkat edilmelidir:

1. Yıkama yerinin temiz, tertipli ve aydınlık olması,

2. Havlu ve örtülerin temiz, kuru olması,

3. Suyun ısı derecesinin ayarlanması.

Normal Saçların Yıkanması

Yıkanacak saçın dolaşığı fırçalanarak açılmalıdır. Suyun ısı derecesi ayarlanıp, saçların hiçbir yerinin kuru kalmamasına dikkat edilerek iyice ıslatıldıktan sonra, şampuanı azar azar saçın her yerine dökmek suretiyle, parmak uçlarını fazla bastırmadan ahenkli hare­ketlerle masaj yaparak, saçlar iyice temizlendikten sonra bol suyla durulanmalıdır.

Saç yıkarken enseye ve kulaklara su kaçırılmamasına dikkat edilip; yıkama işlemi mümkün olduğu kadar çabuk yapılmalıdır.

Boyalı Saçların Yıkanması

Boyalı saçları yıkamaya başlarken, boyanın kendisinde bulunan şampuanın köpürme­si, saçın daha İyi temizlenebilmesi için saça bir miktar su döküp boya karıştırılarak köpür­tülür. Başın hiçbir yerinde boya bulaşığı kalmayıncaya kadar bol suyla durulanır. Gereki­yorsa şampuan tatbikatı yapılır. Ciltteki boya lekelerini çıkarırken, cildin tahriş olmamasına ve boyanan saçın bozulmamasına dikkat edilir.

Dekoloreli ve Röfleli Saçların Yıkanması

Dekolore, röfle ve meş yapılan saçların yıkanmasında çok dikkat edilecek iki husus  vardır:

1. Saç rengini açmak için kullanılan dekolore ilacı ile röfle ve meş İçin paketlenmiş saçlara sürülen açma ilacının, yıkanma sırasında rengi açılmaması gerekli diğer saçlara da değip onların rengini bozmaması için. üzerinde açma ilacı bulunan saçlar çok çabuk durulanıp akıtılır.

2. Dekolore, röfle ve meş İşlemlerinde kullanılan dekolore İlacının, yıkandıktan sonra saçtan iyi temizlenmiş olması önemlidir. Eğer yıkama sırasında şampuan yapılarak saçın her tarafı temizlenip iyi durulanmaz ise, saç içinde ve arasında kalacak kimyasal oksijen artık maddeler, daha sonra bu saç üzerinde yapılacak boya işlemini bozabilir. Bu bakım­dan dekolore ve röfle yapılan saçları yıkarken mutlaka şampuan yapılmalı, diplere fazla bastırmadan çok iyi durulanmalıdır. Arta kalan kimyasal maddelerin İyi temizlenmesi için kaliteli bir şampuan kullanılması gereklidir.

Kaynak: Ahmet Erkan Modern Kuaförlük Sanatı kitabından alıntıdır.

 

Önerilenler

Benzer İçerikler