Güneşin görünen ışığı belli bir dizi renk içerir. Buradaki üç ana hâkim renge temel (ana renk) renkler denir. Bunlar mavi, kırmızı ve sarıdır.
Renk çemberinde bulunan ana renkler ve ara renkler, birbirlerine karşıt gelen renklerle karıştırıldıklarında gri-kahverengi bir renk elde edilir. Yani bu renkler karşılıklı olarak birbirlerinin etkilerini yok eder ve hafifletir.
Bir ana rengin tamamlayıcısı olan bir ara rengi elde etmek için diğer iki ana renk karıştırılır. Buna göre,
- Mavinin tamamlayıcı ara rengi, kırmızı ve sarının karışımı olan turuncudur.
- Sarının tamamlayıcı ara rengi, mavi kırmızının karışımı olan mordur.
- Kırmızının tamamlayıcı ara rengi, sarı ve mavinin karışımı olan yeşildir.
Bir ana renk ve onun tamamlayıcısı olan ara renk birbirlerine karşıttır ve birbirinin etkisini yok eder. Saç boya işlemleri sırasında, bazen ortaya istenmeyen sarı ya da kırmızı tonlar çıkabilir. İstenmeyen renklerin renk çemberinde karşıt renklerle etkileri giderilebilir.
Sarımsı izler mor ile kırmızımsı izler yeşil ile turuncumsu izler ise mavi (kül) ile yok edilebilir. Çok mat ve külsü tonlar kırmızı tonlarla canlandırılabilir ama saç renginin başka bir renk tonu ile düzeltimi yoluyla daha koyu bir renk alır.
Ana Renkler
Saç renkleri ana renk ve yansıma renge göre belirlenir. Bu renkler en açık sarıdan siyaha kadar uzanır. Renk miktarı özellikle eumelanin (mat-koyu) miktarı tarafından belirlenir. Yansıma renk ise pheomelanin (sarı-kırmızı) miktarına, yani renklerin karışım oranına bağlıdır. Ana renk aynı olmasına rağmen çok sayıda yansıma renk vardır.
Ana renk:Yansıma renk dikkate alınmaksızın saçta hâkim olan renktir. Çarpıcı karakteri olmayan örtücü renkler verir. Bu renkler beyaz saçı boyamada rahatlıkla kullanılır.
Ayrıca yansıma renklerle karıştırılarak kullanılır. Beyaz saçları boyarken bir miktar saçın kendi doğal renginden konulmalıdır ki kolaylıkla beyaz saçlar kapanabilsin.
Ana renkler:
- Siyah,
- Koyu kahverengi, orta kahverengi, açık kahverengi,
- Sarı, koyu sarı, orta sarı, açık sarı, ışıklı sarı ve fildişi renkleridir.
Yansıma Renkler
Yansıma renk hâkim rengin dışındaki yansıma yapan renktir. Örneğin bir saç, külsü, kızıl ya da bakır yansımalı renkte olabilir. Yansımaların en basit tanımı “Renk çemberindeki ana ve ara renk olan altı renkten (tüm bileşim renkleri olan ‘gri’) türetilen renklerdir.” Beyaz, kapatma özelliğine sahip değildir, ana renge yansıma verir.
- Küllü renkler: Mavimsi tepki verir. Buna ‘sandre’de denir.
- Mat renkler: Yeşil renkler içerir ve kırmızı tonları örtmek için kullanılır.
- Kırmızı renkler: Canlı, parlak yansımalar verir.
- Bakır renkler: Sıcak, genç yansımalar verir.
- Pastel renkler: Açık, ince yansımalar verir. İlk rengin çok açık olmasını gerektirir. Bu nedenle saçta saratma (renk açma) yapılmalıdır.
Kaynak: Güzellik ve saç bakım hizmetleri saç boyama teknikleri – Megep