Oda seçimlerinde Sezai Apaydın-İzmir

Kategori

Kuaför-Berber Meslek Odaları seçimleri yaklaşıyor…

İzmir Kuaförler Manikürcüler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Odası Başkanı Sezai Apaydın’dan geçmiş ve geleceğe yönelik bir değerlendirme aldık…

-Sizi özetle tanıyabilir miyiz? Kuaförlük hayatınız, meslek örgütlerindeki görevleriniz gibi… 

1955 yılında Kırşehir Aydınlar köyü doğumlu olup ilk okul sonrası Ankara’da çeşitli mesleklerde kısa dönem çıraklık yaptıktan sonra kuaför çırağı oldum. 1968 yılından bu güne kadar mesleğimi icra etmekteyim. 1977 yılında askerliğim sonrası İzmir’e yerleşerek çalışmalarıma devam etmekteyim. Geçen zaman içinde bilgilerimizi paylaşmak meslektaşlarımızın mesleki becerilerini artırmak için sosyal dernek kulüp çalışmalarında bulunup çeşitli sanatsal, sosyal, eğitimsel organizasyonlara yönetici olarak hizmet ettim.

-Kaç yıldır meslek odası çalışmaları içinde yer alıyorsunuz? Kaç yıldır Kuaförler ve Manikürcüler Odası’nı yönetiyorsunuz?

2002 yılında oda yönetiminde görev alarak 6 yıl sosyal ve sanatsal görevlerden sorumlu olarak çalıştım. O günkü başkanımızın görevden ayrılması sebebi ile 2008’de yönetim kurulu benim başkanlık yapmamı istediler. 2010-2014 yılı seçimlerinde de seçilerek göreve devam ettim.

-Önümüzde yapılan seçimlerde yeniden aday olacaksınız. Siz neler söyleyeceksiniz?

2018 yılında yapılacak olağan genel kurulda yeniden aday olmam yaptığım istişareler sonucunda kararlaştırıldı. Tekrar bu genel kurulda odaya kayıtlı üyelerimiz teveccüh gösterip seçerlerse 10 yıl içerisinde yaptıklarımızı daha da geliştirip hizmete devam etmek istiyorum.

-Federasyon hakkında neler düşünüyorsunuz? Federasyon istenilen konumda mı?

Odaların hiyerarşi düzeni içerisinde oda-birlik-federasyon-konfederasyon olarak kurumsallaştığı Gümrük Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermekte ve görevleri 5362 nolu kanunda belirlenmiştir.

-Yönettiğiniz odanın dününü ve bugününü değerlendirir misiniz? Neler başarıldı? Neler eksik kaldı?

Geçmiş 10 yıl içerisinde odamıza yeni hizmet alanı, toplantı salonu, eğitim merkezi yaparak üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştık.

Çeşitli Avrupa destekli projeler yaparak öğrencilerimizi, üyelerimizi Almanya, Fransa, Litvanya’ya  gönderdik. Çok faydalı olduğunu öğrencilerin burada aldıkları kısa dönem eğitimlerin kendilerinde özgüven yarattığı tarafımızca görülmüş olup yeni dönemde inşallah bu projelere devam edeceğiz. Çünkü mesleğimizin geleceğini verilecek doğru eğitimlerle geliştireceğimiz inancını taşıyoruz. Bu sebeple meslek liselerinde okuyan bütün kuaför öğrencileri ile ilgili projeleri geliştirme çabası içindeyiz. Bu çalışmalarımız sonuçlandığında kesinlikle nitelikli yardımcı eleman sorunu da çözülmüş olacak inancındayım. Bu projeleri okul–oda–firmalar üçgeninde finanse edip gerçekleştirmek istiyoruz.

-Yeni yönetimde neler yapmayı planlıyorsunuz?

Önümüzdeki dönem içerisinde mesleğimiz ile ilgili salonların açılışı, ruhsatlandırma, sınıflandırma, mesafe tahditi, haksız rekabet, KDV düşürülmesi konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın talimatı ile Esnaf Genel Müdürlüğümüzle yaptığımız çalışmaların hayata geçirilmesi için çaba sarf edeceğiz.

Tehlikeli sınıfta olduğumuz için iş sağlığı güvenliği bakımından meslektaşlarımızı belgelendirme çalışmalarını hayata geçireceğiz. Konfederasyonumuzun girişimi olan (ESYEM) projesi ortağı olarak odamızda mesleki yeterlilik belgesi sınavı gerçekleştirip,  başarılı olanlara da Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilecektir.

-Odanızın mevcut finansal durumu hakkında neler söyleyeceksiniz?

Odamızın hiç bir yere, kuruma, hiçbir borcu yoktur. Aidatlarını üyelerimiz düzenli olarak ödemektedirler. Finansal bir sıkıntımız bulunmamaktadır.

-Gelecekte kuaförleri genel anlamda neler bekliyor?

Şu anda arz-talep dengesi bozulmuş durumda ancak önümüzdeki yıllarda kuaförlük yapmak daha zor olacak, dengeler yerine oturacaktır.

Ruhsatsız çalışan kuaförler var. Bu soruna nasıl çözüm bulacaksınız? Eleman sorunu konusunda çözüm önerileriniz neler?

Bu konu aslında yerel yönetimlerin sorumlu olduğu bir konu ancak meslek örgütü olarak biz de sorumluluğumuzun farkındayız ve yerel yönetimlerin bu konuda dikkatli ve özenli çalışması için çaba gösretiyor, ruhsatlandırma işlerinde görev almak istiyoruz. Ticaret Odası’na kayıtlı olanlardan kuaförlük belgesi istenmesi konusunda da gerekli çalışmaları yapıyoruz.

Meslek liseleri ile ortak çalışmalar yürütüyoruz ve oda olarak öğrencilere mesleki destek vererek işbirliği yapıyoruz. Bu anlamda Meslek Liseleri ile işbirliği yapmanın öneminin altını çizmek istiyorum.

-Size göre kuaförlerin üç ana sorunu nedir?

Kdv, ruhsat, aynı bölgede fazla sayıda salon açılması  ve eleman sorunu.

 

 

Önerilenler

Benzer İçerikler