Gülgün Biçerel Uysal: Kullan ama atma!

Kategori

Çevre dostu salonlar

Daha çok eskilere gitmemize gerek yok. Seksenli doksanlı yıllar, salça, zeytinyağı, boya gibi daha sayamadığımız ürünlerin teneke kutularının birer saklama kabına, çiçek saksısına dönüştürüldüğü yıllardı.

Naylon poşetlerin saklandığı, kağıdın ve kartonun izolasyon, yakıt olarak veya sanatsal alanda kullanıldığı, cam ve plastik şişelerin, kavanozların turşu, konserve ve su şişesi olarak kullanıldığı yıllardı. Şahsen gazete kağıdından kese kağıdı yapmış bir nesil olarak yeni çağa baktığımda dünyayı çöp kutusuna çeviren bir nesille yüz yüze bakmak durumundayım.

Kuaförlerin o yıllarda röfle yapacak materyali dahi sınırlıyken, yıkaya yıkaya yıpranmış folyoları mecbur kalmadıkça çöp diye atmadığı, havlularını yıkamadan güneşe asıp kuruttuğu, sterilize cihazlarını temin edemediği, eldiven dahi alamadığı yıllardan ne oldu da  bu hale geldik?

Sektörümüzde gün geçmiyor ki tek kullanımlık yeni ürünler hijyen adına piyasaya sürülüyor. Havlu, önlük, galoş derken tek kullanımlık manikür pedikür ürünleriyle de tanıştık.

Yetmiyor gibi birde bu tek kullanımlık ürünlerin ayrı ayrı ambalajlarla giydirilerek hizmet adına sektörümüze sunulması çağdaşlıktan öte başlı başına bir doğa düşmanlığıyla eşdeğer. 

Hijyen adına müsriflik yapmaktan, doğayı kirletmekten yana olmadığım için böyle bir konuyu ele almak istedim.

Bırakın müşterinin oturduğu kuaför koltuğunu ve tezgahını temiz tutmayı, halen çoğu salonun tuvaletlerine burnumuzu tıkayarak, gözümüzü kapatarak girmekteyiz. Yıkanmamış havluları salonunun önüne asılarak kurutulması da cabası.

Temizlikten kastımız çevreyi kirletmek, dönüşümü olmayan maddeleri doğaya salmak mı, yoksa  müşterinin kullanım alanlarını temiz tutmak mı?

Salonların umumi alanlar olmasından kaynaklanan hijyen kurallarını daha doğru ve olması gerektiği gibi kullanmak yerine kullan-at ürünlerini sektörümüze sunup, hijyen ve temizliğin önü daha da perdelenmekte.

 Gülgün Biçerel Uysal: Kullan ama atma!

Oysa sistem çok basit. Olmazsa olmaz çamaşır yıkama ve  kurutma makineleri artık çokta pahalı değil. Kullan-at ürünlerin yerine pamuklu ve kaynatılabilir ürünler kullanarak ve bu ürünleri tek kullanımda tekrar yıkayarak aynı hijyeni sağlamak mümkün. Günümüzde çamaşır deterjanları soğuk derecede yıkama dahil, hijyen kurallarına uygun olarak üretilmekte ve bu nedenle kapanabilir kaplarda saklamanız ürünün etkisini kaybetmesini önler.

Salonunuzda veya tuvaletinizde tek kullanımı sağlayacak adette havlu ve önlük bulundurmanız yeterli. Klozet kapaklarını kağıt havlu ve steril spreylerle veya temizlik sirkesiyle  temiz tutmak mümkün. Buhar ve kaynar su ile yapılan temizlik çok fazla kimyasal ürünleri kullanma gereksinimini azaltır.  Her kullanım sonrası nemi, kiri alınan alanların birer mikrop yuvasına dönüşme ihtimali olmayacağından fazlaca kimyasal kullanmaya gerek duyulmayacak.

Manikür ve pedikür kaplarını kullanım öncesi müşterinin gözü önünde dezenfekte etmek, dezenfekte materyallerini müşterinizin göreceği alanlara yerleştirmek onların güvenini sarsmayacağı gibi duyarlı davranışınızla örnek olarak sözünüzün edileceği bir reklam unsuru olacaktır.

Pedikür ve manikür sonrası ayakların, ellerin aynı suyla arıtılıp durulanmasında bir mahsur görmeyen elemanın, boya sonrası yıkama ünitesinin içini dışını arıtmayan, işlem sonrası koltuğun ve tezgahın kıl ve tozunu almayan, tuvaleti temiz tutmasını bilmeyen bir Kuaförün, ağda ve makyaj sonrası kullanım alanını temiz tutmayan elemanın hijyenden söz etmeye pekte hakkı olmadığını düşünüyorum.

Tek kullanımın tembellik ve müsriflik olmayacağı alanlar da var tabi. İllaki tek kullanımdan yana olacaksanız ürünün doğa dostu, doğada çözülebilir olmasını lütfen önemseyin.

Buradan özellikle kuaför ve güzellik sektöründe  hizmet verenlere ve  kurumlara önemle duyurmak isterim; temiz doğa bizden sonrakilere bırakabileceğimiz en güzel hazine.

Kimyasalların çokça kullanılması, doğaya ve insana zarar vereceğinden, doğal temizlik ürünlerini de tercih etmeniz daha  temiz ve nefes alınabilir ortamlar yaratmanıza imkan tanıyacağından, lütfen kullanım ve üretimlerinizde seçiminiz doğa dostu, çözülebilir, dönüştürülebilir ürünlerden yana olsun. Çevremizin çöpten arınmasına el ele vererek destek olalım…

 Gülgün Biçerel Uysal

Önerilenler

Benzer İçerikler