İstanbul Ticaret Odası’nda Yusuf Koçyiğit…

Kategori

8 yıldan bu yana İstanbul Ticaret Odası Kozmetik Komitesi Yönetim Kurulu’nda görev alan Yusuf Koçyiğit ile konuştuk…

2010 yılına kadar hiçbir şekilde kuaförlük İstanbul Ticaret Odası’nda temsil edilmiyordu.

Ne zamandan beri İTO’da görev yapıyorsunuz?

Yusuf Koçyiğit: 8 yıl bitti. Kozmetik komitesinde 3800 üye var. 1800’e yakını kuaför. 2010 yılına kadar hiçbir şekilde kuaförlük İstanbul Ticaret Odası’nda temsil edilmiyordu. 2010 yılında seçilmem ile kuaförlük bölümü de orada temsil edilmeye başladı.

Neden bu görevde  yer almak istediniz?

Yusuf Koçyiğit: İstanbul Ticaret Odası’nda kuaförlük ile ilgili bir çok şeyin yapılabileceğini düşünüyordum. Artistik Kuaförler Derneği’nden sonra orada da sektörümüz için proje oluşturulabilir değer katılabilir diye düşündüm.

İlk dört yılda neler yaptınız?

Yusuf Koçyiğit: İlk dört yıllık dönemde her ay o toplantılara gitmem gerekiyordu. Her ay kararlar alınıyordu. İş mahkemeleri ile ilgili olan süreçlere dahil oldum. İlk dört yılda işleyiş ile ilgili deneyim kazandım.

İkinci dönemde neler oldu?

Yusuf Koçyiğit: Biraz daha deneyim kazandım. Birinci dönemin sonu itibarıyla kuaförlük komitesini ayırmak için çalışma başlattım. Bizim 90’ın üzerinde komitemiz var her bir yeni komitenin açılması demek.En sonunda bunun kararını aldırdım.

Eğer komiteyi ayırabilirsek tamamen kuaförlerden oluşan bir komite oluşturabilirsek bu komitenin içinden iki kişi de mecliste görev alabiliyor. O zaman daha etkin bir çalışma başlatabiliyoruz. Çünkü komitelerin haricinde bir de meclis var. Ticaret odasında bu mecliste yer aldığınız taktirde çok daha farklı bir çalışma boyutunda, karar mekanizmasının içinde yer alıyorsunuz. Eğer orada etkinseniz farklı alanlarda görev almak da söz konusu olabiliyor.

Bunun kuaförlüğe ne katkısı var? Şu anda kuaförlük komitesi ayrı değil ama ikinci 4 yıllık dönemde nelere imza attınız?

Yusuf Koçyiğit: Biz okullar ile ilgili bütçe vermeye başladık. Bu bütçeler bugüne kadar verilmiyordu.

Ticaret odası olarak sektöre yönelik çalıştay toplantısı yaptık. Artistik Kuaförler Derneği ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürleri sektörün önde gelen firmaları ile birlikte ki burada Estetica Dergisi’nin öncülüğünde çok güzel bir çalıştay yemeği oldu.

Onun haricinde meslek liseleri ile okul sektör projesinin içerisine dahil olup okulları destekledik. Bütçe çıkarttık. Biz ticaret odasında temsil edilmiyor olsaydık buralardan bu bütçeleri çıkartma ve sektörümüze kanalize etme imkanı olmayacaktı. Birinci dönem edindiğim tecrübeler ile ikinci dönem bu karma komitenin içinde de olsa bir takım bütçeleri kuaförlük sektörüne kazandırma şansımız oldu. 2016 yılı bütçesinin üçte ikisini kuaför sektörüne aktardım. İstanbul Ticaret Üniversitesi ile ilgili son iki yılda bir çalışma yapıyorum. Sektör ve okul işbirliği ile bazı sektörlerde başarılı çalışmalar var. Burada da bununla ilgili düzeltmeler yaptık gönderdik şimdi oradan da görüş bekliyoruz. İkinci dönemde yaptığım okul sektör projelerine maddi kaynak sağlanması dışında aynı zamanda da İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde kuaförlük eğitimi veren bir fakülte açılması konusunda da tohumlar attık.

9 Nisan’da yeni dönem olacak. yeni dönemde kuaförlük komitesi  olarak mı ayrılarak mı seçime gireceksiniz?

Yusuf Koçyiğit: Biz yeni dönemde kozmetik olarak giriyoruz ama biz kuaförlük komitesinin ayrılması ile ilgili kararı aldırdık. En az 6 ay önce alınması gerekiyor ancak biz seçime 2-3 ay kala bu kararı aldırabildik. Orada seçimlerden sonra bir sonraki seçime kadar bekleyeceğiz yada arada ara bir seçim olacak ki kendi içimizde komiteyi bağımsızlaştıracağız.

Komiteyi bağımsızlaştırmak demek komiteye özel kaynakların elde edilmesi anlamına geliyor ve kuaförlük ile oluşacak projelerin daha aktif bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacak. % 100 kuaförlerden oluşan kuaförlerin bulunduğu bir komite çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Kuaförlük sektörüne odaklı bir komite olmuş olacak.

Ankara, Bursa, İzmir’de kuaförlük Ticaret Odaları’nda temsil ediliyor. Neler yapılabilir ortak bir çalışmayla?

Yusuf Koçyiğit: Bizim sektör ile ilgili kuaförlerin ekonomideki payının ne kadar olduğu, ne kadar kuaför olduğu ile ilgili bir altyapı çalışması yapılabilir Birlikte kuaförlüğün bir haritasını çıkartma imkanımız olabilir. Diğer illeri de katarsak, İstanbul Kuaförler Odasını ve Berberler Odasını da katarsak birçok bu sektörün geleceğine yön verecek verileri elde etme şansımız da olabilir. Altyapısını hazırlayıp, çalışmalarını yapıp bunlarla ilgili biz komitelerimizden karar aldırabilirsek odalar gerekli çalışmalarını yaparsa hep birlikte Ankara’ya gidersek sorunları çözebiliriz. Bugün hep bir KDV konusu konuşuluyor. Açıkçası KDV konusu bir kişinin tek başına çözebileceği bir konu değil. Bir saçı kestiğiniz zaman kesimde bir gider yok. Bizim en büyük sorunumuz hizmette KDV’leştirmenin bize büyük bir külfeti var  bunu ne Ankara ne İzmir tek başına yapabilir dolayısıyla önümüzdeki dönemin önceliklerinden bir tanesi olarak bütün meslek kuruluşlarında kuaförlüğü temsil eden kişileri bir araya getirerek bu konuda çalışma yapmak gerekiyor. İlgili karar mercilerine gidip burada sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi anlatabiliriz.

Uzun yıllar Ticaret Odasında kuaförlüğü temsil ederek görev yapan bir kişi olarak ticaret odasında görev yapan meslektaşlarınıza neler önerirsiniz?

Yusuf Koçyiğit: Komitede olmak büyük bir katkı sağlamıyor. Komitede olduğunuz an sadece bazı kararları alma şansına sahipsiniz, meclise girebildikleri sürece seslerini duyurabileceklerdir. Bunun içinde herkes, kendi bölgesindeki sorunları belirleyip sorunlarına yönelik çalışmalar yapabilirler. Bazı şeylerin önünü kesebiliriz. Diplomasız kuaförün çalışmaması gerekiyor. Bizim sesimizi duyurabilmemiz gerekiyor. Güç birliği yapmamız gerekiyor. Bu durumda karşı karşıya gelip çatıştığımız sürece bunların hiçbirini başaramayız.

Bir çağrı yapıp en az yılda iki kez çalıştay toplantısı yapabiliriz. Bunların önceden tarihlerini belirleyebiliriz. Planlarımızı yapıp, herkes kendine göre bir hazırlık yapıp orada bir gün boyunca bir araya gelip sektörün geleceği ile ilgili, var olan şu anki konumuyla ilgili, sorunlar ile ilgili birçok şey yapılabilir. Taban fiyat oluşturulması, haksız rekabet ile ilgili alınabilecek tedbirler gibi.

2018’deki seçimlerden sonra böyle bir çalıştay için harekete geçme imkanımız nedir?

Yusuf Koçyiğit: Olmaması için hiçbir sebep yok. Birbirimize karşı olmak yerine destek olursak çok daha etkin ve başarılı işler yapmamamız için hiçbir neden yok.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarınızın devamını dileriz.

Önerilenler

Benzer İçerikler