İlişkide Doğru İletişimin 3 Şartı

Doğru ve kusursuz iletişim, sağlıklı bir ilişkinin olmazsa olmazıdır. Partnerinizle olduğunuzda kendinizi güvende ve mutlu hissedebilmek için onunla olumlu bir duygusal bağ kurabilmeniz şarttır. İnsanlar arasındaki iletişim koptuğunda, iyi ilişki kurmak da bir o kadar güçleşir. Doğru iletişim kurduğunuz sürece, ilişkide karşılaştığınız sorunların üstesinden gelebilirsiniz. İyi bir iletişim için şu üç noktaya dikkat edin.

Partnerinize Neye İhtiyacınız Olduğunu Açıkça Söyleyin
Partneriniz sizi tanıyor olsa da müneccim değildir. Ondan gereksinimlerinizi tahmin etmesini beklemek yanlıştır. İhtiyacınız olan şey hakkında konuşmak her zaman kolay olmayabilir. Öncelikle, birçoğumuz ilişkide bizim için gerçekten neyin önemli olduğunu düşünmeye yeterince vakit ayırmıyoruz. Bu nedenle bazen neye gereksinim duyduğumuzu biz bile tam olarak bilmiyoruz. Neye ihtiyacınız olduğunu bilseniz bile, çoğu zaman sizi savunmasız hissettireceği ya da utandırabileceği için bunun üzerine konuşmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Ama bir de partnerinizin gözünden bakmayı deneyin. O aklınızı okuyamaz. Dillendirmediğiniz sürece her şeyin yolunda olduğunu düşünmeye devam edecektir. Eh, bunda pek haksız sayılmaz, değil mi?

Dahası, insanlar ve beklentileri zaman içinde değişir. Hiçbirimiz iki ya da beş yıl önce olduğumuz insan değiliz. Beş yıl önce ihtiyaç duyduğunuz ve istediğiniz şey çok farklı olabilir. İlişki dönüşür. Birlikte olduğunuz kişiye beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız konusunda net ve açık olmadığınız sürece, ona gücenmeye, zamanla da öfke ve kızgınlık duymaya başlarsınız. Partneriniz ise durup dururken ona niye sert çıktığınızı ya da aşırı tepki verdiğinizi anlamakta güçlük çekecek, bu da ilişkinin zamanla zedelenmesine neden olacaktır. Ona tam olarak ihtiyacınız olanı söylemeyi ve onunla açık bir iletişim kurmayı alışkanlık edinin.

Partnerinizin Vücut Diline Dikkat Edin
İletişim sadece sözlerle sınırlı değil; aslına bakarsanız iletişimin büyük bir kısmını bedensel ifadeler oluşturur. Göz teması, duruşumuz, ses tonumuz, vurgularımız ya da öne eğilmek, geri çekilmek, dudaklarımızı içeri çekmek, birinin eline dokunmak gibi jestleri içeren işaretler, kelimelerden çok daha fazlasını iletir. Partnerinizin “beden dilini” tanıyıp anladığınızda, gerçekten nasıl hissettiklerini tahmin edebilir, tepkilerinizi bu işaretlere göre şekillendirebilirsiniz. Herkesin tepkileri farklıdır. Biri iş yerinde zor bir günün ardından kucaklanmayı ve fiziksel yakınlığı tercih ederken, başka biri rahatlamak için uzak kalmayı, yürüyüşe çıkmayı ve kendi başına kalmayı yeğleyebilir. İlişki tek başına sözel iletişime dayanmaz. Sözler asla tek başına yeterli değildir; “İyiyim” diyen ama ses tonu ve jestlerinden iyi olmadığını açık bir şekilde yansıtan birinin sadece sözüne güvenmeye kalkarsak, asla doğru bir iletişim kuramayız.Kendinizin ve partnerinizin duygularını yok sayıp ilgilenmeyi bıraktığınızda, aranızdaki bağ ciddi şekilde zarar görür.

ilişki

Onu İyi Dinleyin
Birine değerli ve anlaşıldığını hissettirmek istiyorsanız, onu dikkatlice dinlemeyi öğrenmelisiniz. Dinlendiğini ve duyulduğunu hissettiğinde partnerinizle aranızda daha derin, daha güçlü bir bağ kurulur. Dinlemek ile duymak arasında büyük bir fark vardır. Gerçekten dinlediğinizde, partnerinizin sesindeki mesajları, aktarmaya çalıştıkları duyguları duyacaksınız. İyi bir dinleyici olmak, partnerinizle aynı fikirde olmanız veya fikrinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak, çatışmayı çözmenize yardımcı olabilecek ortak bakış açıları bulmanıza yardımcı olacaktır.

Önerilenler

Benzer İçerikler