İklimsel şartlara göre saçlar

Kategori

Saçlarımızın renginin, dokusunun ve yapısının genetik olduğu kadar etnik ve iklimsel şartlara bağlı olduğunu da biliyor muydunuz?

İklimsel şartlara göre saçlar… Kalın telli ve kıvırcık saçların güneş gören ülkelerde daha sıklıkla görülmesi, soğuk iklimlerde ise saçların daha düz ve ince telli olması gibi. Her ne kadar güneş saçlar için en iyi besin kaynağı gibi görülsede saçın keratin yapısını sertleştirdiği için kırılmaya meyilli kılar. Bu nedenle güneş gören ükelere nispeten güneş görmeyen ülkelerdeki saç ve deri yapısı daha sıkı ve sağlamdır.

Kuzey batı ülkelerinde yaşayan insanların saç renkleri oldukça açık tonda ve ince tellidir. Genel olarak daha düz ve hacimsiz olabilir. Güneye indikçe insan saçının daha koyu ve daha kıvırcık oldunu görmekteyiz. Akdeniz iklimi insanının karma saç yapısına sahip olması bu teoriyi doğrulamaktadır. Açık tenli insanlar düz ve dalgalı saçlara sahipken, koyu tenliler daha koyu, iri dalgalara yada kıvırcık, afro saçlara sahipler. İstisna olarak ırkların evliliklerinden karma saç yapısına sahip ırsi durumlar da bulunmaktadır.

Dünyanın en batı ülkelerinde saçlar düzden dalgalıya doğru ve açık tonlardan koyu tonlara gittiği halde en doğu bölgelerde sekillendiremeyecek kadar düz ve siyah saçlardan az dalgalı diyebileceğimiz fakat yine en koyu saç tonları söz konusudur.

Bütün bu farklılıklara rağmen dünyada 3 saç tipi bulunmaktadır.

Bunlar Asya, Avrupa ve Afrika olarak belirlenmiştir. Bu ana unsurların yanısıra yukarıda belirttiğim gibi çok daha farklı sınıflarda saç yapısına şahit olmaktayız.

Ve yine saçlar ince, orta ve kalın telli olarak ayrıştırılır. Yuvarlak, oval ve düz şekilde 3 çeşit saç vardır.

İnce telli saçlar orta ve iri telli saçlara nispeten daha küçük moleküler yapıya sahiptir ve moleküler yapısı büyük olan tüm ürünler bu saç için tamamen uygun olmamaktadır. Mesela sentetik ürünlerin ince telli saçlarda pek te işe yaramadı gibi.

Yuvarlak saç, saç telinin çapının tamamen yuvarlak yapıya sahip olmasıdır.

Oval saç elips şeklindedir, düz saç ise bant şeklindedir ve düzleşmesi en zor saçtır.

Saç yapısının ”keratin” den oluşmasına rağmen, neden bu kadar farklı saç yapıları var ve gözle görülebilir farklılıkların dışında gözle görülemeyen faktörler nelerdir, hep birlikte gözlemleyelim.

Üç ana unsurdan yola çıkarak değerlendirmek gerekirse;

ASYA SAÇI diğer saç türlerinden en hızlı uzayanıdır. ayda ortalama 1.3 cm uzar. Kalın telli olmasına rağmen daha seyrektir. Diğer saç türleriyle kıyaslandığında daha düz olmasının sebebi, saç köklerinin deri içersinde dik durur halde olması ve yuvarlak yapıya sahip olmasıdır. Deriden yukarıya doğru uzayıp, uzadıkca düzleşir ve hacimsizleşir.

Şekillendirmesi bir o kadar zor olsa da düz olmasından dolayı en az yıpranan saç türüdür. Düz saçları Asya ülkelerinin dışında genetik yapıya bağlı olarak diğer ülkelerde de görmek mümkündür. Kesim hatalarını, renkleri ve yansımaları en iyi gözlemlediğimiz bir saç türüdür. Saçların düz olması dağınık görünümü engeller, yağlanma ve dip boya durumu daha erken gözlemlenir. Asya saçı çok küllü bir saç türü olması nedeni ile saçlar neredeyse simsiyahtır ve istenilen renkler uzun süreçler gerektirir. Yuvarlak saç yapısı sayesinde perma gibi kalıcı işlemler bu zor görünen saçta kolay elde edilebilir bir işlemdir. Kuzey Asya saç türü değişgen hava koşulları nedeni ile sıcak güney Asya saç tiplerine göre daha dayanıklıdır. Orta asya insanının hafif dalgalı, dayanıklı ve şekillendirmesi daha kolay saçlara sahip olması nedeni ile büyük bir pazar oluşmuştur. Peruk postiş gibi her türlü ek saç imkanları bu ülkelerden temin edilmektedir. Bazı orta asya ülkelerinde ölümden sonra saçlar tamamen kazınarak alınmaktadır. Bu saçlar da yine pazarda yer almaktadır.

AVRUPA SAÇI asya saçına kıyasla daha yavaş uzayan bir saç tipidir. Ayda ortalama 1.2 cm uzar. yapısı daha oval olmasından dolayı daha gürdür. Genellikle iri dalgadan hafif kıvırcık dalgalara doğru değişir, deri içinde farklı kıvrımlar ve yönlere doğru uzamaktadır. Bu tür saç sınıfında düz, dalgalı ve kıvırcık saç gözlemlemek mümkündür. Kuzey avrupa saç türü Asya ve afrika saçına nispeten daha az kızıl ve bakır pigman içermektedir. Güneş ve diğer dış etkenlerden ve kimyasallardan en çabuk etkilenen saç türüdür. Bu sebeplede fazla işlem gerektirmeden istenilen renkler neredeyse tek seferde ve birebir elde edilmektedir. İri dalga veya hafif kıvırcık yapısı nedeni ile şekillendirmesi en kolay saç türüdür.

AFRİKA SAÇI, Afro veya Blackhair olarakta bilinir ve bilimsel olarak en az uzayan saç türü sınıfındadır ve 0.9 cm den daha az uzamaktadır. Asya saçından daha kalın tellidir, saç derisine paralel olarak uzadığından bant gibi düz yapıya sahiptir. bu sayede kendi etrafında kıvrılarak kabarık bir görünüm oluşturur. Bu saç tipi taranmaya en az el verişli veya taranamayan saç tipidir. Bant yapısına sahip bu saçlar dayanıklı gibi gözükse de çok hassas ve kırılgan yapıya sahiptir. Bu ırka mensup insanlar saçlarını örerek veya rasta seklinde dolayarak kullanırlar ki kabarık saçların en pratik ve kalıcılığı uzun süren bir şekillendirme yöntemidir. Tarihten ve günümüzden esinlenerek ilham kaynağı olan örgü ve rastalar moda olarak ta ünlü beyaz ırk tarafından kullanılmış, neredeyse her ırktan insanın ilgisini çekmiştir.

Irkların evliliklerinden oluşan karışım bir siyahinin sarı saçlara sahip olması veya daha hafif kıvırcık saçlara sanip olması gibi ten ve göz renginin de açık ve renkli olmasına nedendir. Kuzey Afrika insanının daha az asi ve şekillenebilir saçları varken, güneye gidildikçe tarak geçmez hal alan saçlar çıkar karşımıza.

Yaşlılıktan dolayı melanine pigmanının azalması saçların beyazlamasına neden olur. Pigman içermeyen saça albino saç denir. Yaşlılık dışında istisna olarak bilinen albinizm ( genetik bir bozukluk) her ırkta gözlemlenmektedir. Melanine pigmanının deride, saçta ve gözlerde olmaması durumudur. Bu insanlar ışığa oldukça duyalıdır ve neredeyse dışarı hiç çıkamazlar. Göz renkleri genelde açık gri ve mavi tonlardadır. Doğuştan gelen bu duruma dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür ve her 15.000 de 1 insanda saptanmıştır.

Hazırlayan: Gülgün Uysal Biçerel

Önerilenler

Benzer İçerikler