Haydar Alkoç’un yeni dönem hedefleri

Kategori

893 oyun geçerli sayıldığı İstanbul Kadın Kuaförleri Manikürcüleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası seçimlerinde Haydar Alkoç, 368 oyla başkan seçildi.

Salih Pehlivan’ın 200, Ali Yatkın’ın 189, Beyhan Çalışkan’ın 90 ve Suat Özbursa’nın 46 oy aldığı seçimlerden sonra İstanbul Kuaförler Odası’nın yeni başkanı Haydar Alkoç ile konuştuk.

Estetica: Uzun bir süreden bu yana meslek örgütlerinde görev alıyorsunuz. Neler paylaşacaksınız?

Haydar Alkoç: 1988 yılı itibarıyla o dönemin oda başkanı Ömer Aydıner ile beraber çalıştık. 12 sene Başkan Vekilliği yaptım. Daha sonra Oktay Erkal ile yolumuz kesişti ve yönetim kuruluna girdim.  500- 600 kuaför arkadaşımız ile birlikte uluslararası platformlarda yarışmalara hazırlandık. Belirli bir süre sonra Ömer Bey rahatsızlandı ve 1992’de seçimi kaybetti. Yönetimi Suat Özbursa aldı. 8-9 sene çalıştılar. Ondan sonra Mikail Uğurlu görev yaptı ve 6-7 ay başkanlığımızı yaptı. 2004 yılında odamız olağanüstü kongreye gitti ve başkanlığı Oktay Erkal aldı. 2012 yılında başkan adayı oldum fakat kazanamadım. 2014 seçimlerinde Oktay Erkal ısrarla beni yönetim kuruluna almak istedi. İkinci başkan olarak yönetime geldim. İlk seçimde de ikinci başkan oldum. 4 yıl Oktay Bey ile beraber yönetim kurulunda görev yaptım. En son dönemde aday olmam konusunda da özellikle Oktay Erkal çok ısrar etti.

Estetica: Bu seçim sürecini konuşalım. Nasıl geçti?

Haydar Alkoç: Çok çekişmeli geçti. 9 aday vardı. 4 arkadaşımız çekildi. 5 kişi seçime girdik. Rakipler güçlüydü. Katılım ne yazık ki azdı. 4700 kuaförden 893 kişi oy verdi.

Estetica: Oda şu anda nerelerde hizmet veriyor?

Haydar Alkoç: Şu an oda Şişhane, Kadıköy ve Şirinevler’de hizmet veriyor. Yerimizi biraz daha genişletmeye çalışıyoruz. Şirinevler’de 190 metrekare 2 daireden oluşan bir yerimiz var. Kadıköy’de Rıhtım’da bulunan yerimiz de bize yetmiyor. Odanın yer sıkıntısı var. Farklı eğitimler vermeye başlayacağız ve projelerimize göre burası küçük kalıyor.

Estetica: Ne tür eğitimler planlıyorsunuz?

Haydar Alkoç: Odada manikür, pedikür, makyaj, saç, ağda üzerine eğitimler veriliyor. Fakat yeterli görmüyorum. Üyelerin içerisinden kendisine özel eğitim almak isteyenlere oda ücretli eğitim veriyor. Bunun yanı sıra ücretsiz eğitimler var. Katılımcılar eğitim sonunda sertifika alıyor.

Estetica: Bir kuaför salonunda çalışmak için kalfa veya usta olmak; bunun içinde sınava girmek gerekiyor. Kuaför salonlarında çalışan çoğu manikürist, ağdacı, makyözün diploması yok. Aldıkları sertifikalar ile çalışıyorlar. Diplomalı olmaları gerekmiyor mu?Bunun belli bir disiplin içerisinde olması gerekmiyor mu? Oda olarak nasıl bir çözüm bulacaksınız?

Haydar Alkoç: Kalfa ve usta olmak için sınava girmesi lazım. Eğer müşteriye servis veriyorsa diploması olması gerekiyor. Bu amaçla 13 belediyenin ruhsat müdürleri ile görüştüm. İstanbul Kadın Kuaförleri Manikürcüleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleri en son haziruna göre 4940 kişiden oluşuyor. Pek çoğunun yanında çalışan elemanın neredeyse yüzde 70’inin kalfalık, ustalık diploması; mesleki eğitim merkezine gittiğini gösteren bir belgesi yok.

Bizim aldığımız önlem, salonu denetlerken gördüğümüz hataları üst kuruluşlarımıza bildirmek.

90 kişilik bölge temsilcileri kuaförler ile daha iç içe olacaklar. Müteşebbis olarak açıyorsunuz şirketinizi, teknik konular ile ilgili sorumluluk taşıyorsunuz. Kuaför de eleman sorumluluğu taşıyor. Devlet usta diplomasını bunun için istiyor. Tüketiciye usta ehliyetine sahip olmayan bir kuaföre gitmeyin demek gerekiyor.

Estetica: Usta öğretici diplomasına sahip herkes eğitim verebilir mi? Bunun için bir şart var mı?

Haydar Alkoç: Herkes eğitmen olamaz. Oda Yönetim Kurulu karar veriyor. Bizim eğitmenlerimiz ustalığına inandığımız kişilerden oluşuyor. Kendisini eğitmenlik konusunda ispatlamış, mesleki eğitim merkezlerinde görev almış kişiler gün sonu itibarıyla bireysel olarak da eğitmenlik yapabilirler.

Estetica: Odanın mali yapısına baktığımızda bilançonun üzerinde yaklaşık 500 bin borç görünüyor. Odanın mali yapısı hakkında ne söyleyeceksiniz?

Haydar Alkoç: 178 bin devlete, SGK’ya olan borçlar. 287 bin huzur haklarının ödenmemesinden kaynaklanan borçlar, 71 bin satıcılara olan diğer borçlar olmak üzere toplamda 537 bin 670 TL borç var. 385 bin TL tutarında da aidat alacakları var.

Estetica: Mali durumu nasıl iyileştireceksiniz?

Haydar Alkoç: 2017’de odanın 2.048.473,08 TL toplam geliri var. Alacaklarımızı toparlayacağız. Eğitimler vereceğiz, yarışmalar yapacağız ve sponsor olacak firmalar var.

Estetica: Doğru bir aidat toplama sistemi kurulamadı. Nitekim seçim beyannamesinde de bunun elektronik ortamdan yapılacağı söylendi. Elektronik ortamda aidatların toplanması ne zaman hayata geçecek?

Haydar Alkoç: Ben salonlara gidip aidat toplanmasına karşıyım. Eğer kuaförleri para yatırmaya alıştırmış olsaydık bu duruma gelmeyecekti. Toplanan paranın yüzde 40’ını federasyonumuz, birliğimiz alıyor. O parayı toplamadığınız zaman açık çıkıyor. Mali yükü azaltmanın yöntemlerinden bir tanesi alacakların takibi. Aidatların elektronik ortamda düzenli olarak tahsil edilmesi gerekiyor. Kısa bir süre içerisinde elektronik ortamda aidatlar toplanacak.

Estetica: Başka neler bekliyor üyelerinizi?

Haydar Alkoç: Seçim süresince verdiğimiz tüm sözleri yerine getirmek üzere yola çıktık. Mesela sadece bir şey yapmak değil, yaptıktan sonra yaptıklarınızla anılmak ve iz bırakmak. Biz bu vizyonla kollarımızı sıvamış durumdayız.

Haydar Alkoç’a paylaştığı bilgiler için teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.

Detaylar Estetica Dergisi 2018 İlkbahar Sayısı’nda…

Abone olmak için hemen formu doldurun, arayalım…

Önerilenler

Benzer İçerikler