Güvenli alışveriş mi?

Kategori

İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli mi? kuaforumden.com’un verdiği bilgilere ve uyarılara kulak verin…

Tüketicilerin online alışverişten uzak durmasının en önemli sebeplerinden biri internetten alışveriş yapmayı güvenli bulmamaları. Kredi kartı bilgilerinin depolanacağı, çalınabileceği ya da kartlarından fazla para tahsil edileceğinden korkan tüketiciler e-ticaret sitelerine kuşkuyla yaklaşıyorlar ve internet üzerinden alışveriş yapmaktan uzak duruyorlar.

Türkiye’de hala gelişme dönemi yaşamaya devam eden e-ticarete, kullanıcıların önyargıları dem vurmaya ne yazık ki devam ediyor. Her ne kadar son yıllarda e-ticarette önemli bir artış yaşansa ve kullanıcı sayıları, site ciroları artırmaya devam etse de hala online alışverişi hiç deneyimlememiş birçok kişi var. İşte bu noktada da “İnternetten alışveriş yapmak güvenli mi?” sorusunu cevaplamak gerekiyor.

İnternetten alışverişin güvenliğinden bahsetmeden önce tüketici haklarının kanunlar tarafından korunmakta olduğunu da belirtmekte fayda görüyoruz. Ardından da online alışverişin aslında ne kadar güvenli olduğunu yazının devamında sizlerle paylaşıyoruz.

Online alışveriş güvenli, peki neden?

SSL Sertifikası ve 3D Güvenlik ile güvenli ödeme

Artık neredeyse tüm e-ticaret siteleri SSL sertifikasına sahip. Bu sertifikaya sahip e-ticaret sitelerinden kredi kartıyla alışveriş yaptığınızda bilgileriniz özel şifreleme teknikleriyle kodlanarak doğrudan bankaya ulaştırılır ve tutarlar kartınızdan güvenli bir biçimde çekilir. Böylelikle kullanıcının bilgileri şifrelenerek başkalarının erişimine karşı korunmaya alınır.

Mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu

Online alışveriş yapan herkesin hakkı, ticaret kanunları tarafından korunuyor. Bu kanunlara dayanarak; e-ticaret siteleri tüketicilerine mesafeli satış sözleşmesi sunmak zorundalar. Bu sitelerden dilediğiniz ürünü sepetinize attıktan ve satın alma sürecine geçtikten sonra karşınıza, mesafeli satış sözleşmesi çıkıyor. Bu sözleşmeyi onaylamadan ise bir sonraki adıma geçemiyorsunuz. Bu da tüketicilerin haklarını tam olarak bilmesi ve çıkabilecek problemler hakkında öncesinde bilgi sahibi olması anlamına geldiğinden kullanıcıların alışverişlerini tamamlamadan önce bu sözleşmeleri detaylıca okumalarını gerektiriyor.

Garanti belgeleri ve ürün fiyat bilgileri

Tüketiciler internetten alışveriş yaparken satın alacakları ürünler hakkında her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar. Bu bilgilerin şeffaf olarak verilmesi fiziksel mağaza alışverişinden daha güvenli bir alışveriş deneyimi sağlıyor. Eğer tüketicilerin aldıkları ürünler sitede gördüğünden daha farklı çıkarsa iade haklarının da bulunması tüketicilerin lehine bir durum oluşturuyor.

Tüketicilerin yasal hakları

Tüketicilerin sahip oldukları haklarını bilmiyor olmaları e-ticarete şüpheli yaklaşmalarına sebep olurken bu yasalar dijital ortamda alışverişi güvenli hale getiriyor.

Tüketicilerin kargo teslimatı sırasındaki hakları

Online alışveriş yapan tüketicilerin en büyük şikayetlerinden biri de kargo teslimatları. Kargonun yanlış gelmesi, eksik ya da hasarlı ürünlerin çıkması, teslimatın gecikmesi gibi sorunlar tüketicileri endişelendiriyor. Ancak tüketicilerin kargo teslimatı hakkında da hakları bulunuyor ve dolayısıyla bu haklar çerçevesinde tüketicilerin endişe etmelerine gerek kalmıyor.

Bunlar dışında karşılaşabileceğiniz sorunlardan nasıl kaçınabilirsiniz?

1- Bildiğiniz Web Sitelerini Tercih Etmeye Özen Gösterin

Eğer site hakkında bilgi sahibiyseniz, verilerinin sahte olma şansı daha düşüktür. Siteye girerken, uzantısını doğru yazdığınıza da mutlaka dikkat edin (.net yerine .com yazmak gibi). Bu, çok sık düşülen bir hatadır.

2- Sitede Kilit Bulunduğundan Emin Olun

SSL (secure sockets layer) şifrelemesi yüklü olmayan bir siteden kesinlikle alışveriş yapmayın. Bir sitenin içerisinde SSL olup olmadığını, tarayıcınızın üstünde yer alan sitenin URL’sinden anlayabilirsiniz. Sitenin satın alım yaptığınız sayfasındaki URL, https:// ile başlıyorsa, o sitede SSL bulunuyor demektir.

3- Her Şeyi Paylaşmayın

Bütün bilgilerinizi paylaşmayın. Örneğin asla ama asla e-mail aracılığı ile hiç kimseye kredi kartı bilgilerinizi vermeyin.

4- Ekstrelerinizi Kontrol Edin

Harcamalarınızı kontrol etmek için ay sonunda elinize ulaşacak dökümanları beklemeyin. Düzenli olarak hesabınızdan, yaptığınız ödemeleri takip edin ve haberiniz olmayan bir işlem yapılmadığından emin olun. Fakat eğer kartınızdan, sizin bilginiz dışında bir çekim gerçekleştiyse, itiraz etmek için elinizi çabuk tutun.

5- Bilgisayarınızı Virüslerden Koruyun

Bilgisayarınızı, kötü yazılımlardan anti-virüs programları ile düzenli olarak korumanız gerekmektedir.

6- Güçlü Şifreler Kullanın

Kırılması zor şifreler tercih edin. Hem internetten güvenli alışveriş yapabilmek için hem bankacılık işlemlerinizde… Online alışveriş yapacağınız tüm siteler için oluşturduğunuz şifrelerinizin tek ve güçlü olmasına mutlaka dikkat edin.

7- Mobil Düşünün

Bilmediğiniz web sitelerinin, mobil sitelerini kullanmayın.

8- Ortak Kullanıma Açık Bilgisayarlardan Alışveriş Yapmaktan Kaçının

Böyle bir işlem yaparsanız, alışveriş yaptığınız siteden logout olarak çıktığınızdan emin olun. Hatta bu bilgisayarı yalnızca e-maillerinizi kontrol etmek için kullanıyor olsanız bile…

Kendi bilgisayarınızı kullanarak internetten alışveriş yapacağınız zaman ise; eğer ortak bir alandaysanız, örneğin bir cafede, mutlaka etrafınızda sizi izleyen birilerinin olup olmadığından emin olun. Hatta mümkünse sırtınızı duvara, yüzünüzü ise diğer insanlara dönün.

9- Aldığınız Ürüne Dair Dökümanları Saklayın

Faturalarınızı ve ödeme bilgilerinizi sakladığınızdan emin olun. Böylece bir sorun yaşamanız halinde yasal yollardan hakkınızı arayabilirsiniz

10- Yalnızca Güvenliğinden Emin Olduğunuz Sitelerden Alışveriş Yapın

Yukarıda yer alan maddelerin tümünü sizlere sağlayan, güvenilir olduğunu bildiğiniz, tanıdığınız insanların alışveriş yapıp memnun kaldığı sitelerden alışveriş yapmayı tercih edin.

Önerilenler

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler