Estetica Dergisi’nden özetler: Bilim Kadınlarına Destek!

Kategori

Estetica Dergisi'nden özetler: Bilim Kadınlarına Destek!

L'Oréal Türkiye 6 araştırmacı bilim kadınını burs ile ödüllendirdi.

‘Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var’ felsefesinden yola çıkan L’Oréal Türkiye’nin 14 yıldır başarıyla sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamındaki destek bursları, anlamlı bir törenle 2016 yılı sahiplerini buldu.

ODTÜ’den 2, Harran, Acıbadem, Gebze Teknik ve Mersin Üniversiteleri’nden toplam 6 Genç Bilim Kadını başarılı araştırmaları ile L'Oréal Türkiye'den her bir araştırma için 15 Bin Dolar değerinde burs kazandı.

Estetica Dergisi olarak ikinci kez izlediğimiz ödül töreni kapsamında “Başarı Hikayeleri ile Bilim Kadınları” paneli de gerçekleştirildi. 2015 yılında ‘En Etkin 30 Türk Amerikan Kadın’ listesinde yer alan Prof. Dr. Banu Onaral tecrübelerini katılımcılarla paylaşırken, Profesör Onaral’ın yanı sıra Kansas Üniversitesi Profesörlerinden Candan Tamerler, 2013'te Brüksel'de “Avrupa'da Yılın Türk Kadını” seçilen İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Elif Genceli Güner ve Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay da başarı hikâyelerini anlattılar.

Yüz yılı aşkın bir süredir güzellik alanında fark yaratan çalışmalara imza atan L’Oréal’in UNESCO desteği ile uyguladığı uluslararası “For Women In Science” programı 18 yıldır, 112 ülkede uygulanarak 2.500’ün üzerinde  kadına ulaştı.

L’Oréal Türkiye 14 yıldır devam eden ulusal programında her sene 6 seçkin bilim kadınını destekleyerek, en fazla kadın destekleyen ilk 5 ülke içerisinde yer alıyor.

Bilim Gündemine Işık Tutan Kadınlar Ödüllendirildi

Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa/ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı.

İşte araştırmalarıyla burs almaya hak kazanan projeler:

Yaşam Bilimleri Dalında:

Yrd. Doç. Dr. Özgül Persil Çetinkol / Orta Doğu Teknik Üniversitesi.

Projesi: Kanser tedavisi üzerine; Kanser tedavisine yönelik ilaç adayı moleküllerin sentezi ve bu moleküllerin DNA ile olan etkileşimlerinin incelenmesi.

Yrd. Doç. Dr. Fatma Beste Kınıkoğlu Erol / Acıbadem Üniversitesi.

Projesi: Yapay İnsan Dokusu. Erişkin mezenkimal kök hücreleri kullanarak üç boyutlu yapay insan dokusu geliştirilmesi.

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kutluay Baytak / Harran Üniversitesi.

Projesi: Ultra duyarlı elektrokimyasal sensör uygulamalarının geliştirilmesi. Bazı doping etken maddelerinin saptanması için, nanokompozit malzemelerle desteklenen yeni ultra duyarlı elektrokimyasal sensör uygulamalarının geliştirilmesi.

Malzeme Bilimleri alanında:

Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz / Orta Doğu Teknik Üniversitesi.

Projesi: Uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri. Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması.

Yrd. Doç. Dr. Rezzan Demir / Gebze Teknik Üniversitesi.

Projesi: Yeni Nesil Bataryalar. Sodyum-iyon bataryalar için üç boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak karbon/kalay temelli kompozit anot malzemelerinin geliştirilmesi.

Doç. Dr. Mine İnce Ocakoğlu / Mersin Üniversitesi.

Projesi: Güneş pilleri. Yeni tür ışık absorplayıcı malzemelerin hazırlanması ve nano gözenekli-TiO2 temelli güneş pillerindeki performans çalışmaları.

Bilimsel araştırmalar gelecek çalışmalara yön verecek

Düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, programın temel amacının, bilim alanındaki cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, bilimde kadınların çalışmalarının daha görünür olması ve rol modelleri ön plana çıkarak genç bilim kadınlarının teşvik edilmesi olduğunu ifade etti. Rumpler şöyle devam etti; ”L’Oréal olarak bir bilim insanı tarafından kurulduğu ilk günden itibaren bilimin sınırlarını zorluyoruz. Bizim için güzellik bilim anlamını taşıyor. Araştırma ve Geliştirmeye her yıl 900 milyon Euro ve  4000 çalışan ile en fazla yatırım yapan sektör şirketiyiz. L’Oréal’de çalışan bilim insanlarının %70’i kadın. Bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya, kadınların bilime katılımını teşvik etmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Estetica Dergisi olarak bu projeyle Türk bilim kadınlarına verdiği değer ve önemden dolayı L’Oréal Türkiye’yi kutluyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Estetica Dergisi Renk sayısına ulaşmak için facebook sayfamızdan mesaj atabilirsiniz.

hairist.com.tr’nin

 mobil uygulaması Android ve IOS işletim sistemli akıllı telefonlarda!  

İndirmek için tıklayın:   

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobiroller.mobi9450942228

 

https://itunes.apple.com/tr/app/hairist/id982145975

Önerilenler

Benzer İçerikler