Fiziksel aktivitenin sağlıklı bir yaşam sürmenin ön koşuludur. Ancak sağlıklı kalmak için fitness salonlarına ya da yoga stüdyolarına para akıtmanız şart değil. Hem basit hem de ücretsiz bir egzersiz olan yürüyüş, özellikle orta tempoda ve düzenli yapıldığında, birçok faydayı da beraberinde getiriyor.
Yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir?
Basit ama etkili bir fiziksel aktivite olan yürümek, temel sağlık ve fitness hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olabilir. İşte yürüyüş yapmanın hafife alınmayacak 10 muazzam faydası:
1- Kalori Yakmanıza Yardımcı Olur
Yürüyüş, kalori yakmanın ve kilo vermenin etkili yollarından biridir. Engebeli yollarda yürümek, asfalt yollarda yürümekten %50 daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Eğer dayanamayıp diyetinizi bozduysanız telafi için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
2- Tansiyonu Düzenler
Yürüyüş, kan dolaşımını dolaşımını arttırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı our. Günde 10 bin adımı tamamlayamıyorsanız, tansiyon seviyenizi kontrol altında tutmak için her gün en az 30 dakika yürüyün.
3- Kan Şekerini Düzenler
Düzenli olarak kısa yürüyüşler yapmak, açlık ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
4- Kalp Sağlığını İyileştirir
Yürümek kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Arıştırmalar, yürüme ile kardiyovasküler sağlığın gelişmiş biyolojik semptomları arasında pozitif bir ilişki olduğunu, hatta yürümenin kalp krizi ya da spazm gibi kardiyovasküler durumların gelişme riskini %31 oranında azalttığını öne sürüyor.
Uzmanlara göre her yetişkin haftada beş gün, günde en az 30 dakika boyunca tempolu yürüyüş yapmalı. Bilim adamları, tip 2 diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için 3.000’den fazlası hızlı yürüyüş olmak üzere günde en az 5.000 adım atılmasını öneriyor.
5- Akciğer Kapasitesini Artırır
Yürümek, hareketsiz olduğunuz zamanlara göre daha fazla oksijen solumanızı sağlar. Her gün düzenli olarak en az 30 dakika yürüyüş yapmak, akciğer kapasitenizi artırmanıza yardımcı olabilir, böylece dayanıklılığınızı ve egzersiz performansınızı artırır.
6- Kemikleri ve Eklemleri Güçlendirir
Düzenli yürüyüşler, eklemlerdeki sıvıyı, dolayısıyla da eklemler arasındaki kayganlığı artırarak kaslarınızı güçlendirir ve kemikleri güçlendirir.
7- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Yürümenin, enfeksiyon riskini azalttığı ve bağışıklığı artırdığı çalışmalarla kanıtlanmıştır.
8- Stresi Azaltarak Ruh Sağlığını Destekler
Yürümek, hücrelere besin ve oksijen sağlayan dolaşımı iyileştirerek stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Sinir sistemi reseptörlerini uyarır ve stres hormonlarının üretimini azaltır. Ayrıca psikiyatristler tarafından da önerilmektedir.
9- Bağırsak ve Mide Fonksiyonlarını İyileştirir
Çalışmalar, yürüyüş gibi düşük yoğunluklu egzersizlerin bağırsak ve midede ortaya çıkan rahatsızlıklara karşı koruyucu bir rolü olduğunu göstermiştir.
10- Hafızayı Geliştirir
Hafızanızı güçlendirmek için her gün yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Alzheimer’ı önlemede etkili görülen yaşam tarzı alışkanlıkları arasında yürümek önemli bir yer tutuyor.