Yediklerimiz ve akne arasında nasıl bir ilişki var? Aldığımız besinlerin cilt sağlığımızı etkilediğini ve beslenmemizin cildimizi korumada önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Bazı yiyecekler mevcut sivilcelerinizi daha da kötüleştirebilir. İşte sivilceyi tetikleyebilecek veya mevcut akneleri daha da kötüleştirebilecek yiyeceklerin listesi:
1- Süt Ürünleri
47.355 kadının lise eğitimi boyunca beslenmesini inceleyen bir araştırma, sivilce ile tam yağlı ve yağsız süt alımı arasında pozitif bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Krem peynir ve süzme peynir gibi diğer süt ürünlerinin de akneyi kötüleştirdiği bulundu.
2- Rafine Tahıllar ve Şeker
Orta düzey ya da şiddetli akne şikayeti olan 64 katılımcıyı içeren bir araştırma, aknesi olanların daha fazla miktarda karbonhidrat tükettiğini ortaya koydu. Diğer bir çalışma, sık şeker alımının ergenlerde ve hatta yetişkinlerde akne gelişimine yol açabileceğini gösteriyor.
Orta ila şiddetli aknesi olan kişilerin daha fazla karbonhidrat tüketirken, aynı zamanda kalitesi daha düşük bir yaşam tarzını benimsedikleri gözlemlendi. Bu da akneye neden olan yiyeceklerden kaçınmanız ve yaşam tarzınızı iyileştirmeniz durumunda cilt sağlığınızın iyileşebileceği anlamına geliyor.
3- Rafine tahıllar ve şeker içeren yiyecekler:
- Beyaz pirinç
- Makarna ve beyaz undan yapılan erişteler
- Beyaz undan yapılan ekmek, tahıl gevrekleri, kekler, hamur işleri ve kurabiyeler
- şekerli içecekler
- Bal, akçaağaç şurubu, şeker kamışı gibi tatlandırıcılar
4- Fast Food ya da Abur Cubur
Ergenler üzerinde yapılan bir çalışma, aknesi olanların sağlıklı beslenme alışkanlıklarından yoksun olduğunu buldu. Araştırmacılar, yağlı yiyecekler, hamburger, sosis, kek, hamur işleri ve şeker gibi hızlı yiyeceklerin sık tüketilmesinin akne riskini artırabileceği veya şiddetlendirebileceği sonucuna vardı.
5- Yüksek Omega-6 Yağı İçeren Besinler
Batı’da beslenme stili, genellikle yüksek seviyelerde omega-6 yağ asitleri ve daha düşük seviyelerde omega-3 içerir. Omega-6 yağ asitleri, mısırözü ya da ayçicek yağı gibi yemeklik yağların çoğunda bulunur ve işlenmiş gıdaların çoğu bu yağlarda pişirilir.
Omega-6 yağlarının alımını ortadan kaldırmak zorunda değilsiniz. İşlenmiş gıdaların ve yukarıda adı geçen bitkisel yağlardan yapılan gıdaların tüketimini sınırlandırmanız, hatta bunları tüketmeyi tamamen bırakmanız yeterli. Omega-6 yağ asitleri bakımından düşük olan zeytinyağı ve hindistancevizi yağını tercih edin. Akne oluşumundan kaçınmak için ayçiçeği yağı gibi omega-6 yağ asitleri bakımından yüksek yağları tüketmekten kaçının.
6- Kafein ve Alkol
Bir araştırmaya göre, kahve insülin direncini azaltıyor Bu, kan şekeri seviyenizin kahve içtikten sonra normalden daha uzun süre yüksek kalması anlamına gelir. Bu, iltihabı artırabilir ve akneyi kötüleştirebilir.
7- Peynir Altı Suyu Protein Tozu
Kaslanmayı hedefleyen spor meraklılarının yakından tanıdığı peynir altı suyu protein tuzu, sivilceye neden olabilir. Peynir altı suyu proteini, peynir yapım sürecinde süt kesildikten ve ayrıldıktan sonra geride kalan sıvıdır. Amino asitler açısından zengin olmasına rağmen, spor salonuna giden ergenlerde akne artışı ile ilişkilendiriliyor.
Süt ve süt ürünleri, IGF-1 reseptörlerini ve progesteron ve östrojen gibi hormonların üretimini artırabilir (8). Akneye katkıda bulunabileceklerine inanılıyor, ancak arkasındaki mekanizmayı anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.