Dünya çapında güçlü bir sistem ve altyapı ile kuaförlük mesleğini üst seviyeye taşıyan eğitim kurumu Pivot Point’in Türkiye eğitimlerinde başrolde yer alan Orhan Çimenoğlu ile konuştuk.
hairist/online: Sizi biraz tanıyalım.
Orhan Çimenoğlu: 1970 İstanbul doğumluyum. 1971’de İsviçre’ye gittim. 43 senedir İsviçre’de yaşıyorum. 1986 yılında kuaförlük mesleğine başladım. 1995 yılında İsviçre Konfederasyonu’ndan ustalık diploması aldım. Pivot Point Chicago merkezden Türkiye’de eğitim vermek üzere izin aldım. Öncelikle lisans vermediler. Fakat eğitimleri vermeye başladıktan sonra Pivot Point CEO’su Leo Passage bana çok iyi insanları karşına çıkardığımızı söyledi ve Pivot Point lisansörlüğünü verdi.
1996 yılında Pivot Point Uluslararası Eğitmeni oldum. 1990 yılında, Türk grubuna eğitim verdikten sonra, 1999 yılından itibaren Türkiye’de eğitimlere başladım. 2006 yılında İsviçre’de salonumu açtım. Bir iki sene eğitimlere ara verdim. 2014 yılından itibaren tekrar Türkiye’de Pivot Point eğitimlerine devam ediyorum.
hairist/online: Şimdi Pivot Point Türkiye bünyesindesiniz. Pivot Point eğitiminin farkını sizden dinleyebilir miyiz?
Orhan Çimenoğlu: Yusuf Koçyiğit benim ilk eğitmenlerimdendir. Pivot Point daha önce farkı bir lisansa sahipti. Üç yıl önce Pivot Point’i Yusuf Bey devraldı ve bana eğitmenlik teklif etti. Ben de kabul ettim. Çünkü Pivot Point %100 arkasında durduğum bir sistem. Eğitimlerde genel olarak bir saçın nasıl yapıldığını gösterirler. Pivot Point’in özelliği saçın sadece nasıl yapıldığını değil, neden gösterilen şekilde yapıldığının anlatılmasıdır. Nedenleri bildiğiniz zaman daha yaratıcı olabilirsiniz. Biz Pivot Point olarak, yaratıcılığın rastgele olmasını değil, tekrarlanabilmesini ve anlatılabilmesini istiyoruz.
Ben salonumda olmadığım zamanlar da elemanlarımı bu teknikle yetiştirdiğim için eğitimlere geldiğim zaman hiçbir sorun yaşamıyorum. Bütün salon aynı sistemle çalışıyor.
hairist/online:: Renk ve stil danışmanlığı eğitimleri dışında hangi eğitimleri veriyorsunuz?
Orhan Çimenoğlu: Renk ve stil danışmanlığı yapmaya 2006 yılında başladım. Uluslararası eğitmenliğe başladığım zamanlarda kesim eğitmenliği yapıyordum. Moda ve trend temel kesim, renklendirme, topuz ve şekillendirme eğitimleri verdim.
hairist/online:: Neden eğitmenlik yapmak istediniz?
Orhan Çimenoğlu: Salonda her gün çalışmak, müşterilerle iletişime geçmek çok güzel. Ama meslektaşlarıma bildiklerimi gösterebilmek, onların bilincini açmak bana daha çok mutluluk veriyor. Meslektaşlarımız ne kadar donanımlı olursa, sektör o kadar hızlı gelişir. Müşteri ile olan teması özleyeceğim için salonda da çalışmaya devam ediyorum. Ama salondaki çalışma bana yeterli olmadı. Sadece eğitmen olmak da bana yetmedi.
Eskiden kuaför dediğimiz zaman sadece saç kesmek ve fön çekmek akla gelirdi, ama meslek düzgün yapıldığında, kuaförlük bambaşka bir meslek. Yeri geldiğinde müşterinizi dinlediğinizde onların gözünde bir psikolog oluyorsunuz.
Sadece eğitmen olduğunuz zaman günlük hayatın size getirdiklerini kaçırmış oluyorsunuz. Eğitimde katılımcılar salonda bunu uygulayabiliyor musunuz diye soruyorlar.
hairist/online: Kuaförler renk stil danışmanlığının öneminin farkındalar mı? Farkındalık yaratmak için ne yapmak gerek?
Orhan Çimenoğlu: Eğitimini alanlar öneminin farkındalar. Kadınlar rengin, stilin ne olduğunu bazen kuaförlerden daha iyi biliyorlar ve bu servisin onlara sunulmasını bekliyorlar. Eskiden “Ben Paris’e gittim orada eğitim aldım” dediğiniz zaman müşteriler etkileniyorlardı. Şimdi ise “Tabii ki gitmelisiniz, sizin kendinizi geliştirmeniz lazım” diyorlar.
Müşteriler talep ettikçe, kuaförler eksik taraflarını fark edecekler. Kuaförler müşterinin yüz şekline uygun stil hakkında konuştuğu zaman kendilerini mutlu hissedecek.
hairist/online: Geçmişten günümüze kuaförlük mesleğine yönelik eğitim sisteminde nasıl bir değişiklik oldu?
Orhan Çimenoğlu: Çok büyük değişiklikler oldu. 1999 yılında ilk defa eğitimlere başladığımda Türk kuaförlerinin inanılmaz iyi kuaförler olduğunu biliyordum. Estetik, ahenk ve güzelliği çok iyi bir şekilde görebiliyorlar. Avrupa’daki kuaförler, o kadar yaratıcı değiller ama Türklere göre çok daha iyi temel bilgileri var. Türkiye’de bazen müşteriler kuaförden çıktıktan sonra saçları çok şık duruyor, fakat saçını yıkadıktan sonra eksiklikler ortaya çıkabiliyor.
Birkaç sene sağlık problemlerimden dolayı eğitmenliğe ara verdim. Bu yüzden Pivot Point’ten bir kaç sene ayrılmıştım. Daha önce yatay ayırım, düz küt kesim dediğimiz zaman insanlar anlamlarını yüzde yüz bilmiyordu. Fakat şimdi herkes çok yol katetti. İnsanlar eğitime daha çok önem vermeye ve kendilerine yeni bakış açıları kazandırmanın bilincine varmaya başladılar.
hairist/online: Sizce iyi bir eğitmen nasıl olmalıdır?
Orhan Çimenoğlu: İyi bir eğitmen öncelikle mesleğine aşık olmalı ve bildiklerini severek karşı tarafa aktarmalıdır. Çünkü iyi kuaför olabilirsiniz ama bu yeterli olmaz. Bir kuaförde sunum becerisi ve sabır olması gerekir. Salon çalışması başka, eğitim verme çalışması başka, HAIRiST’teki gibi şov yapmak bambaşka şeylerdir. Daha önce turne olarak workshop şovlar gerçekleştirmiştik. Ama şovlarda katılımcılar gösterilenleri anlamayabiliyor. Birebir eğitimler daha anlaşılır oluyor. Şovlar ilham vermek, gözü canlandırmak, renk katmak için yapılıyor.
hairist/online: İyi bir kuaför nasıl olmalıdır?
Orhan Çimenoğlu: İyi bir kuaför fikirlerini hayata geçirmeli, yaratıcı olmalıdır. Kendini değil, müşteriyi ön planda tutmalıdır.
Müşterinin beklentilerine, yaşam stiline uygun saç modelleri ortaya çıkarmalıdır. Müşterinin yaşam stilini analiz etmek için doğru diyalog kurmalıdır. Müşteri ile konuşurken, kalp tarafında oturup, gözüne bakmak çok önemlidir.
hairist/online:HAIRiST etkinliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Orhan Çimenoğlu: 4 sene önce HAIRiST’e katılma şansım olmuştu. İlk HAIRiST şov inanılmaz güzeldi. Dördüncüsüne yeniden katılma şansım oldu. Muhteşem bir şov olmuş. Ama çok fazla kesim göremedim. Bu yüzden biraz hayal kırıklığına uğradım. Burada eleştiri yapmak kolay, orada gidip şov yapmak zordur. Bunu kendim de sahneye çıktığım için birebir biliyorum. Bu eleştiriyi pozitif anlamda yapıyorum. Meslektaşlarıma saygım vardır. Yapılan saçlar çok güzeldi.
hairist/online: Yılın Kuaförü Yarışması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Orhan Çimenoğlu: Yarışmacılar sahneye çıktığı zaman arkada saç tasarımları gösterilmeliydi.
hairist/online: Peki, Estetica Dergisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Orhan Çimenoğlu: Estetica’nın Türkiye’de çıkardığı ilk sayısında röportaj vermiştim. Estetica Dergisi’nin sektörde önemi çok büyük. Çok başarılı buluyorum, çok iyi mesajlar veriyor.
hairist/online: Kuaförlüğü bir cümle ile tanımlar mısınız?
Orhan Çimenoğlu: Dünyanın en güzel mesleği. Çünkü insanları güzelleştiriyoruz. Bundan güzel ne olabilir ki…
Orhan Çimenoğlu’na paylaşımları için çok teşekkür ederiz.