Kuaförler, kullandıkları kimyasal maddeler, fırçalar; manikür-pedikür ve ağda uzmanları ise kullandıkları aletler konusunda uluslararası standartlara uymadıklarında pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabiliyor. Onun ötesinde, kuaför salonu çalışanları, meslekleri gereği bazı hastalıklara daha yatkın oluyorlar.
Meslek hastalıklarını ve korunmak için neler yapılması gerektiğini sizin için araştırdık.
Kanser
Kuaför ve berberlerin, en çok yakalandığı hastalıklar içerisinde kanser yer alıyor. Bu durumdan kaçınmak için ise birçok kimyasal maddenin kullanıldığı salonların uygun havalandırma sistemine sahip olması gerekiyor.
Hepatit B
Diğer meslek guruplarına göre kuaför ve berberlerin yakalanma riski 3 kat fazla. Çalışanların yarısı müşterilerine ait jiletle veya manikür-pedikür yaparken yaralanıyorlar. Berberler ve kuaförler de sağlık çalışanları gibi sürekli kanla temas halinde. Bulaşıcı hastalıklar konusunda kendilerini ve müşterilerini korumaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı mevzuatında berber ve kuaförler riskli meslek gurupları içinde olduğundan dolayı Bakanlık Hepatit B aşısını ücretsiz yapıyor. Tüm berber ve kuaförlerin, kendi sağlıkları açısından Hepatit B aşısını yaptırmaları gerekiyor. Türkiye’de salonlarda kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesi konusundaki bilinç yüzde 60 oranında.
Hastalıklara yakalanma riskinden korunmak için yapılması gerekenlerin başında temizlik ve hijyen geliyor. Ayrıca kullanılan tüm ürünlerin dezenfekte edilmesi ve sürekli eldiven kullanımı şart.
Havlulara dikkat!
Havluların tek kullanımlık olması ya da kaynatılarak temizlenmesi gerekiyor. Açık renk, beyaz havluların kullanılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ayrıca bu havluların asla dışarıda kurutulmaması gerektiğinin de altını çiziyor, çünkü nem, bakteri aktarıyor ve dışarıda kurutulduklarında havanın tozu da havluya geçiyor.
Alet Temizliği
Manikar ve pedikür yapanlar, hastalık riskini en çok taşıyan grup, Aletlerin asla elde yıkanmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, destrelizasyon işleminin özel makinelerde yapılmasını şart koşuyor. Her müşteri için ayrı pedikür kabı naylonu kullanılmalı ve mutlaka eldiven takılmalı.
Tarak ve fırçalar.
Tarak ve fırçaların da mutlaka çamaşır suyunda veya ılık suyla dezenfekte edilmesi gerekiyor.
Ağda
Ağdada kullanılan ahşap spatulaların tek kullanımlık olması gerekiyor, çünkü ağda sırasında açılan gözenekler, deriyi enfeksiyona çok daha açık hale getiriyor. Açık yaralara ise kolonya kullanmanın son derece sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, kolonya kullanıldığı takdirde daha çok kanamanın meydana geleceğine ve hastalık bulaşma olasılığının artacağına dikkat çekiyorlar.
Astım
En sık fırıncılar, kuaförler, boyacılar, çiftçiler, kereste ve mobilya işinde, gıda sektöründe çalışanlar olmak üzere bir çok iş kolunda, işyeri ortamında karşılaşılan bazı maddelere bağlı olarak astım gelişiyor.