Hamile olduğunuzu paylaştığınız andan itibaren çevrenizdekilerin bombardımana tutulabilirsiniz. Neyi nasıl yapmanız gerektiğine ilişkin bir sürü bilgi havada uçuşur. Hatta, bu bilgi bombardımanı öyle yoğundur ki hangi tavsiyeye uyup hangisini görmezden geleceğiniz konusunda kafanız karışabilir.
Bu nedenle, net bir rehber sunabilmek adına uzmanlarca hamilelikte dikkat edilmesi önerilen7 sağlıklı alışkanlığı anne adayları için derledik.
Hamile Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
1 – Yeterince Uyuyun
Herhangi bir kişinin günlük olarak alması gereken uyku 8 saattir. Ancak, pek çok insan yaşam koşulları ve erken kalkma zorunluluğu dolayısıyla sıklıkla çok daha az uykuyla yetinir. Hamile iseniz, mutlaka 8-9 saat uyumanız, sadece kendi sağlığınız için değil, bebeğinizin sağlığı için de çok önemlidir.
Yataktayken televizyon izlemekten, telefon ya da bilgisayar ekranına bakmaktan özenle kaçının. Uyumakta zorluk çekiyorsanız doktorunuza danışarak melisa, papatya ya da rezine gibi sakinleştirici özelliği olan bitki çaylarına başvurun.
Ayrıca, rahminizdeki baskıyı azalttığı ve bebeğinize hareket etmesi için gerekli alanı sağladığı için, dizinizi biraz bükerek sol tarafınıza yatmalısınız.
2 – Sağlıklı Beslenin
Hamile olduğunuz süreçte sağlıklı beslenmezseniz, bebeğiniz yaşamınız boyunca pişmanlık duyacağınız genetik anormallikler ve engellerle doğabilir.
Dilerseniz, bir beslenme uzmanına da danışabilir, sizing için vücudunuzun hemen alması gereken besin maddelerini içeren bir diyet çizelgesi oluşturmasını isteyebilirsiniz.
Hamilelik sürecinde yemek seçimlerinizi bilinçli yapmanız gerektiğini hatırlatalım.
Fast food ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca kaçının, kafein tüketimini azaltın (günde 200 mg), alkole yüz vermeyin ve bol su için.
3 – Kegel Egzersizleri Yapın
Kegel Egzersizi, idrar akışınızı durdurmak için kullandığınız kasları kullanarak yapılan bir egzersiz türüdür. Pelvik kasınızı yukarı çekin, 5-6 saniye sıkın ve bırakın. Bu işlemi tek seferde 10-15 kez tekrarlayın. Pelvik kasınızın güçlendirmek, sağlıklı bir doğum yapmanıza yardımcı olur.
Hamile olanlara özellikle önerilen bu egzersizin en iyi tarafı, kimse fark etmeden istediğiniz zaman uygulayabilmenizdir. Otobüs kuyruğunda, metro beklerken ya da araba kullanırken pratik yapın.
Pelvik kasınızı yeterince güçlendirmek için günde en az 3 kez kegel egzersizi yapın. Güçlü pelvik kası rahminizi, bağırsağınızı ve mesanenizi destekleyebilir.
4 – Kilonuzu Takip Edin
Hamilelikte kilo kontrolü zordur, ancak her gün ne kadar kilo aldığınızı takip etmelisiniz.
Yeterince kilo almıyorsanız, bebeğinizi riske atabilirsiniz. Bu fazla kiloları daha sonra vermenin sizin için zor olacağını anlıyoruz, ancak bebeğiniz için, buna değer. Kilo konusunda jinekoloğunuz size en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.
5 – Doğum Öncesi Takviyeler Alın
Vitamin eksiklikleriniz varsa, sadece sağlıklı beslenmek bebeğinizin sağlığı için yeterli olmayabilir, çünkü tükettiğiniz yiyeceklerden gerekli tüm besinleri almayabilirsiniz.
Bebeğinizin nöral kordu ilk ayda gelişir, bu nedenle vitaminleri en erken dönemden itibaren almaya dikkat edin.
6 – Aşerdiğiniz Yiyeceklere Asla Direnmeyin
Doktorlar bile hamile iken aşerilen gıdaların ardındaki nedenini açıklayamıyor. Ancak, baz teoriler, aşermeyi, doğanın anneye temel besin maddelerinden yoksun olduğunu söyleme yolu olarak yorumluyor. Bu yüzden hamilelikte canınızın çektiği şeyleri özellikle yemeye dikkat edin.
7- Şu Gıdalardan Mutlaka Kaçının
Az pişmiş yumurta, kırmızı et, bitki çayı, pastörize edilmemiş peynir, çiğ balık (sushi) ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken gıdalar arasındadır.
Hamilelik İle Yanlış İnanışlara Karşı Doğru Bilgiler
- İki kişilik yemek zorunda değilsiniz.
- Kahve ya da yeşil çay gibi kafeinli içecekleri minimum olmak kaydıyla tüketebilirsiniz.
- Hamileyken doktor veya uzman kontrolünde egzersiz yapabilirsiniz.
- Namile kadınların en sık karşılaştığı cilti çatlaklarını önleyecek bir krem ya da losyon yoktur. Çatlak kremleri sadece çatlakların çoğalmasını engeller.
- Kediler, hamileliğiniz için risk oluşturmaz.
- Hamileliğiniz süresince seks yapmak bebeğiniz için bir tehlike oluşturmaz. Hamileliğin son ayları için doktorunuza danışabilirsiniz.