Adaylarla konuştuk: Beyhan Çalışkan

Kategori

Kuaför ve Berber Meslek Odası seçimleri yaklaşıyor.

İstanbul Kuaförler Odası için adaylardan Beyhan Çalışkan ile konuştuk.

Sizin hedefleriniz nelerdir?

İlk önce bir odamızın olması gerekiyor. Bir oda hedefliyorum. Onu hayata geçirmeyi istiyorum. Altyapı çalışmalarımla her şeyi tamamladım. Büyükşehir Belediyesi Milli Emlak bir kaç yer gösterdi. Eleman açığı var. Sektörde manikürcü yetişmiyor. Manikürcülerin oy kullanma yetkileri yok. Manikürcü diplomaları ile salon açamıyorlar. Kişisel gelişim eğitimleri almamız gerekiyor. Odada psikolojik danışmanlık almamız gerekiyor. Kendimize nasıl daha özgür bir çalışma alanı yaratabileceğimizi araştırmamız gerekiyor. Çocuklar salonda bulunmamalı. Bunun için her bölgede kreş yapılması gerekiyor.

1950 yılında oda dernek olarak kuruldu. 1965’de oda statüsüne geçti. O günden bugüne kayda değer iki başkan oldu. Oktay Erkal ve Ömer Aydıner. Ondan beri hep aynı yönetim. Buraya dışarıdan bir başkan gelirse bir şeyler değişir ama içeriden bir başkan seçilirse hiçbir şey değişmez.

Şu an mevcut yönetimde ne gibi eksiklikler var?

Eğitim yok. Hiçbir dergi gelmiyor. Kuaför, odasının nerede olduğunu bile bilmiyor. Yapılan projeler bize anlatılmıyor. Mesaj gelmiyor. Oy kullanılmaya teşvik edilmiyor. 7 bin kuaför var fakat oy kullanmaya 1000 kuaför geliyor. O da bilgi verilmediğinden kaynaklanıyor. Toplantılarımızda insanları bir araya getirmemiz lazım. Kuaförü kuaför ile tanıştırmamız lazım. Kimse kimseyi tanımıyor. İnsanları bir araya getirmemiz onların sohbet etmesine ve birlikte olmasını sağlayacak yapılabilecek çok şey var aslında sadece başımızdaki insanın biraz bizimle ilgileniyor olması gerekiyor. Kuaförler salonda birbirlerine eğitim veriyorlar. Buna başkanın dur demesi lazım. Eğitim odada yapılırsa odanın döner sermayesi olur. Salonda neden eğitim verilsin. Bunun yasaklanması lazım. Ben seçilirsem salonlarda birebir eğitimleri kaldıracağım. Kişi başı 400-500 TL alınıyor. Bu vergi kaçakçılığı oluyor, odanın denetimsizliği oluyor. Önce odadan eğitmenlik sertifikanı, diplomanı alırsınız, eğitmen olursun, odada eğitim verirsin. Verdiğin zamanda odaya bir miktarını bırakırsın. Böylece odanın döner sermayesi olur. Oda borçlanmaz. Bizim odanın gelir gider bütçesini bilmemiz gerekiyor.

Kuaförlerin en büyük sorunları nelerdir?

Birincisi sahipsizlik. Tek başına bırakılmaları. İkincisi eleman yetiştirilmiyor. Eskiden biz 13 yaşında çıraklar alırdık. Onları yetiştirirdik. Şu an salonumuzda dört stajyer var. Lisede son dördüncü sınıfta staja geliyorlar. Staj bittikten sonra bizimle kalıyorsa kadrolu eleman olarak devam ediyor.

Kuaförler çok fazla çalışıyorlar. Tatil günümüz yok. Bunu bölge bölge ayarlamamız gerekiyor. Bazı bölgeler pazar günü tatil yapmak istiyor. Her bölgede toplantılar yapacağız. Sorunlarına göre hareket edeceğiz. Sefaköy, Küçükçekmece, Bahçelievler, Yenibosna gibi yerler salı günü tatil yapmak istiyor. Etiler, Bebek, Yeşilköy gibi bölgeler pazar günlerini kabul ediyorlar. Fiyat politikası sorunlar arasında geliyor. Bir taban bir de tavan fiyat belirlememiz gerekiyor.

Kaçak salonlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaçak salonlar başlı başına bir sorun. Bölge toplantılarımızı yaparsak, kaçak salon nerede var diye sorduğumuzda kaçak salonları tespit edeceğiz. Odaya kayıt olmalarını sağlayacağız. Kaçak ya da merdiven altı, kuaför statüsüne hiç giremeyecek bir salon ise onu belediyeler, vergi daireleri ile iş birliği yaparak kapattıracağız. Odanın aşılamayacak hiçbir sorunu yok.

Başkan adaylarına açık davet!

Önerilenler

Benzer İçerikler