Saçımıza Zarar Veren ve Sıkça Yaptığımız Hatalar

Gün içerisinde üzerinde hiç düşünmeden alışkanlıklar gereği yaptığımız bazı şeyler saçımıza zarar verebilir. Saçımızı nasıl yıkadığımızdan nasıl kuruttuğumuza, nasıl şekillendirdiğimizden toplayış biçimimize kadar pek çok davranış biçimi saçımızın sağlığını etkiliyor. İşte, o hatalar: (Saçın zarar görmesini nasıl önleyebilirsiniz?)

Saçın tamamını şampuanlamak

Saç kırılmasını ve kırılganlığını artırabilecek alışkanlıklar içinde en sık yapılan hatalardan biri, saçınızın tamamını şampuanlamaktır. Bunun yerine şampuanı sadece saç derinize uygulamalısınız. Şampuanlamanın temel amacı saç derisini temizlemektir. Şampuanı durularken, köpük yine de saçlarınızı kaplar. Bu, çok fazla kabarmaya ve kırılmaya yol açabilir.

Saçı havluyu sürterek kurutmak

Duştan sonra birçok insan havluyu saçlarına sürterek saçlarını kurutur. Bu yapabileceğiniz en kötü şeydir çünkü saçınız ıslakken daha da kırılgandır. Dış kütikül ajitasyona daha duyarlıdır.

Ağır bir havlu kullanmak ve saç diplerine sürmek yerine, eski bir penye tişört alıp saçınızı hafifçe bu tişörtün içine sarmanızı tavsiye ederiz. Bu, ekstra suyun bir kısmını emmeye yardımcı olur ve saç üzerinde çok daha naziktir.

Yorgunluk ve stres

Her ne kadar yorgunluk ve stres, alışkanlık olmasalar da saça zarar veren unsurlar arasında önemli bir yer tutuyor. Vücudunuz stres modundayken, iyi uyuyamıyorsunuz, çok stres altındayken kendinizi besleyemiyorsunuz ve stres hormonlarınız yükseliyor. Vücudunuz da size, “şimdi saç uzatmanın zamanı değil” diyor. Sonuç olarak, kafanızdaki saçların çoğu, büyüme aşamasından dinlenme aşamasına geçiyor, bu da saç dökülmesinde artış deneyimlemenize neden oluyor.

Bu durum genellikle bir hastalık geçirdikten yaklaşık üç ay sonra ya da hızlı bir diyet uyguladıktan ya da çok fazla stres altında olduğunuz bir dönemden sonra ortaya çıkar. 

Beslenme, saçımızın sağlığı için gerçekten önemlidir. Yeterince iyi beslenemediğimiz  dönemlerden geçtiğimizde saçlarımız da bundan payını alır. Etrafınızda sağlıklı atıştırmalıklar ve yemekler tutun, abur cuburdan ve işlenmiş gıdalardan uzak durum.

Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar ateşinizi yükseltir, bu da saç dökülmesini hızlandırabilir. Sağlıklı alışkanlıklar sadece saçınızın değil, tırnak ve cilt sağlığınızda da önemli bir fark yaratabilirler. 

Saçı çok ıslakken fırçalamak

Duştayken ve saçlarınız çok ıslakken asla fırçalamayın veya taramayın. Düz saçlarınız varsa, saçınızı daima havluyla kurulayın ve taramaya başlamadan önce kurumaya çok yakın olduğundan emin olun. 

Kıvırcık veya dokulu saçlara sahip kişiler, saçlarını başlarını aşağıda tutarak tararlarsa buklelerinin bakımı açısından daha iyi sonuçlar alırlar. 

Isı veren şekillendirici aletler kullanmak

Isı yayan saç aletleri saçınızdaki proteinlere zarar vererek saçınızı kabarmaya, kırılmaya ve saç dökülmesine karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Fön makinesini her zaman en düşük ısı ayarında kullanın. Evet, bu şekilde kurutmak çok daha uzun süre alıyor, fakat buna değmez mi? 

Fön makinesini asla saçınıza çok yakın tutmayın. Başınızdan yaklaşık 10 santimetre uzakta tutmaya çalışın. Her zaman saç kurutma makinenizin sürekli hareket ettirdiğinizden emin olun., sabit bir yerde  tutmayın

Maşa ve düzleştiricilerde en iyi titanyum plakaları seçin.

Saçı UV Radyasyonuna Aşırı Maruz Bırakmak

Tüm gün dışarıda olduğunuzda uzun süreli ultraviyole radyasyona maruz bırakıyorsunuz. Bunun saçınıza verebileceği hasarı hafife almayın. UV aslında saçtaki protein yapısına zarar vererek onu daha savunmasız hale getirebilir. Saçımızdaki pigmentler bir dereceye kadar ultraviyole radyasyondan korur .

Boyalı saçlara veya permalı veya düzleştirilmiş saçlar gibi kimyasal olarak işlenmiş saçlara sahip biriyseniz, saçlarınız ultraviyole radyasyon hasarına karşı daha savunmasızdır. UV ayrıca saçta serbest radikal hasarı oluşturabilir.

Özellikle sarı veya kızıl saçlar, ultraviyole radyasyonun yol açtığı hasara karşı daha savunmasızdır.

Bir şapka kullanmanın ötesinde saçınızı ultraviyole radyasyondan korumak için diğer bir şey, ne kadar süre dışarıda olduğunuza dikkat etmek ve ayrıca Güneş’in en tepede olduğu zamanlarda en azından uzun süre dışarıda kalmamaya çalışmaktır. Bu genellikle öğlen saatlerinde olur.

Klora ve havuz suyuna maruz kalmak

Havuzda yüzerken saçlarınızı klordan korumak için bone takın. Diğer önemli bir konu da havuzdan çıkar çıkmaz saçınızı hemen durulamaktır. 

Saçları çok sıkı toplamak

Çok sıkı atkuyruğu, saçınızı çok sıkı topuz yapmak, saç dökülmesine neden olabilir. Topuz ya da atkuyruğunu mümkün olduğunca gevşek toplamaya çalışın.

Önerilenler

Benzer İçerikler