Saç İnceltme
İnceltme sonrasında saç, daha fazla hacim, destek, hareket, belirgin doku veya daha az ağırlık kazanır. Genellikle saç tutamının üç alanında doku kazandırma tekniği uygulanır.
İnceltme işleminde farklı sonuçlar elde etmek için farklı kesici araçlar kullanılır. Bu kesici araçlar düz makas, ustura ve ara makası olabilir.
1-Tutamın dibinden inceltme:(Dipten inceltme):
Kalın ve gür saçlar başın etrafında yoğunluk yapıp kabaracağında dipten inceltme işlemi yapılır. Ara makası, düz makas ya da ustura kullanılabilir.
-Dipten inceltmelerde ara makasın kullanılışı: Kuru yada ıslak saç kalın ve geniş olmayacak şekilde ayrılıp, parmaklar arasında tutularak kaldırılır ve derinin 2-3 cm gerisinden dipten inceltme işlemine başlanır. (Uzun saçlarda) Aynı yere 2 kez ara makası vurulmamalıdır. Saç gergin tutulmalı ve makas çapraz vurulmalıdır. Tek makas hareketiyle saç kesilmelidir. Eğer dipten uca kadar inceltilmesi gereken bir saçsa (çok gürse ve kabarıyorsa) incelttiğimiz yerin 2 cm yukarısından makas çapraz vurulmalı ve saç ucuna kadar işlem tekrarlanmalıdır. Aynı işlem düz makasla da yapılabilir. Bir tutam saç alınarak makasın ağzına yerleştirilir ve makas kapatılmadan aşağıya ve yukarıya doğru ritmik hareketlerle kaydırarak ara makasıyla yapılan inceltme işlemi düz makasla yapılabilir.
-Dipten inceltmede dikkat edilecek noktalar: Saç sınır çizgisine yakın bölgelerde dipten inceltme işlemi yapılmamalıdır. Ayırma çizgisine yakın olan yerlerde dipten inceltme işlemi yapılmamalıdır. Tepe bölgesinde dipten inceltme işlemi yapılmamalıdır.
2-Tutamın ortasından inceltme:
Tutamın ortasından yapılan inceltme, saç modeline dışa doğru genişlik ve hacim kazandırır. Tutamlardaki yükü hafifletir ve saçın baştan uzaklaşarak hacim kazanmasını sağlar. Kısa saçlar uzun saçlara destek olur.
3-Tutamın ucundan inceltme ( Form çizgisinin inceltilmesi, uçtan inceltme):
Form çizgisindeki saç uçları inceltildiğinde saçın ağırlığı hafifler, saç uçları serbestleşir. Saça daha fazla hareket kazandırılmış olur. Form çizgisi yumuşar ve ağırlık olan bölümlerle daha uyumlu bir geçiş sağlanır. Bu tekniğe uçtan inceltme denir. Çeşitli teknikler kullanılır. Bunlar:
a-Dıştan inceltme:
Bu teknikte saç uçlarının hafifçe yukarıya doğru kıvrılmasını sağlamak için,saçın yüzeyi tıraşlanır. Yapılan hareketin uzunluğu ve uygulanan basıncın gücü, elde edilecek sonucu etkiler.
b-İçten inceltme:
Saçın içe doğru kıvrılmasını artırmak için ustura, tutamın arkasında tutulup, kavisli bir hareketle uygulanır. Yine uygulanan basıncın gücü ve hareketin uzunluğu, saç uçlarının ne kadar inceleceğini belirler.
c-Çentik tekniği:
Bu teknik düzensiz uzunluklar oluşturur.Genellikle saç uçlarında daha kaba bir doku elde etmek için kullanılır. Kuaförlerin en çok kullandıkları inceltme tekniklerinden biridir. Hem form ve tasarım çizgisi kesmek, hem de hareketli doku kazandırmak için uygundur. Saçın ağırlığını alıp hafiflettiği ve ilgi çekici bir doku kazandırdığı için, dalgalı veya kıvırcık saçlarda bu teknik tavsiye edilir.
d-Point tekniği:
Bu teknikte, makasın ve usturanın ucunu kullanarak genellikle saç uçlarında hafif uzunluk farklılıkları elde edilir. Uçlardaki inceltmenin gücü, elin tutuşuna ve kesim sayısına göre farklılaşacaktır.
e-İnceltme makası ile inceltme:
Uzun ve kısa saçların düzenli aralıklarla oluşması için sık dişli inceltme makası kullanılır.Sık dişli makaslar daha çok saç keserken,geniş aralıklı seyrek dişli makaslar daha az saç keser.
f-Kaydırma tekniği:
Bu teknikte makas, ağzı açık olarak saç yüzeyinde kaydırılır. Makasın açıklık derecesi, dokuya kazandırılacak hareketin gücünü belirler. Saça genişlik ve hacim sağlar.