Kuaförlüğün ikilisi

Kategori

Kuaförlüğün ikilisi

Yıllarını eğitime vermiş bir ikili var karşımızda. İşte Adnan Serter-Salih Pehlivan ikilisi ve eğitim. Sürekli yenilik, sürekli paylaşım onları Türkiye sınırlarının dışına çıkarmış. Bugün çalışmalarını Avrupa’nın pek çok ülkesinde kuaför meslektaşlarıyla paylaşıyorlar. Bir taraftan salon çalışmaları devam ederken diğer taraftan şovlar, eğitimler ve kamplar devam ediyor. En son Antalya’da düzenledikleri eğitim kampında bu enerjiye şahit olduk. Konu sadece deneyimlerin, bilginin paylaşımı değil; aynı zamanda daha iyisi ve hep en iyisi için kişisel gelişime katkı sağlamak, örnek olmak ve bunu samimi diyaloglarla gerçekleştirmek. Asıl sır burada…

Estetica: Adnan Serter ve Salih Pehlivan’ı sahnede farklı kılan, sahnedeki teknik becerilerinin yanında birbirleri ile olan iletişimleri. Bu iletişimin içinde kuaförlük ile ilgili sorunlar, imaj, personel yönetimi ve bir kuaförün gelişimine katkı sağlayacak başka unsurlar da var. Bu unsurlar işi eğitmen boyutuna taşıyan şeyler diyebilir miyiz?

Salih Pehlivan: Bunları eğitimlerimizde gerçekleştiriyoruz. Dünya standartlarını düşündüğümüzde yine de yeterli değil. Maalesef ülkemizde bu işi asla yapamayacak insanların eğitim verdiğini de görüyoruz. Eğitim vermek isteyenlerin öncelikle eğitmenlik eğitimi alması gerekir.

Estetica: Kuaförler bu kampa nasıl katılabiliyor?

Salih Pehlivan: Eğitim tarihleri önceden açıklanıyor. 200 kişilik kontenjan belirleniyor. Biz bunu başta bağımsız olarak gerçekleştirmek istiyorduk. Bir firma ile rastlantısal yapılan bir sohbet sırasında firma, müşterilerine böyle bir etkinlik düzenlemek istediğini belirtti ve 100 kişi için davetiye aldı. Başka bir firma yine 100 kişilik davetiyeyi müşterileri için aldı. Dışarıdan katılmak isteyenlerle bizzat iletişim kurup, katılımını sağlıyoruz. Dolayısıyla kuaförler hem kendileri direkt olarak alabiliyor hem de firmalar üzerinden alarak eğitim kampına katılabiliyor.

Estetica: Bir sonraki kamp ne zaman gerçekleşecek ve izlediğimiz İlkbahar-Yaz kampında kuaförler için neler vardı?

Salih Pehlivan: Ekim 2015’te Sonbahar-Kış kampımız olacak. Bu kampta ise ilk gün işletme konuştuk. Adnan’ın aynanın öteki yüzü olarak adlandırdığı ve salonda yaşadıklarımızı paylaştığımız bir sunumdu. Bu sunumda Adnan’a asistanlık yaptım.

Adnan Serter: Biz, konuşmaya dayalı sunumlarda katılımcıların sıkıldığını düşünüyoruz. Biraz daha eğlenceye dayalı bir şeyler tasarlamak gerekiyor. Biz de geçen organizasyonu anime etmeye çalıştık. Kadın kılığına giren animatör bir arkadaşımız, bizim müşterimiz oldu ve bana sunumda eşlik etti. Bu arkadaşımızla müşteri kuaför diyaloğunu işledik. Ben müşterinin saçı ile ilgilenmeliyim; kimliği ile değil. Sunumda bunları yansıtmaya çalıştık. Müşteriyi dinleyerek ve anlayarak; ondan aldıklarımızı, onun istediği şekilde gerçekleştirmeye çalışmak gerekli. Bununla birlikte işletmelerin sorunlarını işledik. Bu kısımda bahane üretme konusuna değindik. Başarısız olunduğunda, hep bir bahane bulma çabası var. İşletme sunumunda, bahane değil; çözüm üretmeyi işledik. Bunu eğlenceli şekilde sunmaya çalıştık.

Salih Pehlivan: Kampın 2. gününde “Uygulamalı Topuz Eğitimi” vardı. Her eğitimde yeni bir teknik ve model paylaşıyoruz. Herkese 2 modeli taramayı öğretiyoruz. 2. günün sonunda da moda konuşuyoruz. Final gününde, canlı modeller üzerinde o yılın popüler saç modelleri- ni ve kesimlerini anlatıyoruz. Bu yıl defileye dayalı 2 şovumuz da oldu. Final gününün gecesi ise Yedi Tepe İstanbul Şovu’nda, 7 tane topuz taradık ve katılımcılara bu 7 topumuzu gösterdik.

Adnan Serter ve Salih Pehlivan’a göre iyi bir eğitmenin sahip olması gereken kriterleri, eğitmenin eğitimi ve kamp hakkında detaylı bilgi Estetica Dergisi Haziran Temmuz sayısında bulabilirsiniz. 

Önerilenler

Benzer İçerikler