Duygusal Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık deyince aklımıza sadece alkol, sigara, uyuşturucu madde ya da sekse hayatı olumsuz etkileyecek noktada düşkün olma hali gelir. Ancak, bağımlılık kavramı sadece bunlarla sınırlı değil. Çözülemeyen duygusal tıkanıklıklar, travmalar, üstü örtülen sorunlardan kaynaklanan bağımlı kişilik özellikleri kendini farklı şekillerde tezahür eder, Bunlardan biri de duygusal bağımlılıktır.

Duygusal bağımlılık, temel olarak olumsuz olaylarla başa çıkmak için hayatınız boyunca ya da hayatınızın bir bölümünde hissetmeye alıştığınız belirli duygulara yaslandığınızda gerçekleşir. Negatif olaylara bağlı olarak yarattığımız olumsuz duygulara tutunma ve bel bağlama durumudur.

Alıştığımız şekilde hissetmek ve tepki vermek sinirsel bağlantıları güçlendirir, bu da bilinçaltımızda aynı duyguyu aramamızı sağlar. Duygusal bir bağımlılık, vücudun kendi kimyasal tepkilerine bağımlı hale gelmesidir. Kimi insanların acıdan beslendiğini ve mutlu olduğunu düşünmemizin nedeni budur. Onlar, keder ve üzüntü duygusuna bağımlıdır, çünkü bu duygulara alışıktırlar.  Hatta, keder onlara bir çeşit güven duygusu verir.

Bu duygular genellikle 3 farklı kategoride kendini gösterir:

1. Öfke (öfke, düş kırıklığı, asabiyet, duygusal patlamalar vb.)

2. Keder / üzüntü (çaresizlik, depresyon vb.)

3. Korku (kendinden şüphe duyma, kaygı, endişe vb.)

İster bağımlılığı tetikleyen duygu korku, ister öfke ya da üzüntü olsun, bu kişiler sosyal ve iş ilişkilerinde problemler yaşayabilirler. Uygun olmayan davranışlarda bulunabilirler.

Duygusal Bağımlılığınız Olduğuna Dair Belirtiler

1. Toksik, yıpratıcı ilişkilere tutunuyorsanız

2. Stresli durumlarda duygularınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız

3. Uzun süredir üzgün hissediyorsanız.

4. İstediğinizi alamadığınızda öfkeli hissediyorsanız

5. Sizi üzdüklerinde insanlara agresif yaklaşıyorsanız

Duygularınızı kontrol altına almak, stresle daha yapıcı bir şekilde başa çıkmanızı sağlar.

Başarısızlıklarınızla ilgili olarak başkalarını suçluyor, hayal kırıklığına uğradığınızda ya da bir şeye üzüldüğünüzde  uzun süre o duygudan kurtulmakta zorlanıyorsanız duygusal bir bağımlılıkla mücadele ediyorsunuz.

Duygusal Bağımlılıklardan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Duygusal bir bağımlılığınız olduğunu hissediyorsanız, önce her zaman her şeyin olumsuz tarafını görmenize neden olan şeyin ne olduğunu bulun. Geçmiş deneyimleriniz ya da yetiştirilme tarzınız olabilir mi? 

Geçmişte yaptığınız hatalardan dolayı kendinizi cezalandırma eğiliminizi fark edin ve bunu değiştirmek için düşünce yapınızı değiştirin. 

Kontrolünüz dışında olan şeyleri fark ettiğinizde, onları kabul etmeyi öğrenmeli ve yolunuza devam etmelisiniz.

Bu sürecin ilk ve en önemli kısmı, duygularınızı daha sağlıklı yollarla kanalize etmeye odaklanmaktır.

Mutluluk Sadece Şimdiki  Anda Saklı

Gerçek mutluluk şimdiki anda saklıdır. Geçmişte ya da sadece geleceği düşünerek yaşamak, yerleşik bir hayal kırıklığı ve kaygı yaratır.

Bugün için yaşamayı öğrenip geçmişiniz ya da geleceğiniz hakkında daha az endişelenmeyi başardığınızda öfke, keder ya da korkuya bağımlı bir yaşam sürmekten kurtulabilirsiniz. 

Önerilenler

Benzer İçerikler