Contemporary İstanbul’dan izler

Kategori

Contemporary Istanbul’dan izler

Contemporary Istanbul 11. yılını 90 binin üzerindeki ziyaretçi sayısı ile tamamladı.

Contemporary Istanbul’u 3 – 6 Kasım tarihleri ve 2 Kasım ön izleme günü de dâhil olmak üzere 90 bin’in üzerinde sanatsever ziyaret etti. Beş gün süresince İstanbul’u çağdaş sanatın merkezi haline getiren Contemporary Istanbul’da satışa sunulan eserlerin toplam değeri 56 milyon dolar olarak açıklandı.

Bölgenin önde gelen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul 11. yılında 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserini sanatseverlerle buluşturdu. CI bu yıl yeni bölümü CI Design kapsamında 32 tasarımcı ve Plugin bölümünde 18 yeni medya sanatçısını ağırladı. Çağdaş sanatın en iyi örneklerinin bir araya geldiği fuarı 90 bin’in üzerinde yabancı ve yerli koleksiyoner, profesyonel, akademisyen, uluslararası müze grupları ve sanatseverler ziyaret etti. 

Jaume Plensa’nın “White Forest” aslı eseri 280 bin Euro’ya, Janis Kounellis’in Galeri Artist’te sergilenen “Untitled” adlı eseri 220 bin Euro’ya,  Gülay Semercioğlu’nun Pi Artworks’te sergilenen “A Sip of Water” adlı eseri 50 bin Dolar’a, Niloufar Banisadr’ın Galerie 55 Bellechasse’de sergilenen “Voiles aux vents” adlı eseri 25 bin Euro’ya, Son Seock’un Galerie Mark Hachem’de sergilenen “25-RHNO” eseri 38 bin Euro’ya ve Stiller’in “Matchstickman” eseri 130 bin Euro’ya ve Christiaan Lieverse’in Villa del Arte Galleries’de sergilenen “Labiatae” eseri 38 bin Euro’ya alıcı buldu.

Kapanış gününde Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli fuarın 11. yılı hakkında değerlendirmeler yaparak şunları söyledi: ‘’Contemporary Istanbul 11. yaşında yine dünyanın farklı coğrafyalarından en iyi çağdaş sanat seçkilerini İstanbul ve sanatseverlerle bir araya getirdi. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gördük. Gerçekleştirilen başarılı galeri ve eser seçkileri sayesinde bu yıl fuarı 90 bin’in üzerinde kişi ziyaret etti. Fuara katılan eserlerin yüzde 62’sinin satışı gerçekleştirildi. İstanbul, dünyanın önde gelen sanat ve kültür merkezleri olan New York, Londra, Paris ve Berlin ile beraber anılıyor. Dünyayı saran globalleşme ancak yerel değerlerin korunması ile mümkün olabilecek. Bu nedenle Türk çağdaş sanatının geleceği açısından uluslararası çağdaş sanat vizyonunun Contemporary Istanbul ile her yıl İstanbul’da bir araya gelmesi ciddi önem taşıyor.”

Collectors’ Stories Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sergilendi

Contemporary Istanbul bu yıl için bir ilke imza atarak, Collectors’ Stories bölümünde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sanatseverlerle buluşturdu. Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler ve Marcus Graf’ın küratörlüğünde sergilendi. Koleksiyonerlerin kişisel estetik anlayışlarını sunmalarına olanak sağlayacak sergi, Türkiye’de sanat koleksiyonerliğinin geçirdiği dönemsel değişimleri ve bugününü tartışmaya açtı. Bu bağlamda hazırlanacak olan Collectors’ Stories kitabı ise CI Publications’ın ilk yayını olarak sergilenen eserlerin tüm dünyaya açılmasını sağlayacak.

Contemporary Istanbul’un bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim – 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. Istanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuarda yerini aldı ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaştı.

Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturdu. Plugin’in 2016 teması ise “networked spaces” oldu. Plugin fuarda yeni ve daha katılımcı bir düzenlemeyle gerçekleştirildi.

CI Dialogues’ta 3 gün boyunca 50’den fazla isim çağdaş sanatı tartıştı                        

Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getirdi. Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleştirildi.

Galeri Siyah Beyaz’ın kurucusu Faruk Sade sevenleri tarafından anıldı

Galeri Siyah Beyaz’ın unutulmaz kurucusu Faruk Sade’nin yaşamı ve daima esin veren çalışmalarına ithafen CI Dialogues kapsamında 5 Kasım Cumartesi günü “1980’ler, Ankara ve Galericiliğin Bir Dönemi” başlıklı bir oturum düzenlendi. 1980’ler, yeni galerileri hazırlayan ortam, sorunları ve olanaklarının dönemi yaşayan konuşmacılar Nuran Terzioğlu (Kurucu, Galeri Apel), Haldun Dostoğlu (Kurucu, Direktör, Galeri Nev Istanbul)

ve Hasan Bülent Kahraman (Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı, CI İcra Kurulu Üyesi) tarafından ele alındığı panelin moderatörlüğünü Sanat Eleştirmeni ve Türkiye AICA Üyesi Evrim Altuğ üstlendi.

Faruk Sade, paneli takiben Galeri Siyah Beyaz’ın İstanbul Kongre Merkezi’ndeki alanında bir araya gelen sevenleri tarafından anıldı.

2017’de Contemporary İstanbul Eylül Ayında Kapılarını Açacak

Her yıl Kasım ayında organize edilen Contemporary Istanbul 2017 den itibaren İstanbul Bienali ile işbirliği içinde olacak ve birlikte düzenlenecek. 2017 yılında 12 Eylül’de kapılarını açacak olan Contemporary İstanbul bir gün daha uzayarak toplamda 5 gün halka açık olacak.

Önerilenler

Benzer İçerikler