Uzun zamandır içine giremediğiniz pantolona rahatlıkla sığmanıza rağmen, tartıya her çıkışınızda aynı kiloda olduğunuzu görüp canınız mı sıkılıyor? Ne kadar çok diyet ve egzersiz yaparsanız fiziksel olarak o kadar az kilo alacağınızı düşünmek mantıklı olsa da, bu her zaman böyle işlemiyor. Bazen zindeleştikçe kilo alırsınız veya kilonuzu korursunuz, ancak kilolu görünmezsiniz, aksine vücudunuz daha ince görünür.
Kilolu olup olmadığınızı nasıl ölçersiniz? Vücut Kitle İndeksi (BMI) Nedir?
Belçikalı bilim adamı Adolphe Quetelet tarafından 19. yüzyılda geliştirilen vücut kitle indeksi, bir kişinin sağlıklı kiloda olup olmadığını belirlemek için basit bir formül olarak tasarlandı.
BMI, sonuçları boy ve kiloya göre hesaplayan basit bir matematik formülünden türetilmiştir:
BMI = ağırlık (kg) / boy2
Sonuçlar, bir kişinin aşırı kilolu, zayıf veya sağlıklı kiloda olup olmadığını tanımlar:
18.5 altı = Zayıf
18,5 – 25 = Sağlıklı kilo
25+ = Fazla kilolu
30+ = Obez
Ancak, tartıda görünen kilonuz ile BMI, benzer bir hatayı paylaşıyor, kas tonusunu veya kilonuzu etkileyen diğer faktörleri hesaba katmıyor. Bu yüzden kendinizi şişman değil de ağır hissediyor olabilirsiniz.
Bu da bizi kas ve yağ tartışmasına getiriyor. Kasın yağdan daha ağır olduğu yönünde yaygın bir kanı olmasına karşın, durum aslında öyle değildir. Bir kilo kas ve bir kilo yağ tam olarak aynı, yani bir kilo ağırlığındadır. Fark ise şurada: Kas, yağdan daha yoğundur ve vücudunuz kas kütlesi kazandıkça, fiziksel kilonuz ne olursa olsun daha ince görünürsünüz.
Dolayısıyla, son zamanlarda aşırı güç isteyen kuvvet antrenmanları ve egzersizleri yapıyorsanız, harika görünmenize rağmen tartıdaki sayının düşmemesinin muhtemel nedeni budur.
Tartıya çıkmaksızın başarınızı nasıl ölçebilirsiniz?
Öncelikle kendinize gerçekçi bir hedef belirleyin. Bu da mevcut bedeninizden 2-3 beden daha küçük bedene ulaşmayı hayal etmemeniz gerektiği anlamına geliyor.
Tartı kilolu olduğunuzu söylemesine rağmen şişman olmadığınızdan eminseniz, bundan emin olmanın yollarından biri , önemli vücut bölgelerinin (kolların üst kısmı, bel, popo, uyluklar vb.) çapını bir mezurayla ölçüp not etmektir.
Sağlığınızın en temel ölçüsü belinizin ölçüsüdür. Yüksek bel ölçülerine sahip erkekler ve kadınların, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riski yüksektir. Erkeklerde bel ölçüsü 94 cm’den , kadınlarda ise 80 cm’den fazla ise risk altında oldukları anlamına gelir.