Zayıflama diyetleri söz konusu olduğunda medya ve gıda sektörünün pompalamasıyla moda olan pek çok yanıltıcı trendle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar arasından gerçekten işe yarayan, bilimsel kanıtlarla desteklenmiş olanları seçmekte güçlük çekiyor olabilirsiniz. Sağlığınız için potansiyel fayda sağlayan ve sağlam bilimsel desteğe sahip 4 diyet seçeneğini sizler için derledik.
İşte etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış en sağlıklı diyetler:
Düşük Karbonhidrat Diyeti
İçerdikleri: Et, tavuk, balık, meyve ve sebzeler, baklagiller, süt ürünleri
Yasaklılar: Ekmek, makarna, mısır gevreği, işlenmiş şeker
İşlenmiş karbonhidratlar, obezitenin en büyük sorumlusudur. Düşük karbonhidrat diyetleri, kilo vermeye ve/veya genel sağlıklarını iyileştirmeye çalışan insanlar için ideal bir beslenme rutinidir. Deneyler, işlenmiş karbonhidratlları sınırlayan diyetlerin, doğru uygulandığında etkili kilo vermede önemli rol oynadığını ortaya koyuyor.
Düşük karbonhidratlı diyetler zaman zaman farklı isimler altında karşımıza çıkıyor. En popülerleri arasında keto diyeti, paleo diyeti ve Atkins diyetini sayabiliriz. Düşük karbonhidratlı Akdeniz diyeti gibi diğer diyet yaklaşımlarıyla da birleştirilebilir.
Akdeniz Diyeti
İçerdikleri: Meyve ve sebzeler, deniz ürünleri, kuruyemişler, tam tahıllar
Yasaklılar: İşlenmiş gıdalar, işlenmiş şeker, rafine tahıllar
Akdeniz diyeti, üzerinde en çok çalışılan popüler diyetlerin başında geliyor. İtalya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin taze gıdalar ve yağsız proteinler içeren geleneksel beslenme rutinine dayanan Akdeniz diyetinin, felç, kalp hastalığı, Alzheimer ve diyabet riskini düşürdüğü araştıralarla da destekleniyor.
Akdeniz diyeti, kalori sayımı ya da katı porsiyon direktifleri içermediği için pek çoğumuz için uygulaması en kolay diyetlerden biridir. Belirli bir günlük beslenme planına bağlı kalmadan yeme alışkanlıklarını değiştirmek ve düzenlemek üzerine kuruludur. Ayrıca, sayısız sebze seçeneği ile vejateryenler için en ideal diyettir.
Düşük FODMAP Diyeti
İçerdikleri: Çoğu meyve ve sebze, yağsız et, pirinç, hayvansal olmayan süt (soya sütü, hindistancevizi sütü vb.)
Yasaklılar: Soğan, sarımsak, çoğu süt ürünü, yüksek fruktozlu mısır şurubu, bazı meyve ve sebzeler
Düşük FODMAP diyeti, özellikle Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) veya diğer inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) türleri ile mücadele eden kişiler için tasarlanmıştır. FODMAP, soğandan sarımsağa, buğdaydan süte kadar pek çok gıdada bulunan fermente edilebilir şekerlerin belirli bir türünü ifade eder. Ne yazık ki, bu bileşikler genellikle IBS hastaları için sindirim sorunlarına neden olur, bu nedenle düşük FODMAP diyeti, Huzursuz Bağırsak Sendromu olan kişiler için vazgeçilmez bir standarttır.
DASH Diyeti
İçerdikleri: Meyve ve sebzeler, az yağlı süt ürünleri
Yasaklılar: Tuzlu atıştırmalıklar, kırmızı et
Açılımı, “Hipertansiyonu Durduran Diyet Yaklaşımları” olan DASH, kan basıncını düşürmek ve kalp sağlığını iyileştirmek için tasarlanmış bir diyettir. Meyve ve sebzelere odaklanır ve aşırı tuza ihtiyaç duymadan lezzetli yemekler yaratmaya yönlendirir. Bu diyet, kan basıncını düşürmesi gereken insanlar için hayat kurtarıcı olabilir.