Saç Örgüsü Çeşitleri: Farklı Stilleri Nasıl Yapabilirsiniz?

İster özel bir gecede sofistike bir görünüm ister saçınızı derli toplu tutmak için olsun, şık bir saç örgüsü her durumda saçınızı şekillendirmenin en iyi yollarından biridir. Şelale örgüsü karmaşık görünse de, herkesin yapabileceği basit ve romantik bir stildir. Eşsiz bir görünüm verirken aynı zamanda saçlarınızı açık ve dalgalı tutmanızı sağlayan kolay bir örgü tekniğidir. Balıksırtı örgü, her daim zarif ve sofistike bir görünümü garantiler. Daha karmaşık Fransız ve Hollanda örgüleri ise farklı ve çarpıcı bir görünüm arayanlar için biçilmiş kaftandır. Afrika örgüsü ise sadece Afro-Amerikalıların tercih ettiği bir saç modeli olmaktan çıkıp, kalabalık arasından sıyrılmaktan çekinmeyen cesur bir görünümü yeğleyenlerin rağbet ettiği bir stil olmayı sürdürüyor.

İşte farklı örgü modelleri ve teknik sırları:

Balıksırtı Örgü

balıksırtı saç örgüsü -
Erdal Hair Design


Balıksırtı örgünün temeli iki ayrı saç tutamından oluşan şeritlerdir. Soldaki saç tutamının dış tarafından küçük bir parça alıp sağ tarafa yerleştirin. Daha sonra aynı şeyi sağdaki tutamda uygulayın. Şeritler ortada çarprazlanarak işlemi tekrarlayın, küçük bir parçayı daima dışarıdan içeriye doğru örün.

Şelale Örgü

Şelale saç örgüsü
Ceyhun Işık Hair

Balıksırtı örgünün aksine, şelale örgü için üç tutam saç gereklidir. Şelale örgüsüne başlamadan önce, açık bırakılacak saçın dalgalı mı yoksa düz mü olacağına karar vermelisiniz. Buna göre o kısmı şekillendirebilirsiniz. Saçlar her zaman kullanılan yönde ya da ortadan ikiye ayrılır. Başlarken saçın ön bölümünden bir tutam alıp üç eşit kesite ayırın. En önde kalan kesite A, ortadaki kesite B, en arkada kalan keside de C diyelim. Elinizde tuttuğunuz C’yi diğer iki parça arasından geçirin. Bu parçayı kakül gibi öne doğru bırakın. C’nin önünde kalan B’yi ise arkaya doğru uzatın. Bunun sonucunda C aşağıda kalacak ve A yay şeklinde arkaya doğru uzanmış olacak. B kesitini ise sıradaki tutam için elinizde tutun. Arkadan yeni bir küçük tutam alıp bu parçayı A ve B arasından geçirin. Geçirdiğiniz tutamı ilk seferde olduğu gibi yine öne doğru bırakın. Ardından altta kalan C’yi kıvırarak tekrar yeni bir tutam alın. Örmek istediğiniz bölümün tamamı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. 

Fransız Örgüsü ve Hollanda Örgüsü

Fransız Örgü
Alexandra Wilson
Alexandra Wilson
Hollanda Örgüsü


Üç parçalı örgünün bir başka temsilcisi de bölgeye bağlı olarak köylü örgüsü olarak da adlandırılan Hollanda veya Fransız örgüsüdür. Burada üç saç kesitine ihtiyacınız var. Her örgü ile üç kesite daha fazla saç entegre edilir. Şelale örgünün aksine saçlar üç tutamda kalır. Ne kadar uzun örerseniz örgü o kadar kalın olur. Bunun bir Fransız örgüsü mü yoksa bir Hollanda örgüsü mü olacağını örgünün yönü belirler. Fransız örgüsünde, tutamlar daima dışarıdan ortaya doğru örülür. Örgü böylece eklenen şeritlerin altında kalır. Hollanda örgüsü ise merkezden dışa doğru örülür. Burada örgü, eklenen tutamların üzerine uzanır.

Afrika Örgüsü (Cornrow)

Afrika örgüsü
Instagram @ersinkoose


Afro-Amerikan kültüründe önemli bir rol oynayan Cornrow örgüsü, 90’larda çok kıvırcık saçlı olanlar tarafından tercih edilen, saçı yatıştırmak için genellikle yağlı pomatların kullanıldığı bir örgü stiliyken, günümüzde her tür saça uygulanıyor ve ardından mükemmel topuzlar ve atkuyruklarına dönüştürülebiliyor. Bu örgünün mümkün olduğunca kafa derisine yakın olması gereklidir. Bunun için ellerin çok düz tutulmasına ve saçların kaldırılmamasına dikkat edilmelidir. Her örgü ile yeni saç eklenir. Bunlar örgünün altından geçirilir. Afrika örgüsü ve Twist örgü için mutlaka bir profesyonele başvurmanızı öneririz.

Twist Örgü

Twist örgü
Instagram, raffa_styles

İki parçalı örgülerden biri olan Kordon için iki saç tutamı gereklidir. İlk olarak, her iki şerit aynı yönde tek tek uzunlamasına döndürülür. Daha sonra iki tutam birlikte ters yöne bükülür. Bu, ortaya çıkan kordonun stabil olmasını ve kendi başına sağlam durmasını sağlar.

Önerilenler

Benzer İçerikler