Kaşıntılı saç derisi ürün birikiminden, kepekten ya da iltihaplanmadan kaynaklanıyor olabilir, ancak çözüm aramadan önce sorunun kökenini gerçekten anlamak önemli.
Kaşıntılı saç derisi probleminin en yaygın üç nedeni:
1. Saçınızı Islakken Toplamak
Uzmanlara göre, bazen kaşıntılı saç derisinin nedeni saçınızı üstün körü ve alelacele kurutmanız veya hala ıslakken toplamanız olabilir. Bu yüzden saç kurutma alışkanlıklarınız saçınız ve saç derinizin sağlığı açısından önem taşıyor.
Islak saç telleri çok daha esnektir, bu yüzden saç tokasıyla onları daha fazla gerdiğinizde saçlarınızın bu ek gerilimle kopup kırılma riski yüksektir. Saçınızı ıslakken toplamanız gerekiyorsa, kırılmasını mümkün olduğunca önlemek için gevşek bir topuz veya örgü tercih edin.
Islak saçınızı atkuyruğu ile tepeden topladığınızda ya da topuz yaptığınızda, doğal hava ile saçlar tamamen sıkışmış bir halde kurur, bu da nemin saç derinizde hapsolmasına yol açar. Bildiğiniz gibi su, bir başka deyişle nemli ortamlar bakteriler için en verimli üreme alanlarından biridir. Saçınızı tepede topladığınızda tamamen kuruması güçleşir ve kuruyana dek geçen süre içinde bakteri üreterek kaşıntıya neden olabilir.
Nasıl ki çamaşırlarınızı tam kurumadan nemliyken katladığınızda bakteriye, dolayısıyla da kötü kokmalarına neden oluyorsa, saçınızı da tam kurumadan toplamamaya dikkat etmelisiniz. Topuz yapmadan önce saç derinizin ve saçınızın %100 kuruduğundan emin olun. Saç derinizin düzgün bir şekilde kurumaması, genellikle saç derisindeki kaşıntının bir numaralı sebebidir.
2. Alerjik reaksiyonlar
Saç boyaları ve ürünleri kimi ciltlerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerjiniz olan kimyasalı keşfedip onu ihtiva eden ürünlerden kaçındığınızda, alerjik reaksiyon, dolayısıyla kaşıntı genellikle kendi kendine geçer. Alerjiye hangi kimyasalın neden olduğunu belirlemek için mutlaka bir dermatoloğa gidip test yaptırmanız gerekir.
3. Kepek ve Seboreik Dermatit
Kaşıntılı bir kafa derisinin en yaygın nedenleridir. Vücudunuzun, mantar enfeksiyonlarına karşı reaksiyonu saç derisinde kaşıntı ve dökülmedir. Mantar enfeksiyonuna sebep olan maya normalde kafa derisinde ve vücudun diğer tüylü bölgelerinde yaşar, ancak sorun aşırı maya üretiminde ortaya çıkar. Bu üretimi denetim altına almak için geliştirilen yüksek performanslı kepek önleyici şampuan ve saç kremlerini kullanabilirsiniz. Daha ciddi vakalar için mutlaka doktorunuza başvurun.