Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Bilim insanları, yıllardır bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar üzerine sayısız araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmalar, vücudun savunma sistemine doğrudan katkısı bulunan bazı besinlerle ilgili ortak sonuçlara vardı.

Sağlığımızı korumanın en temel yolu güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktan geçiyor. Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşuyor. Bunlar birlikte, vücudun enfeksiyona veya hastalığa neden olan virüsler ve bakterilerle savaşmasını sağlıyor. Beslenme rutininize belirli yiyecekleri dahil ederek bedeninizin bağışıklık tepkisini güçlendirebilirsiniz. İşte, bilimadamlarının hemfikir olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendiren o besinler:

1.Yaban Mersini 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Yaban mersini, bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan ve antosiyanin adı verilen bir tür flavaonoid içerir. 2016 yılında yapılan bir araştırma, flavonoidlerin solunum yolunun bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Araştırmacılar, flavonoid yönünden zengin yiyecekleri yiyenlerin üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı geçirme olasılığının, almayanlara göre daha düşük olduğunu keşfetti. 

2. Zerdeçal 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Dünyada pek çok kültürde yemeklerde kullanılan bu sarı baharat, bazı alternatif ilaçlarda da mevcut. Zerdeçal tüketmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini iyileştirebilir. Bu, zerdeçaldaki bir bileşik olan kurkuminin niteliklerinden kaynaklanır. 

3. Yağlı Balık 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Somon, ton balığı ve diğer yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. 2014 raporuna göre, uzun süreli omega-3 yağ asitleri alımı romatoid artrit (RA) riskini azaltabilir. 

4. Bitter çikolata 

Bitter çikolata, vücudun hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek teobromin adlı bir antioksidan içerir. Olası faydalarına rağmen, bitter çikolata kalori ve doymuş yağ bakımından yüksektir, bu nedenle ölçülü olarak tüketmekte fayda var. 

5. Brokoli 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Brokoli başta önemli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak yenmesi tavsiye ediliyor. 

6. Zencefil 

Zencefil, sadece yemek ve tatlılarda değil, çaylarda da kullanılır. Bir araştırmaya göre, zencefil anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. 

7. Tatlı Patates 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Tatlı patatesler, patatesin kabuğuna turuncu rengini veren bir tür antioksidan olan beta karoten bakımından zengindir. Beta karoten bir A vitamini kaynağıdır. Cildin sağlıklı olmasına yardımcı olur ve hatta ultraviyole (UV) ışınlarından kaynaklanan cilt hasarına karşı bir miktar koruma sağlayabilir. 

8. Ispanak 

Birçok temel besin ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Flavonoidler, karotenoidler, C ve E vitamileri içeren bu güçlü sebze, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Araştırmalar, ayrıca flavonoidlerin sağlıklı insanlarda soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olabileceğini de gösteriyor. 

9. Kefir 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Sağlığa faydalı canlı bakteri kültürlerini içeren fermente bir içecektir. Araştırmalar, kefir içmenin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini gösteriyor. Çeşitli araştırmalar düzenli kefir tüketiminin bakterilerle savaşma ve vücuttaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

10. Ayçekirdeği

Ayçekirdeği salatalara veya kahvaltı kaselerine lezzetli bir katkı sağlayabilir. Zengin bir antioksidan olan E vitamini kaynağıdır. E vitamini de bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir. Bunu, hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşarak yapar.

11. Badem

Badem başka bir mükemmel E vitamini kaynağıdır. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif içerir. Bir avuç ya da çeyrek fincan badem, bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek sağlıklı bir atıştırmalıktır.

12. Portakal veya Kivi

Portakal ve kivi, birçok insanın soğuk algınlığı hissettiğinde başvurduğu vitamin olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. 

13. Kırmızı Dolmalık Biber

Meyve şekerinden kaçınmaya çalışan insanlar için kırmızı dolmalık biberler mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Pişirme yöntemleri üzerine yapılan bir araştırmaya göre, kırmızı dolmalık biberlerin kızartılması ya da kavrulması, besin içeriğini buharda pişirmekten veya kaynatmaktan çok daha iyi korur.

14. Sarımsak 

Soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olan sarımsak, diğer hastalıkların önlenmesi için kullanılan yaygın bir ev ilacıdır. 

15. Yeşil Çay 

Bağışıklığınızı Güçlendiren Besinler

Yeşil çay sadece az miktarda kafein içerir, bu nedenle siyah çay ya da kahveye ideal bir alternatiftir. Tıpkı yaban mersini gibi, yeşil çay da flavonoidler içerir, bu da soğuk algınlığı riskini azaltabilir. 

Önerilenler

Benzer İçerikler