Yaş ilerledikçe şekillenen göz ve çevresi, yerini göz altı torbalarına ve göz kapağı sarkmalarına bırakıyor. Hayat temposunun içinde eklenen kırışıklıklar ile kişi daha yorgun ve yaşlı bir görünüme sahip oluyor. Hal böyle olunca daha genç ve dinç bir görünüme sahip olmak için sarkıklıklar ve torbaların giderilmesinin yöntemlerinden biri göz kapağı ameliyatı oluyor. Hem alt göz kapağında hem üst göz kapağında göz estetikleri yapılabiliyor. Peki göz kapağı düşüklüğü ameliyatı için neler yapılmalı? Bu ameliyatlar nasıl yapılıyor?
Göz kapağı estetiği ameliyatı (blefaroplasti) yapılmadan önce kişide var olan göz tansiyonu ve kuruluğu, yüksek tansiyon gibi önemli durumlar muhakkak doktora bildirilmelidir. Aynı zamanda eğer ameliyat olunması kararlaştırılmış ise, bir hafta-on gün öncesinden itibaren aspirin ve türü ilaçlar alınmamalı, sigara kullanılmamalı ve kan sulandırıcı etki gösterecek maddeler tüketilmemelidir. Göz estetiklerine bakacak olursak ise alt göz kapağı estetiği ve üst göz kapağı estetiği olmak üzere iki başlıkta inceleniyor.
Üst Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Üst göz kapağı estetiğinde öncelikle kişinin göz ve göz kapağı simetrisi ölçülür, göz kapağı hareketleri izlenir, deri ve kas miktarı ölçümlenerek çıkarılacak miktar belirlenir ve çizim yapılır. Ameliyatta lokal anestezi kullanılır ve kişi uyanık olarak ameliyat gerçekleşir fakat genellikle ağrı-sızı hissedilmez. Ameliyat süresi ise bir veya iki saat arasında duruma göre değişkenlik gösteriyor. Ameliyatta çizim yerlerinden kesim ile deri ve kas çıkarımı yapılır ve bu işlem yeterli gerginliği sağlar. Kesiklerin gizlenmesi açısından genellikle kesikler kişinin göz kapağı katlanma çizgilerinin oradan yapılır.
Alt Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Alt göz kapağı estetiğinde kişinin yanak fonksiyonları da önemli bir sebep olduğu için yanak da değerlendirmeye alınır. Yaş ilerledikçe yanağın aşağı doğru ilerlemesi ve çökmesi, alt göz kapağının şekil değiştirmesini etkileyen faktörlerdendir. Üst kös kapağı estetiğinden farklı olarak bu ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Ameliyatta kesi göz altı kirpiklerinin hemen altından atılır ve deri kas ile birlikte kaldırılarak işlemler yapılır. Burada yağ yastıkçıklarında küçültmeye gitmek yerine bu yağ birikimini göz çukuru ve kenarlarına yaydırılarak işlem yapılır. Bu sayede torbaların görünümü yok olur ve çökkünlük ortadan kalkar. Eğer yapılan işlemler yeterli gelmezse son olarak yağ enjeksiyonu işlemi uygulanır. Ameliyat süresi ise iki ila dört saat arasında gerçekleşir.
Göz Estetiği Ameliyatı (Blefaroplasti) ve İyileşme Süreci
Göz estetiklerinde iyileşme süreci genel olarak bir-iki aya yayılsa da kişi bir hafta 10 gün içerisinde kendisini toparlar. Ameliyat sonrası şişlik ve morluklar gözlenebilir fakat bu geçici bir durumdur. Bu tür izler ortadan kalktıkça ameliyatın sonuçları daha çok belirginleşecek ve kişi genç görünümüne kavuşabilecek. Gerektiği takdirde soğuk uygulayabilir, krem sürebilirsiniz. Daha spesifik yapmanız gerekenler ameliyatın nasıl geçtiğine ve göz fonksiyonlarınıza göre değişkenlik göstereceği için doktorunuzdan detaylı öğrenebilirsiniz. Göz estetikleri sonrası genel dikkat etmeniz gereken tek şey ise kendinizi güneşten korumak olacaktır.