Covid-19: Olan Biten

13 Mayıs Çarşamba

Koronavirüs dünya genelinde 4 milyon vakanın üzerine Türkiye 13 Mayıs tablosundaki son durumu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu. Bakan Koca açıklamasında, “Yoğun bakımdaki hasta sayımız ilk kez 1.000’in altına düştü” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde koronavirüs verileri ve son 24 saatlik verilerle güncellendi. Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, dünyada Kovid-19’a yakalanan kişi sayısı 4 milyon 400 bin 900’e çıktı.

ABD’nin ardından en fazla vaka görülen ülkeler sırasıyla İspanya (271 bin 95), Rusya (242 bin 271), İngiltere (229 bin 705), İtalya (222 bin 104), Brezilya (180 bin 737), Fransa (178 bin 60) ve Almanya (173 bin 824) oldu.

Türkiye’de vaka sayısı son verilerde 143 bin 114 olarak açıklandı. İşte Covid 19 risk haritasında son gelişmeler:

1 Nisan Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, COVID-19 nedeniyle Türkiye’de can kaybının 277’ye yükseldiğini açıkladı.

Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kapsamlı bir COVID-19 zirvesi daha gerçekleştirildiğini aktardı. Ayrıca, dünya genelindeki COVID-19 vaka durumunu açıkladı. Buna göre, dünya genelinde enfekte olan kişi sayısının 830,000’i aştığının, 40,700’den fazla hastanın hayatını kaybettiği ve 175,000’in üzerinde kişinin de iyileştiğini dile getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında yurt içi ve sınır ötesindeki birliklerde gerekli tüm önlemlerin alındığını açıkladı. Mevcut tedbirlerin yanı sıra Suriye’nin kuzeyinde görev yapan harekat bölgelerindeki birliklerin giriş ve çıkışlarına sınırlama getirildiği, bölgedeki birliklere ateş ölçerler, hijyen paketleri, maske ve dezenfektanlar gönderildiği açıklandı.

COVID-19 ile birlikte mücadele ve daha güzel günler temennisiyle İtalya ve İspanya için hazırlanan sağlık malzemeleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A-400M tipi uçak ile yola çıktı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, 62 kamu kurum ve kuruluşuna 2020 yılı içerisinde 6,219 ilave atama yapılacağının haberini verdi. Söz konusu atamaların COVID-19’la mücadele süresince kamu hizmetlerinin aksamaması ve etkin mücadelenin yürütülebilmesi için destek bir güç niteliği taşıdığı belirtildi.

31 Mart Salı

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Son 24 saatte 2704 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 46 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 13 bin 531’e, can kaybı 214’e ulaştı. Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 243 oldu.” denildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 243 oldu.” dedi.

Sağlık BakanlığıHalk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayla, ülke genelinde laboratuvar tanı kapasitesinin artırılmasına yönelik COVID-19 Tanı Laboratuvarlarının yetkilendirilme çalışmalarının başladığı bilgisi verildi. Sağlık Bakanlığınca, ülke genelinde 44 ilde 73 merkezin yetkilendirildiği, yetkisi olmadığı halde tanı testlerini çalıştığı tespit edilen merkezler hakkında yasal inceleme ve cezai işlem başlatılacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Dayanışma Kampanyası başlattıklarını açıkladı. Kampanya genelinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, yardım hesabı oluşturulduğu ve mesaj yoluyla da bağış yapılabileceği bilgisi aktarıldı.

Günlük kazançla geçimini sürdüren kişiler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlara destek vermek için başlatılan bir dayanışma olduğuna yönelik açıklama yapıldı.

İl ve İlçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşların belirlenerek, yardımların kendilerine ulaştırılacağı da gelen bilgiler arasında.

Kampanyaya verdiği desteği gösteren Erdoğan, yedi aylık maaşını ihtiyaç sahiplerine bağışladı. Bakanlar ve kabine üyeleri toplamda 5 milyon 200 bin liralık bir bağışta bulunmuş oldular. Bu süreç içerisinde en büyük katkının iş adamları ve hayırseverlerden gelebileceği dile getirilirken kampanya sürecine katılım çağrısı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden yapılan açıklamada, COVID-19 tedbirleri kapsamında “Seyahat İzin Belgesi” başvurularının e-Devlet’ten yapılabileceği açıklandı.

30 Mart Pazartesi

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 1610 kişiye COVID-19 tanısı konulduğunu, 37 kişinin daha hayatını kaybettiğini, toplam vaka sayısının 10 bin 827‘ye, can kaybının da 168‘e ulaştığını açıkladı.

Son rakamlara göre, yapılan toplam test sayısı 76 bin 981, toplam vaka sayısı 10 bin 827, toplam vefat sayısı 168, toplam yoğun bakım hasta sayısı 725, toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 523, toplam iyileşen hasta sayısı 162 oldu.

————

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği vereceğiz.” dedi.

İstanbul’da yolcu taşımacılığı yapılan deniz otobüsü, feribot seferleri durduruldu.

29 Mart Pazar

Sağlık Bakanlığının güncellediği verilerle, toplam test sayısı 65 bin 446, vaka sayısı 9 bin 217, hayatını kaybeden bireylerin sayısı 131, yoğun bakım tedavisi gören hasta sayısı 568, entübe edilenlerin sayısı 394, iyileşen hasta sayısı da 105 oldu. Bugünkü test sayısı 9 bin 982, vaka sayısı 1815, vefat sayısı ise 23 olarak kayıtlara geçti.

Alınan Önlemler

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter hesabından iç hat seferlerinde uygulanacak kurallarla ilgili açıklama yaptı. Yolcuların işlemlerini seyahat izin belgesiyle yapabileceğini belirten Ekşi, iç hat seferleri için uçak içinde yan koltukları boş bırakma uygulamasına geçileceğini bildirdi. Seyahat izin belgesi olmayan biletli yolcuların uçuşa kabul edilmeyeceği ve yolcuların evrakını yanında bulundurması gerektiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığının, 81 ilin valiliğine salgın tedbirleri kapsamında gönderdiği genelgeye göre, saat 00.01’den itibaren İstanbul, Ankara, İzmir’de taksilerin trafiğe çıkışları sınırlandırıldı. İstanbul, Ankara, İzmir’de bugün saat 24.00’e kadar plakasının son rakamı “tek”, bu saatten sonra “çift” olan taksiler trafiğe çıkabilecek.

COVID-19 tedbirleri kapsamında Suudi Arabistan’dan dönen ve 15 Mart’ta Ankara’da Kredi Yurtlar Kurumu Gölbaşı Yerleşkesi’nde karantinaya alınan vatandaşların, bugün yapılması planlanan tahliye işlemleri, sağlık taramalarının devam etmesi nedeniyle ertelendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı üzerine COVID-19 tedbirleri kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına bağlı dikimevinde günde 100 bin bez maske üretildiği bilgisi verildi.

Polis ekiplerince, fahiş fiyatla mal sattıkları ve vatandaşların sağlığını tehlikeye soktukları tespit edilenlere yönelik 9-28 Mart’ta 30 ilde düzenlenen operasyonlarda 160 kişi gözaltına alındı. MEB tarafından COVID-19 önlemleri kapsamında meslek liselerinde bir haftada üretimi yapılan 500 bin maske, başta sağlık kurumları olmak üzere ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırıldı.

Alınan Önlemler

Harem Otogar İşletmesi, COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan ”şehirler arası seyahat kısıtlaması” kararının ardından faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.

İletişim Bakanlığı, medya çalışanları için ”Medya Mensuplarının Görevleri Sırasında Virüse Karşı Dikkat Etmesi Gereken Hususlar” başlıklı bir rehber hazırladı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, virüs salgını sebebiyle çocukların market ve Pazar yerlerine alınmamasının kararlaştırıldığını bildirdi. Yerlikaya, ayrıca taksi ve internet tabanlı uygulamalar vasıtasıyla şahsi araçların şehirler arası toplu ulaşım aracı olarak kullanılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

28 Mart Cumartesi

Sağlık Bakanlığı, 28 Mart itibariyle Türkiye’de yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin ve vakaların sayısını açıkladı.

Türkiye’de bugüne kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 108 oldu. Toplam vaka sayısı ise 7 bin 402 olarak açıklandı.

İtalya’da Covid-19’dan ölenlere ilişkin rapor açıklandı:

Yeni tip Korona virüs (Covid-19) pandemisinin Avrupa’daki merkez üssü olan İtalya’da vakalara ilişkin yeni rapor açıklanırken, Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) Başkanı Silvio Brusaferro da ülkede uygulanan sıkı karantina tedbirlerinin etkisinin virüsün yayılmasını yavaşlatmada kendisini göstermeye başladığını söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı, huzurevlerini yakından takip etmek üzere ülke genelinde “Takip İzleme Birimleri” oluşturduklarını açıkladı. 

Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Covid-19’la mücadelede oluşturulan yeni birimler ve huzurevlerinde alınan ilave önlemleri paylaştı. Yaşlı vatandaşların en fazla risk taşıyan grupta yer aldığına işaret eden Selçuk, huzurevlerini yakından takip etmek üzere ülke genelinde “Takip İzleme Birimleri” oluşturduklarını bildirdi.

27 Mart Cuma

Güncelleme:

ALINAN YENİ TEDBİRLER

  • Şehirler arası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır.
  • Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçirecektir.
  • Toplu taşıma da seyrek oturma düzeni
  • Piknik alanları gibi ören yerleri, hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de toplu olarak bir arada bulunulmayacak.
  • Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun olarak, celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacak.
  • Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.
  • Tüm illerimizde, valiler başkanlığında pandemi grubu oluşturularak gerektiğinde o şehire ilave tedbirler uygulanacak

Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyük şehirlerimiz olmak üzere 30 büyük şehrimizin tamamında bu tedbirler titizlikle uygulanacaktır.

Son Durum:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koca, “Son 24 saatte 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayısı toplam 5 bin 698 ,can kaybımız 92’yi buldu” dedi.

Yeni Önlemler:

COVID-19 ile mücadelede İçişleri Bakanlığı’nın aldığı önlemlere ilişkin, ilçe, mahalle ve semt pazarlarında uyulması gereken kurallar yeniden düzenlendi.

Genelgeye uyarınca, vatandaşların temel gıda ve temizlik maddelerinin satıldığı pazarlarda genel ihtiyaçların dışındaki maddelerinin satışına müsade edilmeyecek. Ambalajı olmadan satılan sebze ve meyvelerin tüketicilere temas etmeden, doğrudan pazar esnafı tarafından hijyen koşullarına uyarak poşetlenmesi ve bu şekilde satışının yapılması sağlanacak.

Sosyete pazarları başta olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışı bugün saat 17.00’den itibaren geçici olarak durduruldu. Pazar yerlerinde yoğunluğu azaltmak için tezgahlar arasında en az 3 metre mesafe bırakılacak.

Resmi Gazetede yapılan açıklamayla adli konulara ilişkin süreler 30 Nisan 2020’ye kadar durduruldu, duruşmaların ertelenmesine yönelik HSK’ye yetki verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS sınavının yalnızca birinci dönem ders müfredatını içeren soruları kapsayacağını bildirildi. Selçuk, 7 Haziran 2020’de gerçekleşmesi planlanan sınavın şu an için ertelenme durumunun olmadığını belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığına ait kadrolara 14 bin işçi alımı işlemlerinin başladığını bildirildi. Başvuruların İŞKUR merkezlerine gidilmeden dijital olarak e-Devlet ya da ‘esube.iskur.gov.tr‘ üzerinden yapılacağı söylendi. Ayrıca ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik iletişim merkezlerinden de başvuruda bulunulabilecek. Son başvuru tarihi 30 Mart.

26 Mart Perşembe

“Can kaybımız 75’e, hasta sayımız 3 bin 629’a ulaştı”koronavirüs Covid19Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 75’e, vaka sayısı ise 3 bin 629’a yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün 16 kişinin daha hayatını kaybettiğini, 1196 yeni vaka tespit edildiğini bildirdi.

Dünya çapında koronavirüs bulaşan kişi 500 bini aştı. Belçika’da virüs kapan onlarca bebek ve çocuk hastaneye kaldırıldı. Başbakan yardımcısının corona virüse yakalandığı İspanya’da bir günde 655 insan yaşamını yitirdi. Yunanistan Batı Trakya’da bir Türk köyü topyekun karantinaya alındı, Romanya’da Sağlık Bakanı istifa etti. İtalya’da ise ölenlerin sayısı son 24 saatte 662 artarak 8 bin 165’e yükseldi.

Geç saatlerde corona virüsü güncel vaka sayısıyla ilgili açıklama yapan Koca, şunları söyledi;

“SON 24 SAATTE 5.035 test sonuçlandı. 561 tanı kondu. 15 hastamız hayata veda etti. Bugüne dek kaybettiğimiz hasta sayısı 59. Toplam hasta sayımız 2.433. SAYILAR, KAYIP ACISINI, ENDİŞEYİ İFADE EDEMEZ. Sıfır riskle yaşamaya çalışalım. Bizi hayata tedbir bağlar.”


25 Mart Çarşamba

Güncel İstatistikler

Son 24 saat aralığında toplam 3 bin 952 test uygulandı.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 343 yeni vaka tespit ettiklerini açıklarken, COVID-19 pozitif olan yedi hastanın daha hayatını kaybettiğini aktardı. Hayatını kaybedenlerin arasında bir de KOAH hastası bulunuyor. İlk vaka teşhisinden bu yana Türkiye’de COVID-19 salgını yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 44’e yükselirken, toplam vaka sayısı ise 1872 oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına kaynak tutarını 135 milyon liradan 180 milyon liraya çıkardıklarını açıkladı. 

Hangi Tedbirler Alındı?

Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 için Çin’den getirilen ilaçların ambulans uçaklarla 40 şehre gönderildiğini ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalar için kullanılacağını açıkladı.

COVID-19 salgını kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans ile kabine üyeleriyle toplantı gerçekleştirdi.

Resmi Gazete’de, Sağlık çalışanlarının kamuya ait sosyal tesislerden toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak faydalanması kararı yayımlandı. Virüsün yayılmasının önüne geçmeye yönelik önlemler kapsamında, kamu ve özel sektördeki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personeli, Başkentray, Marmaray ve İzban seferlerinden 31 Mayıs 2020’ye kadar ücretsiz faydalanacak. Ayrıca, sağlık personeli kamuya ait sosyal tesislerden de aynı tarihe kadar ücretsiz yararlanabilecek.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2 bin 500 maske üretimi için gerekli malzemelerin Birlik tarafından karşılanacağını duyurdu ve süreç boyunca mümkün olan tüm desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Covid-19 tedbirlerine ilişkin üretim faaliyetlerine Bilim ve Sanat Merkezlerinin de destek vereceğini açıkladı. Ve sağlık çalışanları için yüz koruyucu siperlerin üretimine başlandığı bilgisini verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB’den altı milyon liraya kadar destek verileceğini belirtti. KOSGEB’in geri ödemeli desteklerinin ve 30 Haziran’a kadar olan alacaklarının üç ay ötelendiğini de ekledi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre COVID-19 salgını nedeniyle vatandaşların toplu ulaşım kullanımları önemli oranda azaldı. TF1 Maçka-Taşkışla ve TF2 Eyüp-Piyer Loti teleferik hatlarının seferleri yarın itibarıyla geçici olarak durdurulacağı bilgisi verildi. Ayrıca T3 Kadıköy-Moda Tramvay Hattı’nda da yolcu sayısı yüzde 85 düzeyinde azaldığı açıklandı. Bu nedenle 10 dakikada bir yapılan seferler yarın itibarıyla 20 dakikada bir gerçekleştirilecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Resmi Gazete’de yayımladıkları belgeyle COVID-19 salgını nedeniyle uçuşu iptal edilen yolcunun, hava taşıma işletmesinin boş koltuk durumuna bağlı olarak istediği bir tarih için bilette değişiklik yapma veya bileti açığa alma hakkı olacağını bildirdi. Yolcu, açığa alınıp kullanılmayan biletin iadesini, uçuş yasakları kalktıktan sonraki iki ayın ardından hava taşıma işletmesinden alabilecek.

24 Mart Salı

Güncel Rakamlar

Fahrettin Koca saatler önce yaptığı açıklamada, COVID-19 sebebiyle hayatını kaybeden vaka sayısının 37’ye çıktığını bildirdi. Son 24 saatte 3 bin 672 test sonuçlandı. 293 yeni tanı kondu. Artan rakamlarla birlikte toplam pozitif vaka sayısıysa 1529 oldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından aktarılan rakamlara iyileşen vaka sayısı eklemedi. Fahrettin Koca, COVID-19 sürecinde olumlu gelişme göstersen bireyler olduğunu belirtirken 14 günlük zaman diliminin sona ermesi gerektiği için net bir sayı veremediğini açıkladı.

Alınan Önlemler

İçişleri Bakanlığı, yayınladıkları ek genelgeyle marketlerin çalışma saatlerine ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısına sınırlama getirdi. Yeni düzende marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı, depolar ve idari bürolar hariç olmak üzere müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacak. Tüm marketler, içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerinde belirten açıklamalar bulunduracak ve belirlenen sayıda müşteri eksilmeden dışarıdan yeni bir müşteri içeriye alınmayacak. Bireyler arasındaki mesafenin en az bir metre olması gerektiğini vurgulayan afişler kullanılacak.

Marketlerden sonra da bankalar COVID-19 salgınına yönelik tedbirler almaya başladı. Bir kısmı mesai saatlerini 12.00-17.00 aralığına çekerken bazıları da 09.00-17.00 saatleri arasında müşteri kabul edeceğini açıkladı.

Sosyal mesafeyi koruma kapsamında İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçları, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yarısı oranında yolcu kabul edebilecek. Araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

Sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların, ihtiyaçları kapsamında aramaları gereken çağrı numaralarını paylaşıldı. Bireyler Vefa İletişim Merkezine ulaşmak için 112, 155 ve 156’yı arayarak yardım talebinde bulunabilecekler.

COVID-19 tedavi süreçlerinde aksama yaşanmaması için Yerli solunum cihazı üretimine başlandı..

AŞTİ’den sonra TBMM giriş ve çıkışlarında da tedbirler alınmaya başlandı. Bu kapsamda TBMM’nin Çankaya, Dikmen ve Ayrancı giriş kapılarına, ısı ölçer termal kameralar yerleştirildi.

Bugün 23 Mart

Güncel Rakamlar

Geride bıraktığımız 24 saatlik sürenin ardından Dr. Fahrettin Koca COVID-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 30’a ulaştığını açıkladı. Teste tabi edilen toplam vaka sayısı 20 bin 345 olurken 1236 hastaya da pozitif tanısı kondu.

Güncellenen son verilerle birlikte yurt dışından gelen 11 bin 269 vatandaşın Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne ait 23 ildeki 36 yurtta gözlem altında tutulmakta. COVID-19 nedeniyle karantina için hazırlanan yurtlardaki toplam oda sayısının 13 bin 670, kapasite sayısının ise 49 bin 932 olduğunu açıklandı.

Alınan Önlemler

Sağlık Bakanlığı, kronik hastalık nedeniyle kullanılan raporlu ilaçların ve sürekli kullanım gerektiren ilaçların rapor tarihlerinin bitmesi durumunda, Haziran 2020 sonuna kadar aynı raporların geçerli olacağını duyurdu.

Ülke genelinde 65 yaş ve üzeri bireyler için getirilen sokağa çıkma yasağının ardından Vefa Sosyal Destek Grubunun bahsi geçen bireylere gerekli yardımı sağlayacağı bildirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından oluşuturulan grup sokağa çıkma yasağı bulunan vatandaşların alışverş, temizlik ve sağlık kontrolü gibi ihtiyaçlarını karşımalak üzere harekete geçtiklerini de açıkladı. 

İç İşleri COVID-19 süresince doğan maske ihtiyacı kapsamında üreticileri Sağlık Bakanlığıyla anlaşma yapmaya çağardı. Maske üreticilerine eş zamanlı kontroller düzenlendiğini ve süreç içinde stokçuluk yapan fabrikaların kapatılma uyarısı veren Süleyman Soylu anlaşmaya varmaları için gün sonuna kadar müsade tanıdığını belirrti. 

22 Mart Pazar

Güncel Rakamlar  

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bugünün haberlerini yine Twitter üzerinden duyurdu. Saat 22.04 itibariyle 289 yeni tanının ve maalesef 9 yeni ölümün varlığından bahsediyoruz… Dolayısıyla bugün itibariyle gerçekleştirilmiş toplam 20.435 testin 1256’sına tanı konmuş oluyor. Dr. Fahrettin Koca✔@drfahrettinkoca

Yeni hayatlar kaybediyoruz. Vaka sayıları artıyor. Fakat mümkün olduğunca çok sayıda test yaptığımız unutulmamalı. Tedavi altına alınmış her hastayla, salgının önünü kesmiş oluyoruz. BUGÜN 9 YENİ VEFAT, 289 YENİ TANI VAR. Evimizde kalalım. Risk almayalım. Hayat eve sığar.332 BTwitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik71,7 B kişi bunun hakkında konuşuyor

2 bin 953 bireye test yapıldı ve bunlardan 277’si pozitif çıktı. Bu gelişmelerle birlikte toplam hasta sayısı 947’ye ulaşırken, geçtiğimiz 24 saat içerisinde hayatını kaybedenlerin sayısı da 21’e ulaştı…

Yaşanan artışın ve uyarıların ardından da 65 yaş üstü bireylere sokağa çıkma yasağı getirildi fakat yayınlanan ek genelgeyle yürüttükleri bazı görevler nedeniyle yasa esnetilmiş oldu. Yani, aslında buradan tam anlamıyla bir yasaktan değil ‘sınırlandırmadan’ söz ediyoruz.

65 yaş üzeri kamu görevlilerinin işleriyle ilgili aciliyet ve süregelen çalışma programınının devamlılığı için öncelikle doktorlar, sağlık çalışanları, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri ve benzeri kamu görevlileri için getirilen sınırladan muaf olma kararı maddeye eklendi.

YÖK tarafından eğitime verilen aradan sonra alınan yeni kararla uzak eğitim süreci yeniden başlayacak. Konuyla ilgili hazırlıklarını tamamlayan üniversiteler UZEM’ler ya da kendi imkanlarıyla dijital platformlardan eğitim alabilecek. Farklı üniversitelerde aynı içeriğe sahip derslerin eğitimlerinin de takibi mümkün olacak.

Diğer yandan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 23-27 Mart’ta, TRT-EBA TV ve Eğitim Bilişim Ağı üzerinden eğitim görecek. Öğrenciler eba.gov.tr üzerinden ders programlarına ve yayın akışına erişerek kendilerine ait eğitimlerin zamanı hakkında bilgi edinip yayınlara ulaşabilecek.

COVID-19 süresince farklı kollardan gelen yardım haberlerine bir yenisi de meslek liselerince eklendi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, ayda 2 milyon cerrahi maske üretilebileceklerini bildiriyor.

Peş peşe alınan önlemler:

Kayıplardan, vakalardan bahsederken, haberlerin çoğunluğu, gitgide daha da önlemlerden oluşmaya başlıyor.

AŞTİ giriş ve çıkışları termal kamera yerleştirdikleri tek bir kapıdan yapmaya başladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan ek genelgeyle de içkili, içkisiz tüm lokanta, restoran, pastane ve benzeri mekanlar bugün itibariyle yalnızca paket servis ya da hazırlanan siparişin direkt olarak müşteriye teslim edilmesi yöntemine geçilmesi şartını koydu. Bu şekilde müşterilerin belirlenen mekanlar içerisinde geçireceği vakti en aza ya da sıfıra indirgemek amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması göre virüs testi 15 dakikada alınabilecek. Bugünden itibaren daha hızlı tanı kiti kullanılacak. Sağlık personallerinin artması amacıyla, tıp fakülteleri ve diş hekimliği öğrencilerinin sağlık tesislerinde görevlendirilebilmelerini sağlayacak yönetmelikte değişiklik yapıldı.Dr. Fahrettin Koca@drfahrettinkoca

Son 24 saatte 3656 ŞÜPHELİYE TEST yapıldı. 311’i POZİTİF ÇIKTI. Hasta sayımız 670’e ulaştı. Yaşlı ve direnci zayıf 5 HASTAMIZI KAYBETTİK. Bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. Tamamı yaşlılarımızdan. Yaşlılarımızı koruyalım. MÜCADELEMİZDE BİR AN BİLE ESNEKLİK GÖSTERMEYELİM.400 BTwitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik114 B kişi bunun hakkında konuşuyor

21 Mart Cumartesi

Geçtiğimiz 24 saatte 3656 şüpheliye test yapıldı, 311 pozitik sonuç çıktı. Güncel hasta sayısı 670’e ulaştı. Bugüne dek toplam dokuz kişi Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Hızlı yükselişin devam etmesi soucunda sokağa çıkma yasağı gelip gelmeyeceği hala konuşuluyor. Sağlık bakanlığının yayınladığı Covid-19 genelgesinde alınan yeni tedbirlerle sağlık personelinin üzerindeki yükün azaltılmasını amaçlanıyor. Covid-19 şüphesiyle test yaptırmak isteyen hastaları artık devlet ve vakıf hastaneleriyle beraber özel sağlık kuruluşları da kabul etmek zorunda kalacak. Tedavileri de yine özel hastanelerde gerçekleştirilebilecek. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sokağa çıkma yasağı konuşulduğu için birçok banka günlük minimum para çekme limitini 5 bin liraya çıkardı. İnsanları evde kalmaya ikna etmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi ve Covid-19’a karşı özellikler 60 yaş üzerindeki vatandaşları otomatik aramayla arayan bir sesli mesaj yayınladı. Restoranlar, kafeler ve eğlence merkezlerinin ardından kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetleri de 18.00 itibariyla geçici süreyle durduruluyor. 

İnternet üzerinden düzenlenen konser ve sergi etkinliklerinden sonra Türkiye Ermenileri Patrikhanesi pandemi nedeniyle kiliseye gelemeyenler için online ayin düzenledi.

Dünya’daki NBA vakalarından sonra Türkiye’deki basketbol cephesindeki ilk vaka şüphesi  Fenerbahçe basketbol takımından geldi. Bakan Fahrettin Koca tetkikler için hastaneye yönlendirildiklerini açıkladı. 

Vodafone’dan sonra Turkcell de ‘EvdeHayatVar’ hashtag’iyle kullanıcılarına seslendi. Fenerbahçe SK – #EvdeKal✔@Fenerbahce

Resmi Twitter'da görüntüle

35,1 BTwitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik6.967 kişi bunun hakkında konuşuyor

COVID-19’un dünyayı etkisi altına almasının üzerinden dört ay geçti. Dün, İtalya’daki ölüm oranı Çin’dekini aştı. Artık virüsün merkez üssü Avrupa. Türkiye’de yeni vaka sayısı, 19 Mart 2020 itibarıyla 4’e yükseldi. Ancak istatistiklere basit bir matematik hesabıyla yaklaşan çoğunluğun aklında aynı soru var: “Ya durumumuz İtalya’dan kötü olursa?”. Günlere göre vaka artış hızı katlanarak artıyor.

Bu yazıdaki oranlar, IPSOS’un Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmasındaki verilerdir.

Haberler şeffaf mı?

Televizyonlar kapanmıyor. Ülkenin %88’i televizyondaki haber programlarından bilgi alıyor. Türklerin neredeyse hepsi ondan haberdar. Toplumsal ilgi düzeyi, IPSOS’un yaptığı araştırmaya göre %90. Her 10 kişiden 9’u COVID-19 haberlerini takip ediyor. En önemli kaynak olan Sağlık Bakanlığı’na olan güven de yüksek. Ülke her gün (gece 12’ye dek) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına kulak kesiliyor. O gün açıklama yapılmasa bile bakan Twitter hesabından gelişmeleri aktarıyor oluyor.  Dr. Fahrettin Koca@drfahrettinkoca

Son 24 saatte yapılan 1.981 TESTTEN 168’İ POZİTİF ÇIKTI. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta COVID-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız.382 BTwitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik92,8 B kişi bunun hakkında konuşuyor

Karantinaya yaklaşım…

Toplumun büyük çoğunluğu, karantinayı güvenilir bir tedbir önlemi olarak görüyor ve sıcak bakıyor. COVID-19’a yakalanma korkusu ise bir hayli fazla. Devlet yetkilileri, insanların toplu aktiviteler yapmaması ve evlerde durması için gerekli önlemleri alıyor.15 Mart itibarıyla dışarıda eğlence faaliyetlerine yönelik hiçbir mekan açık bırakılmadı. İçişleri Bakanlığınca, 81 valiliğe gönderilen ‘koronavirüs tedbirleri’ konulu ek genelgeyle pavyon, diskotek, bar ve gece kulüpleri kapatıldı. Ertesi günse tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli restoran/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve restoranlardakiler de dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri durduruldu.

#EvdeKal etiketiyle dışarı çıkma oranını düşürmek için halk büyük bir çaba sarf ediyor. İş yerlerinin çok büyük bir kısmı eve taşındı… Şu an için evden çalışma oranı %11.

Stok çılgınlığı…

Geçtiğimiz haftalarda Fransa ve Londra başta olmak üzere, stok kavgaları oldukça ilgin. görüntülere neden oldu. Özellikle tuvalet kağıtlarına olan ilgi bu ülkelerde bir hayli fazlaydı. Neyse ki durum Türkiye’de farklı. Halkın %82’si COVID-19 salgınına karşı stok yapmayı düşünmüyor.

Olası COVID-19’un bulaşı durumunda aile içinde yayılmasını önlemek için tek kullanımlık çatal, bıçak, bardak, tabak gibi ürünlere talep arttı.

Peki, dışarıda olmak zorunda olanlar?

Ancak işyerlerinin %24’ü COVID-19’a karşı herhangi bir önlem almıyor. Alanlarda da temizliğin artırılıyor ve dezenfektan ürünleri kullanılıyor. Çalışanların toplu taşıma kullanmaması için özel servis uygulamasına geçenler de mevcut.

Evdekiler, evde kalarak hayat kurtarıyor. Çalışmak zorunda olanlarsa asıl kahramanlar. Başta sağlık çalışanları olmak üzere… Türkiye de bunun farkında. Bu duruma dikkat çekmek için 19 Mart saat 21.00’da cam ve pencerelerden ıslıklar ve alkışlar yükseldi.

Eczaneler de elbette hala açık. Bir farkla: Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından etil alkole gelen sınır kaldırıldı. Bu sayede, piyasada bir anda uçuk fiyatlara satılan el dezenfektanlarına daha uygun bir fiyata ulaşmanın önü açıldı. Eczacıların kendi dezenfektanlarını istedikleri miktarda üretebilmesi mümkün hale geldi.

İnsanların sosyal izolasyonda olması ve dışarıda ziyaret edilebilecek mekanların kapanmasıyla İstanbul’da trafik %13’e düştü. Trafiğe dair alınan bir önlem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şoförlerin göreve başlamadan ve tamamladıktan sonra, ateşleri ölçülmeye başlanması. Ayrıca şoförlerin vatandaşla yakın temasını engellemek amacıyla şoför kabini uygulamasına geçiliyor. 

Bu sırada…

  • Sağlık Bakanlığı, COVID-19 test sonuçlarına e-Nabız uygulamasından ulaşılabileceğini duyurdu. 
  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA, aldığı kararla çalışanlara ve yolculara otopark hizmetinin ücretsiz olacağını açıkladı.
    Sağlık Bakanlığına bağlı Korona Bilgilendirme Websitesi açıldı ve ilk bir saatte 100 bin kişiye ulaştı.
  • Vodafone operatör adı olarak belirli bir süre “vodafone TR” yerine 
    “#EvdeKal TR” hashtag’iyle tüm abonelerine seslendi.
  • KKTC’de COVID-19 tespit edilen hasta sayısı 33 oldu.
  • BEDAŞ 19 Mart tarihinde; İstanbul’da bakım çalışmaları özelinde bir elektrik kesintisi gerçekleştiriyor.
  • Mağazalarını kapatan markalar: Mavi, Vakko, Boyner, Beymen, Desa, Çift Geyik Karaca, Kiğılı, Sportife, Network, W, Greyder, Yargıcı, Marks & Spencer, Vakko, GAP, Samsonite, M&S, Efor, Mudo, Roman,Faik Sönmez, Twigy, İpekyol, Tumi,B&G, Twist, Machka, Avva, Altınyıldız, Lufian, Paşabahçe, LC Waikiki, DESA.

Önerilenler

Benzer İçerikler