Babalarının izinden giden kuaförler…

Kategori

İzmir’in ikonik kuaförlük markalarından Orhan Çetiner ve oğlu Orçun Çetiner ile İstanbul Modern’de bir araya geldik. İşte sanatla beslenen, kendilerini sürekli geliştiren, yeniliklere açık baba-oğulun hikâyesi…

Orhan Çetiner 1968’de 13 yaşında Alsancak’ta her zaman kendisinden saygıyla bahsettiği çok iyi bir usta, çok kibar, çok donanımlı biri olduğunu söylediği İlhan Yaman’ın yanında kuaförlüğe başlıyor. Kuaförlüğü bir akrabasının desteğiyle seçiyor. Kardeşleri yurt dışında yaşadığı için 1973’de Berlin’e gidiyor.

Orhan Çetiner

Oğlu Orçun Çetiner, Fatih kolejinden sonra Açık Öğretim Fakültesi’ne devam ediyor. Bir süre Ankara’da ticaret ile uğraştıktan sonra İzmir’e geri dönüyor. 4-5 ay bir düşünme süreci sonunda bir gün babasının salonuna gidiyor, bu mesleği yapmak istediğini söylüyor ve kuaförlüğe 1998 senesinde başlıyor. 1999 sonunda bu işi daha nasıl geliştirebilirim diye düşünüyor ve yurt dışı eğitimlerini araştırıyor. İngiltere’ye gidiyor ve orada 1 ay kalıyor. Araştırma yaptıktan sonra tekrar Türkiye’ye dönüp 2000 senesinde tekrar Londra’ya gidiyor ve 2003 senesine kadar Londra’da kalıyor. Kuaförlük akademilerine gidiyor. İş deneyimi kazanıyor. İngiltere’de birçok salonda çalışıyor. Daha sonra Türkiye’ye dönüyor ve babası ile beraber serüvenine devam etmeye başlıyor.

Orhan Çetiner, birlikte çalıştıkları insanların salona daha faydalı olabilmeleri için onun baktığı pencereden bakmaları gerektiğine inanıyor ve çalışmış oldukları firmalar L’Oréal Professionnel, Wella Professionals’ın sponsorluğunda birçok çalışanını Viyana, Paris ve Londra’ya gönderiyor. İnsanlar gelişmeden, usta çırak ilişkisini bitirmeden koşmak istiyor. Çalışanların belli bir süre sonra salondan ayrılabileceğini göze alarak eğitim masraflarını karşılıyor. Çünkü çalışanların onlarla olduğu sürece aynı dilden konuşmaları gerektiğine inanıyor. Yurt dışı deneyimi ona çok şey kazandırdığı için bu tecrübelerini çalışanlarla paylaşıyor, salonunda işletmecilik dersleri, halkla ilişkiler dersleri veriyor.

Orhan Çetiner, Orçun Çetiner

Orçun Çetiner bir profesyonelin her işlemi iyi yapmak zorunda olduğunu savunuyor.

Müşterinin beklentisi de bu yönde. Avrupa’da herkes branşlaşmış durumda. İşletmecinin çok donanımlı olması, donanımını ekibiyle paylaşması gerekiyor.

Orhan Çetiner oğlunun ondan birçok alanda daha iyi olduğunu söylüyor. Çünkü kendisini çok yorgun hissediyor. ‘Orçun çok genç, önünde uzun seneler var.’ Artık Orhan Çetiner geri planda, öyle olmak istiyor ve salonun işletmecilik kısmını götürüyor.

Orhan Çetiner, gençlere, kuaför olmak için çok çalışsınlar ama işlerini yaparken bir yerler görsünler. Müzelere gitsinler. Kafalarını başka güzelliklerle de doldursunlar diyerek tavsiye veriyor.

Orhan Çetiner’in idolü, İlhan Yaman. Kendini yetiştirmiş, çok güzel bir insan olduğunu, yanında çalışanlara çok saygılı olduğunu ve onu yurt dışına gitmek konusunda her zaman desteklediğini söylüyor. Orçun Çetiner’in idolü ise tabii ki babası, başarılı bir işletmeci, başarılı bir sanatkar.

Editörün notu: Oğulları-kızları babalarının mesleği olan kuaförlüğü tercih ettiğinde veya babalar çocuklarının kuaförlüğü yapmaları için desteklediğinde kuaförlüğün renginin, şeklinin değişeceğini biliyoruz. Bunu gösteren güzel örneklere hep birlikte tanıklık ediyoruz

Bir sonraki sayımızda Ankara’dan konuklarımız var: İsmet İzgi ve Büyük Devlet İzgi

Detayları Estetica Dergisi 2017 Renk Sayısı‘nda bulabilirsiniz.

Önerilenler

Benzer İçerikler