Yöntem Kozmetik ve AKD işbirliğiyle Prof.Dr.Şükrü Kızılot önemli bilgiler paylaştı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere iş hayatını ilgilendiren yasalar ve mevzuatlar hakkında pek çok işletmenin eksiklikleri bulunuyor. Ülkemizde bu konular hakkında derinlemesine bilgiye sahip en önemli kişilerden biri de Prof.Dr.Şükrü Kızılot. Bir süre önce Festi’Wella 2012 kapsamında ilk defa salon yöneticileri ile bir araya gelen Kızılot, bu kez özel bir davetle Artistik Kuaförler Derneği üyeleri için Yöntem Kozmetik işbirliğiyle önemli bilgiler paylaştı ve aydınlattı.
Kuaförlükte uygulanan KDV oranı karşılaştırıldığında çok yüksek
Alanında uzman maliye profesörü Şükrü Kızılot bizimle özellikle KDV konusunu paylaştı:
“Pırlanta, elmas, yakut, inci, zümrüt gibi mücevheratların katma vergisi oranı dünyanın aksine ülkemizde %0. Aynı şekilde dünyaca ünlü bazı çanta markalarının, lüks giyim markalarının ve pabuçların oranı %8. Alım gücü yüksek olan bir kesime hitap eden ürünleri barındıran dünyaca ünlü ve büyük sermayeye sahip kurumların bu ürünleri %0 veya %8 gibi bir katma değer vergisi oranına sahipken emek yoğun olarak çalışan kuaförlerin elde ettikleri gelirlerin %18 KDV’ye tabi olması ciddi bir sorun ve önemli bir rahatsızlık. Katma Değer Vergisi’nin kuaförlük sektöründe de %8 olması gerekir. Özellikle kesim işleminde düşük olması gereklidir. “
Kuaförler de artık ticaretin yeni düzenine uymak zorunda
“Kuaförler Türkiye’de ve dünyada gelişen şartlara göre organize olmak zorunda. Sık sık değişen yasalar onlara da ağır yükümlülükler getirmiştir. Bir süre sonra her kuaför işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresi istihdam etmek veya bunları istihdam eden bir kurumla anlaşma yapmak zorunda. Artık formaliteler giderek artıyor. Yavaş yavaş işletmecilik boyutuyla daha fazla ilgilenmek zorundalar. “
Cezalar artıyor
“Elektronik denetimler ön planda. Denetimlerde uzmanlıklar söz konusu. Gelecekte üzülmemek için bugünden önlem almak şart. Bu durum tüm işletmeler için geçerli.”
Yöntem Profesyonel Kozmetik Genel Müdür Yardımcı Saruhan Kaan Ekinci sektörün önemli sorunlarına değinmek üzere bu çalıştayı organize ettiklerini ve sektöre yönelik bu tür çalışmaları desteklediklerini belirtirken, Artistik Kuaförler Derneği Başkanı Hakan Köse ise sektörün önemli ve can alıcı sorunlarına değinmek üzere sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen görevin altını çizdi.
Öne çıkan notlar:
“Güçlü bir sektöre sahipsiniz. Önemli olan bunun farkına varmak ve ne istediğini bilerek dayanışma içinde hareket etmek.”
“Pırlanta, mücevherat sektörü temsilcileri, ürünlerine uygulanan ÖTV’yi dahi kaldırma konusunda çalışma yapıyorlar.”
“KDV gideri düşük olan kuaförlük sektöründe gelirden elde edilen KDV oranı yüksektir.”
Kaynak: Estetica Dergisi Şubat sayısı.