Sahte ürünler mi?

Kategori

Online alışverişte sahte ürünlerden kaçınmanın 6 yolunu sachane.com bizimle paylaştı.

Yalnızca alışveriş denildiğinde bile pek çoğumuzun yüzü güler. Hele o alışveriş kozmetik alışverişiyse, bir de üstüne oturduğumuz yerden, internet kullanarak alışveriş yapıyorsak değmeyin o keyiflere.

Güzelliğe güzellik katan, her türlü ihtiyaca cevap veren birbirinden işlevsel ürünlere, günümüzde kolaylıkla ulaşmak artık işten bile değil. Üstelik aradığınız özellikte, dilediğiniz renkte, ihtiyacınız olan sayıda… Bulunduğunuz yerden hiç kıpırdamadan, ayağınıza kadar ulaştırılan milyonlarca ürün, yalnızca bir tık uzaklığınızda. Bunca avantaj yetmezmiş gibi bir de üstüne pek çok kampanya ve indirimden yararlanarak daha ucuza ya da kapıda ödeme gibi imkanlarla elde edebiliyorsunuz. Edebiliyorsunuz da, o ürünler acaba orijinal mi?

Taklit ürün piyasasının ulaşmış olduğu sermaye, milyar dolarları aşalı bir hayli zaman geçti. İnternet ise, bu sahtecilik olaylarının yaşandığı en büyük pazarlardan bir tanesi konumunda. Üstelik bu durum yalnızca Türkiye ile sınırlı değil. Yurtdışı menşeili sitelerden yapılan alışverişlerde de taklit ürünlerin oranları, %30 dolaylarında. Bu durumda bir kısmımız bilerek ama büyük bir çoğunluğumuz farkında olmayarak internetten sahte ürünler satın alıyoruz.

İş tüm dünya genelinde bu noktalara geldiğine göre kullanıcıların kendilerini bu durumdan sakınmaları için bazı önlemler alma gereklilikleri de kaçınılmazdır. Eğer siz de alışverişini internet üzerinden yapanlardansanız, aşağıda sizler için derlediğimiz maddeleri dikkatlice okumanızı öneririz. Fakat önce belirtelim ki bir ürüne sahte veya orijinal diyebilmenin en kesin yolu, ürünlerin laboratuvar ortamında incelenmesini sağlamaktır. Çünkü sahte ürünlerin içerikleri ve ambalajları orijinallerinden ayrılamayacak kadar iyi şekilde taklit edilmektedir. Yalnız herkesin şüphelendiği ürünleri laboratuvarlara incelenmek üzere gönderebilmesi zordur. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey aşağıdaki maddeleri okumaktır.

1- Eğer bahsettiğimiz sektör tekstil sektörü olsaydı ve sahte bir ürün almış olsaydınız, kullandığınızda yaşayacağınız etki, bir kozmetik ürünü kullanıp yaşayacağınız etkiye kıyaslandığında kesinlikle çok büyük olmayacaktı. Kozmetik ürünlerin sahtelerinin ne kadar tehlikeli olabileceğini unutmamalı ve sektöründe öncü, köklü, tercih edilen, kullanıcısı olan sitelerden alışveriş yapmaya özen göstermenizi öneririz. Bu arada satın alım yapacağınız sitenin, kabul görmüş bir marka olmasına da dikkat etmeniz avantajınıza olacaktır. Nitekim kozmetik, riske atılabilecek bir ürün kategorisi değildir.

2- Bir sitenin güvenilir olup olmadığını iade koşullarından da anlayabilirsiniz. Diyelim ki satın aldığınız ürünün orijinalliği ile ilgili şüpheye düştünüz, bu durumda faturanız ve sitenin iade koşulları oldukça önemlidir. Eğer bir site çok zor bir şekilde iade alıyor, çok zor bir şekilde para iadesi yapıyor ya da hiç yapmıyorsa aldığınız ürün yüksek ihtimal ile sahtedir. Sahte değilse bile ürünle ilgili bir sorun olduğu söylenebilir.

3- Bir siteden alışveriş yaptıktan sonra tüketici olarak haklarınızın korunduğunu, alışveriş yaptığınız site de kabul eder. Bu haklar doğrultusunda, ayıplı olarak kabul edilen bir mal satın aldığınız takdirde tüketici olarak sözleşmenizden dönme ya da ayıp oranında indirim alma hakkınız tüketici olarak sizdedir. Eğer bir site, tüketici haklarına aykırı davranışlarda bulunuyorsa unutmayın ki bu siteden orijinal ürün alabilmeniz oldukça zordur.

4- Eğer bir sitenin reklamlarını sıklıkla internette ya da televizyonda görüyorsanız, o sitenin en azından tüketici olarak haklarınızı koruyacağından emin olabilecekken, kısa süreli reklamlarla bir anda adı sanı bilinmedik sitelerle de karşılaşabilirsiniz. Bu siteler genellikle inanılmaz avantajlı fiyatlar sunmaktadır. Bilmenizde fayda vardır ki bu siteler, ellerindeki sahte, çalıntı ya da tarihi geçmiş ürünleri uygun fiyatlarla satmaya çalışan dolandırıcılık siteleridir ve yalnızca ellerindeki ürünlerin satışlarını yapıp piyasadan çekileceklerdir. Unutmayın ki internet üzerinde gördüğünüz her reklam, reklam veren markayı güvenilir yapmaz. Araştırmalarınızı kullanıcı yorumlarına yer veren site ve forumlara yönlendirebilir, site ile ilgili olumlu ya da olumsuz yorum yapılmış mı diye bakabilirsiniz. Neticede olumlu yorum da olumsuz yorum da o sitenin uzun zamandır var olduğunu size ispatlayacaktır.

5- Pazaryeri olarak adlandırılan pek çok site bulunmakta. Bu site türü yalnızca Türkiye’de bulunmuyor. Özellikle Çin, bu site türünü çok fazlaca kullanmakta. Aramızda Çin’den çok küçük paralarla alışveriş yapanlar olduğuna eminim. Pazaryeri sitelerini töhmet altında bırakmadan konu ile ilgili karılaşabileceğiniz olumsuzluğu anlatalım. Bu “pazaryeri” olarak adlandırılan siteler bireylere, bünyelerinde mağaza açmaları konusunda olanak sağlar. Elbette ki mağaza açmadan önce bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir fakat her mağaza sahibinin orijinal ürün satıp satmadığını, bu çok iyi bildiğimiz “pazaryeri” siteleri sağlayamaz. Bunu sağlayan yine bu mağazalardan alışveriş yapan ve pişmanlık yaşayan kullanıcıların yorumları ve puanlamalarıdır. Düşük puan alan, hakkında kötü yorumlar bulunan mağazalar da yine aynı şekilde güven verememektedir.

6- Alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir olup olmadığını dolayısıyla sahte ürün satıp satmadığını anlamanın bir diğer yolu, alışverişinizi yapmadan önce, yapacağınız anda ya da yaptıktan sonra, kısacası tüm alışveriş sürecinde sizinle ilgilenen, aradığınızda ulaşabildiğiniz bir muhatabın olup olmamasıdır. Eğer bir internet sitesi size, bir destek hattı vermiyorsa, destek hattı verdiği halde bir türlü ulaşamıyorsanız, bu durum sitenin itibarını zedeleyecektir. Genelde eski ve köklü web siteleri, ne sattıkları hakkında bilinçlidir.

Detaylar Estetica Dergisi Sonbahar Sayısı’nda…

Önerilenler

Benzer İçerikler