Sigara, alkol ya da her fırsatta bir şeyler yemek vb. kötü alışkanlıkları bırakmak istiyor ama bir türlü iradenize hakim olamıyor musunuz? Bu, bilinçaltınızın tasarlandığı şekilde çalıştığı anlamına gelir: Bilinçaltı, belli davranış kalıpları ve otomatik tepkiler yaratır.
Beynimiz bilgisayardan farksızdır, genellikle kendi programlarımızı yazarız. Ancak bazen iyiliğimize ve sağlığımıza hizmet etmeyen bir program yazdığımızı çoğu zaman fark etmeyiz. Peki, yazdığımız bu yanlış programı nasıl yeniden yazabiliriz?
Alışkanlık Tepkiniz Nasıl Çalışır?
Çoğu insan alışkanlıkların tetikleyici durumlar karşısında verilen alışılmış tepkiler olduğunu düşünür. İşte kötü bir gün geçirdikten sonra eve gelip koca bir kap dondurmayı yemek gibi…Aslında olan şey, belli bir tetikleyicinin ardından gelen hoş olmayan duygular, düşünceler ve bu duygu ve düşüncelerden kaçmaya yönelik alışılmış tepkilerdir.
Düşüncelerin sözlü ya da bilinçli olmaları da gerekmez. Düşüncelerimizin %90’ının bilinçsiz olduğu söylenir, bu yüzden tam olarak hangi düşüncelere sahip olduğumuzu bilmeye çalışmak, yer altına gömülü bir samanlıkta iğne aramak gibidir.
Bazı alışkanlıkların bizim için iyi olmadığını biliyor ama yine de yapıyoruz. Bunun arka planında genelde kaygı ve stres vardır. Bilinçaltı zihnimiz, “Kaygı, kötü! Çabuk, bizi bu histen uzaklaştıracak şeyi yapalım,” der.
Bu duygunun -endişe, stres veya bir şeyi yapma dürtüsü- fark ettiğiniz anda, bir seçim noktasındasınız demektir. Kolayca farklı bir seçim yapabilmeniz için zihninizdeki bilinçaltı programınıı değiştirmeniz gerekir.
Kötü Alışkanlıkları Nasıl Bırakabiliriz?
Duygular enerjidir ve enerjinin özgürce hareket etmesi gerekir. Ancak endişeli, üzgün ya da benzer bir duygusal durumda olduğumuzda, bu, enerjimizin vücudumuzda akmadığı ve düzgün bir şekilde dengelenmediği anlamına gelir. İşin sırrı, kötü alışkanlığınızı tkrarlamaya yönelik bir dürtü hissettiğiniz her an yapabileceğiniz basit bir şey seçmektir.
Squat, diğer alt vücut egzersizleri, koşu, dans… Canınız örneğin her sigara çektiğinde squat yapmaya ya da dışarı çıkıp koşmaya başlayın. Bunu yeterince sık yaptığınızda alışkanlığınızı yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu yaklaşımın basitliği sizi caydırmasın. Bu, o anda sigara içmekten vazgeçmeye çalışmaktan çok daha güçlü bir yöntemdir. Bunu her yaptığınızda, beyninizdeki nöral yolları değiştirirsiniz. Kullanılmayan yollar ölür ve ardından yenileri inşa edilir. Düşündüğünüzden daha hızlı gerçekleşirse şaşırmayın.