Estetica Renk Sayısı 2016 – Renklendirmede Brushlight
Natürel renklendirme işlemlerinde yeni bir servis: Brushlight
Brushlight servisi; saçın zemin rengine göre saçı birkaç ton açarak, saça kökten uca renk geçişleriyle doğal bir yansıma veriyor. Bu servis için özel olarak üretilen fırça sayesinde serviste bir standart oluşturuluyor ve her defasında müşterilerin aynı sonuca ulaşması bu teknik yardımı ile sağlanıyor. Brushlight’ın mucidi Ahmet Çoban ile Brushlight’ın gelişimi ve uygulaması hakkında konuştuk:
Estetica: Brushlight servisi nasıl doğdu?
Ahmet Çoban: Bizim renklendirme mantığımızda her zaman natürel renkler oldu. Natürel renk geçişlerini uygulamayı en çok sevdiğim kitle; saçına ilk defa renklendirme yapmak isteyen tecrübesiz, kendini çok anlatamayan müşteri kitlesiydi. Çünkü onların genelde hep pişmanlıkları olur. Örneğin; yaptırmak istediği işlemin adını bilmeden ‘‘röfle’ der, kuaför ona röfle yapar ve kadın mutsuz olur. Çünkü aslında anlatmak istediği şey röfle değil ve yanlış anlattığı için yanlış sonuçlarla karşılaşıyor. Ben özellikle bununla alakalı sürece müdahale etmek istedim. Natürel saçlara, tekrar gerektirmeyen, uygulamadan sonra en az altı ay bir sene dayanıklı olan işlemler geliştirmek için baya çaba sarf ettim. Brushlight buradan doğdu.
Estetica: Brushlight’ın şu anki evreye gelene kadar geçirdiği süreçler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ahmet Çoban: Wella’nın 85 yılında ürettiği bir setin içerisinde, Brushlight işlemi için kullandığımız fırçanın benzeri formda bir fırça vardı. Sektörde zaman zaman yer almış, zaman zaman yok olmuş bir fırçaydı. Bu evde kullanılmak üzere üretilen üründen ilham alıp, bunu profesyonel kullanım materyali haline getirdim. İnsanlar dünyada olmayan bir şeyi yaptığın zaman icat sayıyor ama esinlenmeyi icat olarak görmüyor. Brushlight bir esinlenmedir. Ben önyargıya yer vermemek için özellikle bu ayrıntıya girdim. Profesyonel anlamda kullanılmayan bu fırçayı yeniden yorumladım. Defalarca teknik çizimlerini ve üç boyutlu demosunu yaptırdım. Yeni bir şey üretmek istediğinde; üretim için öncelikle bir kalıp parası ödenir ve sonrasında en az sekiz bin tane üretilir. Brushlight için bir kalıp parası verip, üretime soktum. Elde edilen fırça en az on kullanımlık bir fırça oldu. Şu an bu fırçanın satışını biz yapıyoruz ve dünyanın farklı yerlerine zaman zaman gönderdiğimiz oluyor. Başlangıçta birçok meslektaşım tarafından gereksiz olarak algılandı ama ben Brushlight adı altında bir servis geliştirdim ve bu servis bir teknik alt yapıya sahip. Ayrıca servisin finansal bir getirisi var ve bunun ötesinde garantili bir mutluluk süreci var. Benim salonumda Brushlight adı altında bir servis var ve Brushlight servisi diğer servislerden farklı olarak; teknik alt yapısı herkesin uygulayabileceği seviyede, basit ve uygulamada kullanmış olduğumuz malzeme minimum maliyette bir malzeme. Eskiden yüksek işçiliği olan servisler değerliydi. Burada işçilik basit, malzeme az ama sonucu çok değerli ve bu da bizim işimizin değerli olduğunu vurgulayan bir nokta aslında.
Estetica: Servisi nasıl müşterilerinize uyguluyor ya da tavsiye ediyorsunuz?
Ahmet Çoban: Brushlight özellikle natürel saçlara önerdiğimiz, kendine özel bir tarama sistemi ile ürünü belirli aralıklarla sürüp saça yedirerek yapmış olduğumuz bir uygulama. Açma özelliğine sahip bir boya kullanılıyor. Sonuca gitmeden önce on beş, yirmi dakikalık bir deneme sürecimiz var ve amaç zaten bir iki ton açmak. Daha açık renklendirme servislerinde de bunu kullanıyoruz ama bu ilk defa renklendirme ile tanışan saçlara, saçın boy ve uçlarını güneşten açılmış kadar doğal renklendirme yaratmak için kullanılan bir ürün. Fırça, saçın uç kısımlarını yatay hareketlerle, orta ve dibe yakın kısımlarına ise dikey hareketlerle uygulanıyor. Sonrasında çok basit bir ayrım sistemi var ve bununla ilgili olarak biz eğitimde veriyoruz.
Estetica: Tam olarak nasıl bir eğitim veriliyor?
Ahmet Çoban: Bizden bu fırçayı talep eden bütün kuaförlere bu fırçayla alakalı eğitimler veriyoruz. Eğitim ortalama bir gün içerisinde tamamlanıyor. Eğitimde müşteri karşılama, ağırlama ve müşteri koltuğa geçene kadarki sürece vurgu yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biz önce müşterimizle bir plan yapıyoruz. Bu plan dahilinde devam ediyoruz. Brushlight özellikle natürel saçlara uygun bir servis. Ayrıca çok düzgün boyanmış saçlara da bir iki ton açma işlemi için uygulayabiliyoruz veya boyama öncesindeki zemine renk derinlikleri yaratmak için kullanıyoruz. Örneğin: Beş bazında bir renkle gelen müşteriye Brushlight uyguluyoruz, sonrasında üzerine yedi bazında bir renk geçtiğimiz zaman saçın içerisinde renk derinlikleri oluşuyor. Biz halihazırdaki zeminin bir iki ton açığını bu uygulama ile ortaya çıkarıyoruz ve genel olarak servisi alan tüm ziyaretçilerimiz sonuçtan çok memnun. Tıpkı güneşin saçı açmaya başladığı gibi bir açılma oluyor. Çünkü saç kuruluktan ve nem eksikliğinden dolayı uçlardan ve çerçeveden açılmaya başlar. Çerçeve bölgesindeki saçlar daha ince ve daha hassas olduğu için güneşe tepki verir. Yüze yakın olan çerçeve bölgesi uçlara doğru açılır. Biz Brushligh işlemi ile bunu taklit etmeye çalıyoruz.
Estetica: Böyle bir servis üretmeye sizi teşvik eden neydi?
Ahmet Çoban: Brushlight fikrini geliştiren doğal saçlar elde etme arzumdur. İlk ürettiğimiz fırça, o zamanki hali ile tek kullanımda deforme olurken şu anda en az on kullanıma kadar dayanıklı. Fırçayı kullandıkça geliştirdik ve şu an salonumuzda ortalama günde yirmi adet Brushlight servisi veriliyor. Bu fikir iki yıl önce doğdu ve bir yıldır da salonumuzda uygulanıyor.
Estetica: Bu fırçayı ve servisi meslektaşlarınıza tavsiye eder misiniz?
Ahmet Çoban: Brushlight bence sektörde tüm kuaförlerin denemesi, kullanması gereken çok özelbir teknik. Artık sadece yüksek işçiliği olan uygulamalar değil, basit ama sonuç odaklı, müşteriye uzun süre kullanım vaat eden işlemler önemli. Ben yapmış olduğum tüm işlerin pratik ve kolay olmasına da çok dikkat ediyorum, yanımdaki insanlara aktarılabilirliğine de dikkat ediyorum. Çünkü eskiden standart kuaför salonlarında iyi bir röfle uzmanı vardı ama geri kalan yirmi kişi iyi röfle yapamazdı. Benim salonumda şu an Brushlight’ı herkes yapabiliyor. Hatta tüm renklendirme işlemlerini, zoru da kolayı da herkes yapabiliyor. Çünkü yaptığımız her işe bir teknik alt yapı kuruyoruz. Nereden sürülür, nasıl taranır, hepsi ile alakalı sabit bir teknik alt yapı olduğu için biz yanımızdaki insana bunu aktarabiliyoruz. Bu durumda sektörde sürdürülebilir bir ekip kurabiliyoruz. Burada yeni bir ekiple Garage Hair Repair Studio’yu kurdum. Altı ayda kendime kırk kişilik bir ekip oluşturdum. Kırk kişi de şu an aynı dili konuşabiliyor ve salonun kendine özel terimlerini biliyor.
hairist.com.tr’nin resmi
mobil uygulaması Android ve IOS işletim sistemli akıllı telefonlarda!
İndirmek için tıklayın:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobiroller.mobi9450942228
https://itunes.apple.com/tr/app/hairist/id982145975