Kadınlar, saçlarını boyamaya üç bin yılı aşkın bir önce başladılar. Asurlu şifacıların M.Ö 2177 tarihli reçeteleri, saç boyamak için kullanılan bazı kozmetiklerin kullanımını içeriyor. Reçetelerden biri, saç boyama için Çin tarçını ve pırasanın kullanılmasından söz ediyor.
En başta, saç boyamak belli bir statüye, birinin toplumdaki konumuna işaret etmek ya da kutsal amaçlar için kullanılıyordu.
Antik Mısır’da koyu kahverengi ve siyah saç güçle ilişkilendirilirdi ve en popüler saç rengi olarak görülüyordu. Saç boyamak ya da şekillendirmek, sıradan halkın ayrıcalıkları arasında yer almıyordu. M.Ö 1200’de bazı Mısırlılar, saçlarının rengini daha da koyulaştırmak için kömür kurumu ile yapılan karışımlara ya da kınaya başvururdu. Kleopatra dahil olmak üzere yüksek sınıftan kadınlar saçlarının daha koyu görünmesi için bazen peruk kullanırlardı.
Antik Yunan ve Roma’da Sarı Saçlar
Sarı saç, antik Yunan ve Roma döneminde çok popüler bir saç rengiydi, sarışınların sayısı sanılanın aksine azdı. Sarı saç o dönemde tanrıların saç rengi olarak kabul edilirdi. Saç rengini açmak, saçta altın tonları elde etmek için için kül ya da ayva ile yapılan karışımlar deniyorlardı. Bu karışımları kullandıktan sonra istenen rengi yakalamak için uzun süre güneşe maruz kalmak gerekiyordu.
Saç rengi açma teknolojileri, antik Roma’da Germen kölelerin gelişiyle birlikte daha da popüler hale geldi. Germen köleler sarışındı ve Romalı kadınlar kölelerin saçlarına imreniyorlardı. Varlıklı insanlar, saçlarında ışıltılı bir parlaklık elde etmek için saçlarına altın tozu eklerlerdi. Daha düşük gelirliler ise yumurta sarısı, papatya çiçeği, keçi don yağı ya da ve huş kabuğu ile saçlarının rengini açmaya çalışırdı. Malzemeler tek tek ya da karışım halinde kullanılıyordu
Bir diğer popüler teknik ise saçı tuzlu suyla ıslatmak ve güneşte kurumasını sağlamaktı. Saç rengi bu şekilde açılıyordu. Rönesans döneminde, bu amaç için özel olarak geliştirilen ve “Solana” adı verilen bir tür güneş şapkası vardı. Siperliğe sahip olmayan ve başın üst kısmında büyük bir açıklık bulunan şapka, saçın kurumasını, böylelikle rengin açılmasını sağlıyordu.
Saç boyama ve saç rengi açma için kullanılan teknikler.