Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Ajandası ve Kuaförlük

Uzun zamandır üzerinde konuşulan ve her geçen gün daha da önem kazanan bu konu ile ilgili çalışmalar tüm dünyada devam ediyor. Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 ajandasının hedeflerine ulaşmak için çalışmalar başladı.

Kuaförlük sektörü de 2030 hedeflerini yakından takip ediyor ve girişimlerde bulunuyor. Estetica bizlere Sürdürülebilir Kalkınma için kuaförlük sektörünü ve ne yönde çalışmalar yaptıklarını anlatıyor. 

Estetica’dan Daniela Giambrone’nin haberi

Çevreyle ilgili konular ve sürdürülebilirlik kavramı artık birçok sektörün gündemine girdi. Son yapılan Avrupa seçimlerinde de gördüğümüz üzere çevre, sosyal ve kültürel açıdan daha yaşanabilir bir gezegene olan ilgiye genel anlamda büyük yer veriliyor. Bu harekete geçme çağrısına hangimiz duyarsız kalabiliriz ki? İşte bu sorunun cevabı, Birleşmiş Milletler Örgütü üyesi 193 ülkenin gençleri tarafından 2015 yılında imzalanan ve insanlar, gezegenimiz ve herkesin rahatlığı için bir aksiyon programı olan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası ile verilmiş. Programın belgelerinde sürdürülebilir kalkınma ile ilgili 17 ayrı amaç ve toplamda ulaşılacak 169 ayrı hedef için düşünülmüş aksiyon programı yer alıyor. 

Bu hedefler sayesinde hepimiz günlük hayatımızda, gezegenimizin daha yaşanabilir bir yer olması için küçük ama çok önemli işler yapabiliriz.

Üç yıl süren bir çalışmanın sonucu. 

Sürdürülebilir Kalkınma Programı amaçlarına ulaşmak için resmi çalışmalar 2016 yılının ilk günlerinde başladı ve önümüzdeki 15 yıl boyunca da devam edecek: Katılan tüm ülkeler bu amaçlara ulaşmak için kendilerine 2030 yılını hedef koydular ve projeye de adını veren bu oldu. 2030 ajandası, aralarında bağlantılar olan, insanlığın ve gezegenimizin rahatlığını, sağlığını garanti etmek için düşünülmüş, açlıkla mücadele eden, ayrımcılığın ortadan kaldırılması, doğal kaynakların korunmasından şehirlerin gelişimine, tarımdan tüketim şekillerine kadar birçok konuya değiniyor. Amaçlar bu planları uygulamaya yardımcı oluyor ve bütün ülkelerin kalkınmaları için ortak bir çok hedefi ortaya koyuyor: yoksullukla mücadele etmek, açlığın ortadan kaldırılması ve iklim değişiklikleriyle mücadele de bunlardan bazıları. 

Kuaförlük sektörü bu uluslararası aksiyon programının birçok hedefine katkıda bulunabilir. Saç güzelliği ile ilgilenen şirketler ve kuaförler de, kısa sürede sonuç elde edebilmek için tüm profesyonelliklerini, güçlerini ama her şeyden önemlisi de tutku ve ilgilerini ortaya koyabilirler. 

Hedefler arasında kuaförlük dünyasını en çok ilgilendirenler 3 ile 8. numara arasındaki hedefler ile 11 ve 14. numaralı hedefler. Bu hedefler, insan sağlığı, öğrenme fırsatı, cinsiyet eşitliği, su ve enerji kaynakları, iş fırsatı, şehirde yerleşim alanları ve doğal kaynakların korunması ile ilgili olanlar. 

Şimdi herkesi yakından ilgilendiren kuaför salonlarından başlayarak bu katkının ne şekilde olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Estetica, hedeflere ulaşma konusunda kuaförlerin hangi pratik uygulamalarda bulunabileceğini öğrenmek için Torino Politecnico Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Departmanı DAD’ın profesörlerinden, Design Kolej’in ve Green Team’in  üyelerinden olan Paolo Tamborrini ile görüştü. Kendisi bizlere kuaför salonlarının 2030 Ajandası’nda hedeflenen değişikliklere sağlayacağı önemli katkıyı anlattı. 

“Bu 17 hedef her alan ve her meslek, güzellik ve sağlık dünyası için gerçek anlamda uygulanabilecek bir yol gösterici niteliğindedir” diyor Tamborrini. “Bunu salon sisteminin, malzeme seçiminden temiz ve yenilenebilir enerjiye, suları kirletmeyen ve müşterilerin sağlığına zarar vermeyen bitkisel ürün kullanımına kadar ayrı ayrı her özelliğine odaklanarak yapmak çok faydalı olur. Ürünlerde kolayca dönüştürülebilen ambalajlar tercih etmek ve salonda titizlikle bir çöp ayrıştırma işlemi yapmak çok önemlidir. Plastik su şişe kullanımı azaltılmalı, salona gelen müşterilere ve çalışanlara su sebilleri, su sürahileri ve cam bardaklar sunulmalıdır. Kamu kuruluşlarında çevreye ve insanlara verilen önem aynı zamanda kaçınılmaz olan sürdürülebilirlik kültürünü her seviyede yaymak için iletişimsel bir değere sahiptir. Ayrıca salonun pazarlaması açısından bu konulara dürüstlük ve şeffaflık ile verilen önem eski ve yeni müşterilerin rekabeti ve salona olan sadakati konusunda gereklidir.

Detaylı bir şekilde söyleyecek olursak bir kuaför salonu nasıl sürdürülebilir olur? 

• Mümkün olan en az miktarda enerji harcayan araçlar kullanmak

• Enerji tasarrufu yapan aydınlatma tesisatı tercih etmek

• Bilinçli içme suyu kullanımı ve akarsuların kirlenmemesini sağlamak

• Daha büyük miktarların kullanıldığı ve dönüştürülebilir malzemelerle ambalajlama yapmak

Bunlar, hemen uygulamaya başlayıp avantaj elde edebileceğimiz ‘basit’ seçimlerden bazıları. Ancak daha belirgin sonuçlara ulaşmak için salonların daha kapsamlı çalışmalar yapması gerekir. Salondaki gereksiz kullanımların hangileri olduğunu, sürdürülebilirlik ve ekolojik açıdan bilinçli bir ekonomi konusunda neler yapılması gerektiğini belirleyen, mümkünse yine ekolojik açıdan bilinçli tasarımların yer aldığı bakış açısıyla incelemek gerekir.

surdurulebilirlik

Ekolojik açıdan bilinçli tasarım ne anlama geliyor?

En önemli konulardan biri olduğunu bildiğim halde bu soruya bir cevap vermek mümkün değil. Ancak şunu söyleyebilirim ki, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin birbirlerine birçok avantaj sağlayacak şekilde bağlı oldukları açık bir şekilde görülmüştür. Tabi bazı seçimler başlangıçta beraberinde bir takım harcamaları da getirebilirler ancak uzun vadede bakıldığında başka şekilde elde edemeyeceğimiz sosyal ve ekonomik avantajlar da sağlayacaklardır. Eğer gerçekten sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ilkeleri ile hareket etmek istiyorsak araç gereçleri, malzemeleri ve davranışları değiştirerek yatırımlarda bulunma cesaretini de göstermeliyiz. 

Kuaförler salondan başka ne gibi hedefleri takip edebilirler?

Sanırım 3 numaralı hedefte bahsedilen sağlık ve rahatlık konsepti üzerinde durulabilir. Sağlık ve rahatlık en başından beri bu mesleğin temel özelliklerinden biri olmuştur ancak günümüzde anlamı çok daha geniştir ve sürdürülebilirlik ve çevreyle ilgili sorunlar da dahil edilmelidir. Eğer bir kişinin sağlığını ve rahatını garanti etmek istiyorsak, salonlar haricinde o kişinin (müşteri, çalışan ya da tedarikçi olabilir) yaşadığı yer ile ilgilenmek gerektiğini de unutmamalıyız. Bu durum kaçınılmazdır. Ancak bu şekilde kişiler ve gezegenimiz için karşılıklı avantajlar elde edilebilir. Kısacası hepimizin yakından ilgilenmesi gereken etik sorunları da bunlara eklemek isterim.

Hedeflere ulaşma koşusunda kuaförlük sektörünün diğer büyük oyuncuları da saç güzelliği ve bakımı ile ilgilenen şirketlerdir. Bu şirketler kuaförler ile bir takım çalışması içinde olmalı, her şeyden önce, uygun profesyonel ürünlerin ortaya çıkarılmasında dur durak bilmeden çalışan uygulamalar tarafından desteklenen sürdürülebilir bir kültürün yaygınlaşmasına katkı sağlamalıdırlar. Sürdürülebilir gelişim için şirketlerin üzerinde durması gereken ilk konular arasında personelin eğitimi, sertifikalı üretim ve etik bir üretim prosedürü yer almaktadır.

Tasarım ve Doğa

Salerno şehrinin Baronissi kasabasında yer alan De Filippis Art&Hair Salon sürdürülebilir güzelliği gözler önüne sermek için tamamıyla çevre dostu bir anlayışla hayata geçirilmiş. Kısa süre önce restorasyonu yapılmış 1800’lü yıllara ait etkileyici bir binada yer alan salonda, içeride kullanılan eski sokak kapısı gibi dönüştürülmüş öğeler, ürünlerinde her zaman çevre dostu malzemeler kullanmaya özen gösteren Excel Arredamenti imzalı modern tasarımlı öğeler kullanılmış. Salonda ayrıca paraben, sodyum sülfat ve formaldehit içermeyen Davines ürünleri kullanılıyor. Salonun sahibi olan Angelo De Filippis şunları söylüyor: “Kullandığımız ürünlerle müşterilerimiz sadece kendileriyle değil, çevreyle de ilgilenmiş oluyorlar. Ürün paketlerimizde de ekosistemin sürdürülebilirliğine önem veriliyor. Bunun için mümkün olan en az miktarda hammadde kullanılıyor ve israfı önlemek için dönüştürülmüş malzeme tercih ediliyor”. 

Çevre dostu dekorasyon önerileri ve yine çevre dostu malzemeler arasında yer alan De Filippis Art&Hair Salon sürdürülebilir güzelliğe ‘evet’ diyor.

Okyanus, deniz ve toprak

Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Ajandası ve Kuaförlük

Eksperience’ın sürdürülebilirlik projesi birçok dala ayrılıyor (proje marka için o kadar önemli ki, projeyle ilgili her yıl bir kongre düzenliyor). Denizleri ve okyanusları korumak için harekete geçen marka aynı zamanda Mampo Salonu’nda yaptığı uygulamalarla su kullanımında tasarrufa teşvik ediyor, kirleten maddelerin kullanımını en aza indirgiyor. Ambalajlamada da daha az malzeme kullanımı ve formüllerinin mikroplastik içermemesi de markanın ilk hedefleri arasında. Eksperience aynı zamanda toprağı da koruyor ve bu konudaki hedefi de 2013 yılına kadar ürünlerinin %90’ını sürdürülebilir malzemelerden oluşturmayı planlıyor; bu kapsamda ambalajları dönüştürülebilir ya da dönüştürülmüş malzemeden olacak ve ambalajlarında dönüştürülmüş plastik olan FSC etiketli malzeme, Biobased malzeme, cam ve alüminyum kullanacak.

Plastik Kullanımı

En çok kirleten malzemeler arasında yer alan plastik aynı zamanda, kullanımını azaltma ve dönüştürme yöntemleriyle mücadele edilmesi gereken en büyük çevre düşmanlarından biri. 

Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Ajandası ve Kuaförlük

Fırçanın ucundaki sürdürülebilirlik

25. faaliyet yılını kutlamak için makyaj sanatçısı Fabienne Rea, her türlü alerjinin önüne geçebilmek adına, sertifikalı sentetik malzemeden yapılmış ve dermatolojik olarak test edilmiş profesyonel makyaj fırçaları serisini piyasaya sürdü. Fabienne konuyla ilgili şunları söyledi: “Hayvanlara yapılan kötülüklere bir son verilmeli”. Bu fırçaların özelliği şu: sentetik (hayvanlardan elde edilmeyen) bir malzemeden yapılmış olmaları; fırçalar sadece krem ve akıcı kıvamdaki ürünlerin iyi bir şekilde uygulanmasına fırsat vermiyor, aynı zamanda toz kıvamındaki ürünlerin de mükemmel ve pürüzsüz bir şekilde uygulanmasını sağlıyor ve ciltte bıraktığı etki mükemmel.” 

Fabbiene Rea 20 yılı aşkın bir süredir İtalyan ve uluslararası moda dünyası sahnesinde yerini alıyor. 

İşte Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Ajandası’nda yer alan hedefler

  1. YOKSULLUĞUN TÜM BİÇİMLERİNİ HER YERDE SONA ERDİRMEK
  2. AÇLIĞI BİTİRMEK, GIDA GÜVENLİĞİNE VE İYİ BESLENMEYE ULAŞMAK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI DESTEKLEMEK
  3. SAĞLIKLI VE KALİTELİ YAŞAMI HER YAŞTA GÜVENCE ALTINA ALMAK
  4. KAPSAYICI VE HAKKANİYETE DAYANAN NİTELİKLİ EĞİTİMİ SAĞLAMAK VE HERKES İÇİN YAŞAM BOYU ÖĞRENİM FIRSATLARINI TEŞVİK ETMEK
  5. CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK VE TÜM KADINLAR İLE KIZ ÇOCUKLARINI GÜÇLENDİRMEK
  6. HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR SU VE ATIKSU HİZMETLERİNİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR SU YÖNETİMİNİ GÜVENCE ALTINA ALMAK
  7. HERKES İÇİN KARŞILANABİLİR, GÜVENİLİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE MODERN ENERJİYE ERİŞİMİ SAĞLAMAK
  8. İSTİKRARLI, KAPSAYICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK BÜYÜMEYİ, TAM VE ÜRETKEN İSTİHDAMI VE HERKES İÇİN İNSANA YAKIŞIR İŞLERİ DESTEKLEMEK
  9. DAYANIKLI ALTYAPILAR TESİS ETMEK, KAPSAYICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR SANAYİLEŞMEYİ DESTEKLEMEK VE YENİLİKÇİLİĞİ GÜÇLENDİRMEK
  10. ÜLKELERİN İÇİNDE VE ARASINDAKİ EŞİTSİZLİKLERİ AZALTMAK
  11. ŞEHİRLERİ VE İNSAN YERLEŞİMLERİNİ KAPSAYICI, GÜVENLİ, DAYANIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK
  12. SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TÜKETİM KALIPLARINI SAĞLAMAK
  13. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ İLE MÜCADELE İÇİN ACİLEN EYLEME GEÇMEK
  14. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN OKYANUSLARI, DENİZLERİ VE DENİZ KAYNAKLARINI KORUMAK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANMAK
  15. KARASAL EKOSİSTEMLERİ KORUMAK, İYİLEŞTİRMEK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMINI DESTEKLEMEK; SÜRDÜRÜLEBİLİR ORMAN YÖNETİMİNİ SAĞLAMAK; ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE ETMEK; ARAZİ BOZUNUMUNU DURDURMAK VE TERSİNE ÇEVİRMEK; BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KAYBINI ENGELLEMEK
  16. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN BARIŞÇIL VE KAPSAYICI TOPLUMLAR TESİS ETMEK, HERKES İÇİN ADALETE ERİŞİMİ SAĞLAMAK VE HER DÜZEYDE ETKİLİ, HESAP VEREBİLİR VE KAPSAYICI KURUMLAR OLUŞTURMAK
  17. UYGULAMA ARAÇLARINI GÜÇLENDİRMEK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN KÜRESEL ORTAKLIĞI CANLANDIRMAK

Sürdürülebilir Kalkınma ve sürdürülebilirlik hakkında yazılarımızı takip ederek sizde katkı sağlayabilir ve daha güzel bir dünya için başlangıç yapabilirsiniz.

Önerilenler

Benzer İçerikler